Maribor wijn

Altijd wine o’clock in Maribor, Slovenië

4 min.

Laatste update op 30 april door Bart

De vluchten vanuit Antwerpen naar Maribor waren geen lang leven beschoren -door het faillissement van luchtvaartmaatschappij VLM-, maar toch blijft de tweede grootste stad van Slovenië nog steeds een aanrader. De stad ligt in het noordoosten van het land, net ten zuiden van de Oostenrijkse grens. Avonturiers op roadtrip door Midden-Europa doen er goed aan even halt te houden. Citytrippers die de Sloveense hoofdstad Ljubljana als eindbestemming hebben kunnen Maribor dan weer als extra (dag)uitstap aanstippen.

50 tinten groen

Groen, groener, groenst. Zo is Maribor, en bij uitbreiding heel Slovenië het best te beschrijven. Maar liefst 60 procent van het land is groen. En ook deze middelgrote stad -er zijn zo’n 100.000 inwoners- moet niet onderdoen wat natuurpracht betreft. Er zijn talrijke parken, meertjes waar wilde zwanen en schildpadden verzamelen, wijnranken die het weidse panorama vorm geven en de Pohorje berg die bedekt is met alleen maar bossen. 

Maribor is een plek met een rijke geschiedenis en heel wat cultureel erfgoed. In de winter staat alles er in het teken van skiën en in het voorjaar viert men in de buurt dan weer fervent carnaval. Tijdens de zomermaanden wordt de rivier bevolkt door muzikanten en straatartiesten en in de herfst vieren de wijngaarden hun oogst. Je leest het, Maribor en zijn omgeving heeft het jaar door wat te bieden aan zijn bezoekers.

It’s wine o’clock

Maribor is een erg belangrijk centrum van de wijnbouw. De trots van de stad is de -volgens het Guinness Book of Records– oudste wijnstok ter wereld. De oude knaap produceert al meer dan 450 jaar druiven. Hij staat aan een oud wijnhuis, in een mooi perkje, met een hek er om heen.  De wijn van de Stara trta kan je niet kopen (omdat hij stiekem zo slecht is dat hij ondrinkbaar is).

Bezoek zeker het museum Old Vine House. Je kan er heel wat opsteken over de wijnbouw, over de jaarlijkse wijnfeesten en de inheemse druivenrassen. Het is dus een goede startplaats voor een  verkenning van de Maribor-wijnregio.

Ook de wijnkelders van de stad zijn een attractie. Vlak onder het centraal gelegen plein Trg Svodobe ligt Vinakova Klet, één van de oudste en grootste wijnkelders van Centraal Europa. Een bezoekje kost € 7.

In Slovenië viert men ieder jaar op 11 november het feest van Sint-Maarten. Op die dag komen enkele tienduizenden mensen afgezakt naar Maribor voor een gastronomisch event, waar ook de wijn rijkelijk vloeit. Tijdens het Old Vine Festival houdt men een eerbetoon aan de oudste wijnstok ter wereld.

Maribor praktisch

Maribor heeft een luchthaven, maar op dit moment zijn er vanuit België of Nederland geen rechtstreekse vluchten. Je kan vliegen naar hoofdstad Ljubljana of Graz, op zo’n 45 minuten rijden van de Oostenrijkse grens. Ook met de trein kan je sporen van Ljubljana of Graz naar Maribor.

Hier vind je handige tips om goedkope vliegtickets te vinden. Wij verbleven in het fijne Hotel City Maribor in het centrum van de stad.

→ Bekijk hier het centrale hotel in Maribor.

Slovenië behoort sinds 2004 tot de Europese Unie. Je kan er gewoon betalen met euro’s en om te reizen heb je enkel een geldig paspoort nodig.

Deze trip kwam er in samenwerking met I FEEL SLOVENIA.

Zou jij Maribor op je verlanglijstje zetten?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.