Vijftig tinten groen: verborgen parel Ljubljana

8 min.

Het piepkleine Slovenië is rijk aan contrasten. Van de Julische Alpen tot de prachtige Sloveense kust. Hoge bergtoppen, rivieren en meren, wijngaarden en pittoreske dorpjes wisselen elkaar af in het jonge Centraal Europese landje. Maar liefst 60 procent van het land is groen. Wij trokken enkele dagen naar Ljubljanade Green Capital of Europe – die als voorbeeld staat voor de hedendaagse, autovrije stad.

Ljubljana in een weekend

Wandel door de stad

Na deze trip kunnen we het met zekerheid zeggen. Ljubljana is één van de gezelligste Europese steden met een levendige alternatieve scene. Met zo’n 280.000 inwoners is Ljubljana relatief klein en gemakkelijk te voet te verkennen. Toch heeft de stad alle comfort zoals je dat van een hoofdstad mag verwachten. In het verkeersvrije centrum vind je de ene na de andere hippe coffeebar, gezellig restaurant of trendy shop. Studenten slijten hun vrije uren op één van de tientallen terrassen langs de Ljubljanca rivier en locals slenteren er van het ene naar het andere marktkraampje.

Altijd en overal marktdag

Ljubljana is een echte ‘outdoor city’volgens stadsgids Simona Skubic, die ons maar al te graag op sleeptouw neemt door haar stad. De mensen leven er voornamelijk buiten en van zodra het zonnetje tevoorschijn komt trekken ze massaal de deur achter zich dicht. Om naar de markt te gaan bijvoorbeeld. Laat ons zeggen dat markten nogal a big thing zijn in de stad. Zo kan je iedere dag (uitgezonderd op zondag) op en rondom Vodnikov trg tot een uur of 15u naar een boerenmarkt trekken voor lokaal fruit en groenten. Iedere vrijdag is het dan weer Open Kitchen, een bijzonder tof concept waar ter plaatse gerechten worden klaargemaakt door verschillende Sloveense chefs (van maart tot en met oktober). Op zaterdag kan je naar de organische markt. Krijg je er maar geen genoeg van? Dan is er nog de overdekte markthal waar je talrijke Sloveense smaken kan proeven.

De dagelijkse fruit- en groentenmarkt op Vodnikov trg.

Jože Plečnik drukt stempel op Ljubljana

Werkelijk overal waar je rondloopt in de stad zie je gebouwen die ontworpen zijn door de Sloveense architect Jože Plečnik. Zo zorgde hij ervoor dat één van de belangrijkste bruggen over de rivier de Ljubljanica meer verkeer zou aankunnen door er twee voetgangersbruggen naast te bouwen: de Tromostovje of De Drie Bruggen zijn nu een belangrijk herkenningspunt in de stad.  Plečnik – geboren én gestorven in Ljubljana – heeft niet stilgezeten want zowel de Franciscus van Assisikerk, de bibliotheek, een kerkhof en talrijke kantoorgebouwen, maar ook parkjes en bankjes zijn van zijn hand.

Boottocht op de rivier Ljubljanica, klaar om onder De Drie Bruggen te varen.

Niet te missen

  • De absolute trekpleister – hoog op de heuvel boven de stad – is het Ljubljanski grad kasteel. Het is een middeleeuws fort dat je kan bereiken via een lift, of speciaal daarvoor aangelegde wandelroutes.
  • Het mooiste uitzicht op Ljubljana (én het kasteel) krijg je vanop het dakterras van Nebotičnik of Skycraper in het Engels. De wolkenkrabber werd gebouwd in 1933 en is iets meer dan 70 meter hoog.
  • In de oude stad vind je drie mooie pleinen: Mestni trg, Gornji trg en Stari trg.
  • Bezoek de gaanderijen aan de rivier, waar vroeger de stadsmuren stonden. Je vindt er standjes met verse vis en vlees. Het is hier dat de locals naartoe komen voor een snelle lunch.
  • Vanop het Pogačarjev plein zie je de twee uitstekende torens van de Sint-Nikolaaskathedraal. De barokke kerk staat er in zijn huidige vorm vanaf de 18de eeuw. De grote bronzen inkomdeur werd speciaal gemaakt ter ere van het  bezoek van Paus Johannes Paulus II. Leuk detail: de kunstenaar verwerkte ook zijn eigen hoofd in de deur. Erover wrijven blijkt geluk te brengen!
  • Op het gelijkvloers van het stadhuis zijn er afwisselende expo’s die open zijn voor publiek en gratis te bezichtigen zijn.
  • Wandel over de Drakenbrug. Verwijzend naar het symbool van de stad.
  • Ljubljana is een echte studentenstad! Er is een levendige alternatieve scene met wijken als Metelkova, een voormalige militaire kazerne waar nu studenten, artiesten en designers rondhangen. Tip: ga er ’s avonds heen.
  • Het groene hart van Ljubljana is ongetwijfeld het gerenoveerde Tivolipark met z’n prachtige beeldhouwwerken en sculpturen. Via een brede laan kom je aan het Tivolikasteel, een vroegere zomerresidentie van de bisschop.
Wandel via smalle steegjes naar het kasteel. In zo’n twintig minuutjes ben je er.

Food & Drinks

Ljubljana is een walhalla voor foodies. Zo is er het fantastische restaurant Strelec ($$$) dat gelegen is in een torenzaal van het kasteel en beschikt over een fijne selectie Sloveense wijnen. Wie het iets budgetvriendelijker wil kan de culinaire geneugten van de Sloveense keuken gaan testen bij Manna ($$). Wij lieten er ons verwennen en kozen voor het sublieme tasting menu (€ 38)Proef er zeker ook een lokale orange wine (anarchy urbajs). Het restaurant is trouwens gesitueerd in één van Ljubljana’s mooiste straatjes. Wil je je nog meer verdiepen in de heerlijke wijnen die Slovenië te bieden heeft? Dan zijn de wijnbars Šuklje en Dvorni Bar the places to be. Voor de lekkerste ijsjes ga ja dan weer naar Vigò (de cheesecake smaak is goddelijk).

Waar overnachten?

In het hart van de hoofdstad ligt het City Hotel Ljubljana. Zijn centrale ligging, comfortabele kamers en uitstekend ontbijtbuffet maakt van dit driesterrenhotel de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad van de draken.

Praktisch

Wij vlogen vanuit de luchthaven van Antwerpen (via München) met VLM naar Maribor, de tweede grootste stad van Slovenië, vooral gekend om zijn uitstekende wijnen. Van daaruit ging het met de trein richting hoofdstad (2 uur). Wie rechtstreeks wil vliegen naar Ljubljana kan dat vanuit Charleroi met lagekostenmaatschappij Wizzair of vanuit Brussels Airport met onder andere Adria.

Slovenië behoort sinds 2004 tot de Europese Unie. Je kan er gewoon betalen met euro’s en om te reizen heb je enkel een geldig paspoort nodig.

Hier vind je handige tips om goedkope vliegtickets te vinden.

Deze trip kwam er in samenwerking met I FEEL SLOVENIA.

50 tinten groen. Daarom dus!

Laatste van Blog