/

Verrassende citytrip: groen & hip Hannover

11 min.

Laatste update op 28 mei door Bart

Een van die verrassende kortbij stedentrips is ongetwijfeld Hannover. In de winter (en zonder corona) bulkt het er van de vrolijke rendierhoedjes en kerststallen met schnaps. In de zomermaanden nemen dan weer verschillende toffe festivals de stad over. Door het groene en hippe karakter heeft Hannover echter het hele jaar door van alles te bieden. Vetexbart trok naar de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen.

nieuw stadhuis hannover
Vanop het ‘nieuwe’ stadhuis zie je pas echt hoe groen de stad wel is.

De must do’s in Hannover

Kultur for Free-tours

Hannover pakt uit met maar liefst vijf culture routes in openlucht. Zo ontdek je op een coronaproof manier de stad.

Een gouden tip voor iedereen die de stad al wandelend en op een leuke, interessante manier wil ontdekken: volg de Rode Draad! Via een stadstocht van iets meer dan vier kilometer kom je voorbij de meeste historische bezienswaardigheden van Hannover. Je vindt het start- en eindpunt van deze ontdekkingsreis aan de toerismedienst op de Ernst-August-Platz aan het Centraal Station. Aan de hand van een geprinte stadsgids en de rode lijnen op de grond mis je niets van de highlights. Je kan de route hier gratis downloaden.

Daarnaast kan je ook tientallen openlucht kunstinstallaties bewonderen. Er zijn er zo’n 200 te vinden in de stad. Tussen Königsworther Platz en Friederikenplatz kan je een heleboel sculpturen en beeldhouwwerken bekijken langs de Skulpturenmeile.

Hannover is al een hele tijd in de ban van … kersen. Mysterieuze kunstwerkjes in de vorm van kersen verschijnen her en der in de stad. Groot of klein, hoog of laag: houd je ogen goed open als je op pad bent in Hannover. Niemand weet precies wie er verantwoordelijk is voor deze speciale vorm van street art. Je vindt nog meer graffiti in de stadsdistricten Linden, Mitte, Nordstadt en List/Oststadt.

(c) HMTG FalkHeise

Verder kan je de architecturale parels van Hannover ontdekken via het architectuurpad én kan je aan de hand van een wandeling kennismaken met Gottfried Wilhelm Leibniz, de uitvinder van het rekenmachine en het brein van de moderne computertechnologie.

Fietsen langs het water

Spendeer bij goed weer zeker een dag op de fiets! Het groene karakter van de stad leent zich perfect tot een fietstocht langs het water tot aan één van de hippe stadsdelen zoals Linden (al menen de inwoners van Linden dat Hannover een stadsdeel is van Linden) of de Nordstadt met zijn hipster winkels, originele kroegen en lekkere restaurants. Linden is hét stadsdeel om uit te gaan en feest te vieren, samen met de 40.000 studenten die Hannover telt!

Rijd ook langs de prachtige Herrenhausen Gardens aan de rand van de stad. De Großer Garten is misschien wel de belangrijkste baroktuin van Europa. Verder is er ook nog een mooie botanische tuin aan de overkant.

De stedelijke galerij KUBUS is het toneel voor prachtige tentoonstellingen van kunstenaars uit Hannover en zijn partnersteden. Ook het grote plein achter het gebouw wordt voor tentoonstellingen gebruikt.

Wist je dat? De opera van Hannover tot de mooiste in haar genre behoort? Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het bouwwerk van Georg Ludwig Laves helemaal uit, maar nog geen vijf jaar later werd het terug heropend.

Het nieuwe Stadhuis werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd en behoort naast de Marktkerk en het Anzeiger-Hochhaus tot één van de beroemdste herkenningspunten van de stad. Je kan de fascinerende booglift naar de koepeltoren nemen en op vier grote maquettes de ontwikkeling van Hannover ontdekken. Ze tonen de stad in 1689, 1939,1945 en het heden. Let zeker op de verwoestingen na de Tweede Wereldoorlog, die meer dan 90% van de stad in puin legden.

Ook hier gooit corona roet in het eten. Check vooraf of het stadhuis en de booglift geopend zijn!

nieuw stadhuis hannover
Het ‘nieuwe’ stadhuis bleef -in tegenstelling tot de rest van de stad- als bij wonder bijna helemaal gespaard tijdens de oorlog.

In het hartje van de oude stad kan je iedere zaterdag rondwandelen op de oudste rommelmarkt van Duitsland. Je ziet er ook de traditionele vakwerk-huisjes.

