Tournai Générale: op boystrip in verrassend Picardisch Wallonië

5 min.

Laatste update op 11 oktober door Bart

Als je met je vrienden een weekendje weg wil plannen kom je al snel uit bij de usual suspects zoals een trip naar een of andere camping in Durbuy of een appartement in Blankenberge op de dijk. Wij gooiden het een tijd geleden over een andere boeg en trokken naar de bij de Vlamingen nog relatief onbekende regio WaPi of Picardisch Wallonië, tussen Brussel, Rijsel, Bergen en Kortrijk. Onze uitvalsbasis werd de historische stad Tournai, oftewel Doornik pour les Flamands, waar een gezellig terras met een resem aan streekbiertjes nooit heel ver weg is.

6 x doen in Picardisch Wallonië

Karten in een videogame

Een boystrip zonder adventure is zoals Tien Om Te Zien zonder Anne & Willy. Toch? Daarom trokken we met z’n vieren naar de BattleKart in Moeskroen voor een paar stevige rondjes karten. Je stapt er aan boord voor een unieke combinatie tussen werkelijkheid en augmented reality. Wedden dat de raceklok hier véél te snel naar je zin zal aflopen?

Battlekart | Rue du Valemprez 20 in Moeskroen

Educatief lunchen met bier

In het restaurant Trolls & Bush van brouwerij Dubuisson in Pipaix kan je je voeten onder tafel schuiven voor een pot mosselen of stoofvlees bereid met hun eigen Bush bier of Ambrasse-Temps. Wil je de bieren allemaal in een keer proeven? Dan kan je kiezen voor hun rafales, of proevertjes. Zorg wel voor een taxi, want de verschillende Bush varianten halen vlotjes de 12%. Lukt het jullie nog, passeer dan nog even langs het interactieve museum Beerstorium. De brouwerij bestaat al meer dan 250 jaar en heeft dus een rijke geschiedenis.

Beerstorium en restaurant | Ghyssegnies 15 in Pipaix, Leuze-en-Hainaut

Bezoek Doornik, de stad met de vijf klokkentorens

Wie een trip naar Picardisch Wallonië in het vooruitzicht heeft kan niet om een bezoek aan Doornik heen. Blikvangers zijn de Grote Markt en haar terrassen, de Gatenbrug, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die op de UNESCO-lijst prijkt en het Museum voor Schone Kunsten, dat ontworpen is door Victor Horta. Voor een uitgebreid aanbod aan (lokale) biertjes ga je bijvoorbeeld naar Au Vieux Tournay (Grote Markt 48) of O’Malley’s Irish Pub (Place Saint-Pierre 13/14). Lekker dineren doe je eveneens op de markt bij Brasserie Le Beffroi.

Op het driehoekige plein van Doornik vind je heel wat bistro’s en cafeetjes terug. Wist je trouwens dat de stad een recordaantal horecazaken heeft per inwoner?

Vetexbart

Stoombrouwer(ij) met een hoekje af

Jean-Louis Dits, de aimabele en eigenzinnige eigenaar en brouwer van Brasserie à Vapeur draait zijn stoommachine nog één keer per maand (iedere laatste zaterdag) in gang. Dan kan je tijdens de open brouwdag al de stappen van het proces volgen en meebeleven, maar ook aanschuiven voor een lekkere lunch. Proef er zeker ook enkele bieren zoals Saison de Pipaix (6,5%) of de Vapeur Cochonne (9%). Het is trouwens de enige brouwerij ter wereld die nog steeds aangedreven wordt door middel van stoom (vandaar de naam à Vapeur).

Brasserie à Vapeur | Rue du Maréchal 1 in Pipaix, Leuze-en-Hainaut 

Cabrio’s en koersfietsen à volonté

Grote fan van (oude) auto’s, brommers of fietsen? Dan moet je passeren langs het Automobielmuseum Mahymobiles. Het museum is zo’n 6000 vierkante meter groot en heeft enkele honderden voertuigen uit de gigantische collectie van de familie Mahy in de vitrines staan. Of je nu een Cadillac Coupe zoekt uit 1952 of een Fiat 503 uit 1927, de kans is groot dat je jouw droombak tegenkomt in dit autoparadijs. Je spendeert hier al snel enkele uren, zeker als je nog enkele streekbiertjes proeft in de cafetaria. Een toegangskaart kost zo’n 10 euro.

De totale Mahy-collectie bestaat uit zo’n 1000 auto’s wat het één van de grootste en meest interessante maakt ter wereld. Een 300-tal wagens worden permanent getoond.

Vetexbart

Automobielmuseum Mahymobiles | Rue Erna 3 in Leuze-en-Hainaut

Slapen op een boogscheut van de markt

Overnachten in Doornik kan bij het charmante hotel Alcantara. De kamers hebben alle comfort, beschikken over een eigen badkamer en prijzen starten vanaf 104 euro per kamer. Je kan er ‘s ochtends terecht voor een uitgebreid ontbijt. Het hotel heeft ook een gratis parking ter beschikking.

Picardisch Wallonië praktisch

Na al onze tips heb je ongetwijfeld veel zin gekregen om deze mooie streek zelf te ontdekken. Je kan heel wat praktische info en veel meer bezienswaardigheden vinden op de website van Visit Wapi.

We werden voor deze trip uitgenodigd door Visit Wapi.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.