Op café in Leuven: 11 niet te missen biercafés

5 min.

De Oude Markt in Leuven wordt ook wel eens de langste toog van Europa genoemd! Als je de universiteitsstad echt wil leren kennen moet je er zeker en vast naartoe gaan tijdens je trip. Meer dan 40 cafés rondom het plein zorgen in de zomer voor één gigantisch groot terras! De hoofdstad van Vlaams-Brabant is na zes eeuwen ook nog steeds dé thuisbasis van brouwerij Stella Artois. Op café in Leuven? In onderstaand lijstje geef ik 11 cafés die de studenten er ongetwijfeld al lang kennen. Maar ook als toerist zijn ze het bezoeken meer dan waard! 

Op café in Leuven

De Blauwe Kater

Nieuwe locatie! Niet meer in de Naamsestraat zoals dat jaren het geval was, maar nu in de Mechelsestaat. Deze gezellige bruine kroeg is nu een stuk groter er heeft meer dan 100 verschillende (streek)bieren op zijn kaart staan. Vaak zijn er ‘s maandags blues- of jazzoptreden. In de zomer is het er erg gezellig op het terras.

The Capital

Wie in Leuven op bezoek gaat moet gewoon langsgaan bij The Capital op de Grote Markt. Deze kroeg is met voorsprong het grootste biercafé ter wereld. Ze hebben zo’n 2000 Belgische bieren in voorraad en maar liefst 20 tapkranen! Via glazen tegeltjes kijken de klanten rechtstreeks in de (bier)kelder.

De Fiere Margriet

In De Fiere Margriet aan het Margarethaplein staan er zo’n 280 verschillende bieren op de kaart, waaronder een heleboel lokale speciaalbieren. In 2014 werd deze zaak nog getroffen door een zware brand.

De Metafoor

Als je voor iets naar De Metafoor gaat laat het dan in de eerste plaats de prachtige, authentieke vloer zijn in deze kroeg in de Parijsstraat. Ook hier een bijzonder groot aanbod aan lokale speciaalbieren en een bier van de maand.

M-Café

Geen bruine kroeg dit keer, maar een prachtige plaats binnen het Museum M waar je zo’n 65 verschillende bieren kan bestellen waaronder heel van speciaalbieren uit Vlaams Brabant. Vaak zijn hier ook proeverijen op vrijdag.

Huisbrouwerij Domus

Sinds 1985 tapt taverne huisbrouwerij Domus in de Tiensestraat te Leuven haar eigen bier. Via een pipeline lopen de bieren rechtstreeks van de brouwerij naar de toog in de taverne. Een rondleiding in de brouwerij moet je reserveren via hun website.

Leuven Central

In 2015 werd de failliete brasserie Houblon Louvain omgetoverd tot een gezellige warme zaak met een volks karakter. Leuven is met Leuven Central op het Margarethaplein een echt volkscafé rijker.

Bar Nine

Sinds 2015 hebben Leuvenaren er een nieuwe hotspot bij op de Oude Markt! Bar Nine is een bar waar cocktailfanaten hun hart kunnen ophalen, maar ook foodies kunnen er genieten van seizoensgebonden gerechten en Vlaamse kost.

Booking.com

Jeeskesboom

Café Jeeskesboom op de hoek van de Diestsestraat en de Minckelersstraat is misschien wel het bekendste volkscafé van Leuven. Hier kijkt men niet vreemd op als je al in de voormiddag in de Stella vliegt.

De Bierkelder

Een begrip in Leuven! Het enige ondergrondse café op de Oude Markt waar menig student legendarische verhalen over kan vertellen. ’Hier barst het feest ‘s avonds los!

Café Belge

Een vleugje nostalgie en Belgische geschiedenis op de Oude Markt met een vijftigtal verschillende bieren. Hier kan je ‘s avonds een dansje placeren en maken muzikanten er soms gebruik van het free podium.

Een uitgebreide cafélijst van Antwerpse kroegen vind je hier.

Op café in Leuven! Welke kroegen zijn we vergeten?

Geef een antwoord

Your email address will not be published.