Wie graag shopt moet absoluut in Hannover zijn. Zo heb je er galerij Luise die in ’87 de deuren opende met een veertigtal winkels. Mag het iets duurder zijn dan ga je best naar de Kröpcke-winkelgallerij aan de overkant! De grote ketens en outletshop vind je dan weer in de moderne Ernst-Agust-Galerie die zo’n 150 winkels herbergt. De binnenstad zorgt voor één van de langste voetgangerszones van Duitsland.

Feest in de zomer…

Check vooraf de corona beperkingen! Sommige events zijn tijdelijk gecancelled.

Met jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers mag je het Maschsee Lake Festival gerust bij een van de grootste Duitse openluchtfestivals rekenen. Drie weken lang kan je rondom het gigantische Maschsee Meer -pal in het centrum van Hannover- genieten van tientallen eetkraampjes, muziek en entertainment. Elke kant van de plas geeft een eigen touch en invulling aan het evenement. De toegang tot het festival is trouwens helemaal gratis. Zo blijven er meer centjes over om te spenderen aan al die Duitse, mediterraanse of Mexicaanse hapjes.

festival meer hannover
Het Maschsee Lake Festival, drie weken lang vanaf het begin van augustus.

Tip: vergeet zeker geen Lüttje Lage te proeven. Het is dé officiële feestdrank in Hannover. Een perfecte combo van bier und schnaps. Proost!

Verder kan je in Hannover ook carnaval vieren tijdens het Schützenfest. Vergeet Aalst Carnaval! Meer dan tienduizend deelnemers pralen en pronken ieder jaar tijdens een meer dan 12 kilometer lange parade door de straten. Of bewonder het prachtige vuurwerk vanop de Herrenhausen Gardens tijdens het Internationaal Vuurwerkfestival.

… en in de winter

Wie van kerstmarkten houdt kan ik zeker aanraden om eens een keertje Hannover te bezoeken. De oude stad is vanaf eind november helemaal omgetoverd tot een waar kerstsprookje met meer dan 170 stalletjes die stuk voor stuk tot in detail zijn afgewerkt. Waar je ook om je heen kijkt, er is geen plekje te vinden dat niet prachtig is verlicht.

Enkele begrippen

  • Niki de Saint Phalle: is een Franse kunstenares die nauw verbonden is met Hannover. Neem een kijkje in haar ‘grot’ in de Herrenhausen tuinen. Met haar kleurrijke kunstwerken probeert ze een deel van haar traumatische jeugd te verwerken.
  • Skulpturenmeile: of Sculpture Mile is een lange strook met beelden en kunstwerken. Start aan de Trammplatz, ga langs de oever tot aan de ingang van de Georgengarten.
  • Moestuintjes: had ik al gezegd dat Hannover erg groen is? Zo’n 5% van de totale oppervlakte van de stad is voorbehouden voor moestuintjes. Die kunnen mensen dan huren om er bijvoorbeeld groenten en fruit te kweken. Ondertussen zijn er in de stad al meer dan 20.000 van die kleine tuinen.

Overnachten

Hannover telt heel wat hotels. Wij kozen voor een uitstekend viersterrenhotel in het centrum van de stad, op enkele minuten wandelafstand van het meer en recht tegenover het nieuwe stadhuis. Je kan er al logeren vanaf 71 euro per nacht zonder ontbijt (€19).

Eten & drinken in Hannover

  • Bar & Restaurant Lindenblatt in Linden. Gezellig, modern en gastronomisch restaurant van hoge kwaliteit in de hipster wijk van de stad.
  • Street Kitchen, ook in Linden, is een Vietnamees restaurant. Goedkoop, lekker en snel.
  • List:ich is een coffeebar in de gezellige en charmante wijk List. Inwoners noemen het er maar al te graag ‘Little Paris’, onder andere door de prachtige architectuur.
  • Restaurant Stadtmauer aan de oever van de Leine rivier is een aanrader. Geniet van heerlijke cocktails en eenvoudige bistro gerechten.

Hannover praktisch

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt vanaf 139 euro enkele keren per week met een rechtstreekse vlucht naar Hannover (1u10 minuten). Ook met de trein (zo’n 5 uur) of bus kan je eenvoudig naar de Duitse stad reizen. Hannover ligt op minder dan 500 km van Brussel. Vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uur rijden met de auto.

Wie door Duitsland rijdt denkt er best aan dat voor sommige steden een milieuvignet verplicht is.

Pin!

Deze trip kwam er in samenwerking met de regio. Alle informatie over Hannover kan je vinden op de website van Visit Hannover | Tekst bevat affiliate links.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.