Altijd wine o’clock in Maribor, Slovenië

De vluchten vanuit Antwerpen naar Maribor waren geen lang leven beschoren -door het faillissement van luchtvaartmaatschappij VLM-, maar toch blijft de tweede grootste stad van Slovenië nog steeds een aanrader. De stad ligt in het noordoosten van het land, net ten zuiden van de Oostenrijkse grens. Avonturiers op roadtrip door Midden-Europa doen er goed aan even halt te houden. Citytrippers die de Sloveense hoofdstad Ljubljana als eindbestemming hebben kunnen Maribor dan weer als extra (dag)uitstap aanstippen.

50 tinten groen

Groen, groener, groenst. Zo is Maribor, en bij uitbreiding heel Slovenië het best te beschrijven. Maar liefst 60 procent van het land is groen. En ook deze middelgrote stad -er zijn zo’n 100.000 inwoners- moet niet onderdoen wat natuurpracht betreft. Er zijn talrijke parken, meertjes waar wilde zwanen en schildpadden verzamelen, wijnranken die het weidse panorama vorm geven en de Pohorje berg die bedekt is met alleen maar bossen. 

Maribor is een plek met een rijke geschiedenis en heel wat cultureel erfgoed. In de winter staat alles er in het teken van skiën en in het voorjaar viert men in de buurt dan weer fervent carnaval. Tijdens de zomermaanden wordt de rivier bevolkt door muzikanten en straatartiesten en in de herfst vieren de wijngaarden hun oogst. Je leest het, Maribor en zijn omgeving heeft het jaar door wat te bieden aan zijn bezoekers.

It’s wine o’clock

Maribor is een erg belangrijk centrum van de wijnbouw. De trots van de stad is de -volgens het Guinness Book of Records– oudste wijnstok ter wereld. De oude knaap produceert al meer dan 450 jaar druiven. Hij staat aan een oud wijnhuis, in een mooi perkje, met een hek er om heen.  De wijn van de Stara trta kan je niet kopen (omdat hij stiekem zo slecht is dat hij ondrinkbaar is).


?c=1393&m=1904839&a=227118&r=&t=html

Bezoek zeker het museum Old Vine House. Je kan er heel wat opsteken over de wijnbouw, over de jaarlijkse wijnfeesten en de inheemse druivenrassen. Het is dus een goede startplaats voor een  verkenning van de Maribor-wijnregio.

Ook de wijnkelders van de stad zijn een attractie. Vlak onder het centraal gelegen plein Trg Svodobe ligt Vinakova Klet, één van de oudste en grootste wijnkelders van Centraal Europa. Een bezoekje kost € 7.

In Slovenië viert men ieder jaar op 11 november het feest van Sint-Maarten. Op die dag komen enkele tienduizenden mensen afgezakt naar Maribor voor een gastronomisch event, waar ook de wijn rijkelijk vloeit. Tijdens het Old Vine Festival houdt men een eerbetoon aan de oudste wijnstok ter wereld.

unnamed
20180502 140348

Maribor praktisch

Maribor heeft een luchthaven, maar op dit moment zijn er vanuit België of Nederland geen rechtstreekse vluchten. Je kan vliegen naar hoofdstad Ljubljana of Graz, op zo’n 45 minuten rijden van de Oostenrijkse grens. Ook met de trein kan je sporen van Ljubljana of Graz naar Maribor.

Hier vind je handige tips om goedkope vliegtickets te vinden.

Wij verbleven in het fijne City Hotel Maribor in het centrum van de stad.

Slovenië behoort sinds 2004 tot de Europese Unie. Je kan er gewoon betalen met euro’s en om te reizen heb je enkel een geldig paspoort nodig.

Deze trip kwam er in samenwerking met I FEEL SLOVENIA.

Zou jij Maribor op je verlanglijstje zetten?

baaf271ce3b331ea8367d854af4c9a02?s=96&d=identicon&r=g
Barthttps://www.vetexbart.be
Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Deel dit artikel

Bart

Content creator & reisblogger

Hoi! Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Gloednieuw

spot_img