Op café in Leuven: 9 niet te missen biercafés

4 min.

Laatste update 17 juli

De Oude Markt in Leuven wordt ook wel eens de langste toog van Europa genoemd! Als je de universiteitsstad echt wil leren kennen moet je er zeker en vast naartoe gaan tijdens je trip. Meer dan 40 cafés rondom het plein zorgen in de zomer voor één gigantisch groot terras! De hoofdstad van Vlaams-Brabant is na zes eeuwen ook nog steeds dé thuisbasis van brouwerij Stella Artois. Op café in Leuven? In onderstaand lijstje geef ik 9 cafés die de studenten er ongetwijfeld al lang kennen. Maar ook als toerist zijn ze het bezoeken meer dan waard! 

Op café in Leuven

De Blauwe Kater

Nieuwe locatie! Niet meer in de Naamsestraat zoals dat jaren het geval was, maar nu in de Mechelsestaat. Deze gezellige bruine kroeg is nu een stuk groter er heeft meer dan 100 verschillende (streek)bieren op zijn kaart staan. Vaak zijn er ‘s maandags blues- of jazzoptreden. In de zomer is het er erg gezellig op het terras.

Mechelsestraat 51 in Leuven

De Metafoor

Als je voor iets naar De Metafoor gaat laat het dan in de eerste plaats de prachtige, authentieke vloer zijn in deze kroeg in de Parijsstraat. Ook hier een bijzonder groot aanbod aan lokale speciaalbieren en een bier van de maand.

Parijsstraat 34 in Leuven

💡TIP: Verken het middeleeuwse centrum van Leuven tijdens deze individuele tour boordevol informatie! Vanaf € 5,40.

Huisbrouwerij Domus

Sinds 1985 tapt taverne huisbrouwerij Domus in de Tiensestraat te Leuven haar eigen bier. Via een pipeline lopen de bieren rechtstreeks van de brouwerij naar de toog in de taverne. Een rondleiding in de brouwerij moet je reserveren via hun website.

Tiensestraat 8 in Leuven

Leuven Central

In 2015 werd de failliete brasserie Houblon Louvain omgetoverd tot een gezellige warme zaak met een volks karakter. Leuven is met Leuven Central op het Margarethaplein een echt volkscafé rijker.

Margarethaplein 3 in Leuven

💡TIP: Een uitgebreide cafélijst van (bruine) Antwerpse kroegen vind je hier. Er staan er ondertussen meer dan 22 opgelijst.

Bar Nine

Sinds 2015 hebben Leuvenaren er een nieuwe hotspot bij op de Oude Markt! Bar Nine is een bar waar cocktailfanaten hun hart kunnen ophalen, maar ook foodies kunnen er genieten van seizoensgebonden gerechten en Vlaamse kost.

Oude Markt 9 in Leuven

Jeeskesboom

Café Jeeskesboom op de hoek van de Diestsestraat en de Minckelersstraat is misschien wel het bekendste volkscafé van Leuven. Hier kijkt men niet vreemd op als je al in de voormiddag in de Stella vliegt.

Diestsestraat 147 in Leuven

💡TIP: Met Baja Bikes kan je je citytrip naar Leuven helemaal compleet maken. Schrijf je bijvoorbeeld al voor € 29 in voor een unieke biertour die stopt langs maar liefst 4 abdijen en 2 brouwerijen. Of kies voor een andere begeleide fietstocht in Leuven vanaf € 26.

De Bierkelder

Een begrip in Leuven! Het enige ondergrondse café op de Oude Markt waar menig student legendarische verhalen over kan vertellen. ’Hier barst het feest ‘s avonds los!

Oude Markt 22 in Leuven

Café Belge

Een vleugje nostalgie en Belgische geschiedenis op de Oude Markt met een vijftigtal verschillende bieren. Hier kan je ‘s avonds een dansje placeren en maken muzikanten er soms gebruik van het free podium.

Oude Markt 35 in Leuven

🛎️ LOGEERTIP: Wil je na een nachtje stappen overnachten in Leuven dan raden we dit budget hotel aan vlak bij het station. Het is vaak erg redelijk geprijsd als je er snel bij bent!

Op café in Leuven! Welke kroegen zijn we vergeten?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.