De Acht Bergen Valle d'Aosta

Blik achter decor De Acht Bergen: Valle d’Aosta, het Rome van de Alpen

9 min.

Laatste update op 14 december door Bart

De prachtige regio Valle d’Aosta laat zelfs de wereld van de cinema niet onberoerd. Op het filmfestival van Cannes stelden Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch hun nieuwe film De Acht Bergen voor. Voor die film trok het koppel -jawel- naar het mooie landschap in de Italiaanse Alpen. Wij gingen er enkele jaren geleden als eens een kijkje nemen en vertellen jullie graag wat meer over het decor van deze film.

De Acht Bergen oftewel Le Otto Montagne

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti van 2016. Het verhaal gaat over een vriendschap tussen Pietro en Bruno. Ze kennen elkaar al vanaf hun kinderjaren, maar leiden een heel ander leven. Pietro leeft namelijk in de stad en trekt de wereld rond en Bruno woont op een berg en blijft zijn berg ook trouw. Toch blijft hun vriendschap overeind. De film komt vanaf 14 december in de Belgische filmzalen. Zeker niet te missen als je Valle d’Aosta eens wil gaan bezoeken.

Bekijk hier de trailer van de film

Waar vinden we het gebied Valle d’Aosta?

Eerst een beetje geografie: Valle d’Aosta is een ruige, bergachtige regio en een provincie in het uiterste noordwesten van Italië. Het grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piemonte. Het is de kleinste regio van het land en de enige die niet in meerdere provincies is opgedeeld. Letterlijk vertaald betekent Valle d’Aosta ‘Poort naar het Zuiden’. De regio is meer dan 3000 km² groot en de hoofdstad van de regio is Aosta. Aan alle kanten wordt de vallei omringd door de hoogste toppen van de Alpen. Het bevat bijvoorbeeld het populaire bergmassief Mont Blanc. De regio bevat ook vele meertjes, gletsjers en is één van de mooiste natuurgebieden van Europa.

kaart Valle d’Aosta De Acht Bergen

Skiën en cultuur op De Acht Bergen

Valle d’Aosta is opgedeeld in Gran Paradiso, Monte Cervino, Mont Blanc, Monte Rosa en de Centrale Aosta vallei. De zijdalen leiden naar skiplaatsen onder de grote bergmassieven. Hier kunnen liefhebbers van sport en natuur zich zeker uitleven, maar ook kunstliefhebbers hebben genoeg te doen, want het is een regio met honderden kastelen en indrukwekkende Romeinse bouwwerken. Valle d’Aosta wordt daardoor ook wel het Rome van de Alpen genoemd.

Historische centrum Aosta

Zo kan je bijvoorbeeld afzakken naar het historische centrum van Aosta zelf. Net buiten het centrum kan je de Ponte Romano vinden. Deze Romeinse brug is gebouwd over de rivier de Buthier. Verder vind je de Boog van Augustus en de Porta Preatoria. De stad is bezaaid met andere Romeinse bouwwerken of restanten ervan, zoals het Romeins amfitheater, het Piazza Papa Giovanna XXIII en de Criptoportico.

Parco Nazionale Gran Paradiso

Dit park mag je zeker niet missen. Dit is één van de mooiste natuurgebieden van Europa met een oppervlakte van ruim 70000 hectare. De hoogste berg is de Gran Paradiso met een hoogte van meer ddan 4050 meterHet wisselt bergmassieven met meertjes, gletsjers en watervallen af en is zeer geliefd bij wandelaars en fietsers, vooral mountainbikers. Het is er werkelijk een oase van rust. Hier heb je voor weken wandelingen op elk niveau ter beschikking. Vergeet je bergschoenen niet en check wel even de routekaarten en de moeilijkheidsgraad. Wie van wandelen, bergen en rust houdt, moet dit park zeker bezoeken!

Monte Bianco

Of de Mont Blanc zoals wij hem noemen, ligt op de grens van Frankrijk en Italië en kan bezocht worden met de Skyway Monte Bianco, een kabelbaan. Op 3466 meter heb je observatiedek Punta Helbronner, dat een prachtig uitzicht over de hele streek biedt.

Monte Roso Gletsjer

Hier kun je gaan skiën in het Breuil-Cervinia – Matterhorn Glacier Paradise. Je kan hier trouwens ook in de zomer skiën! Hoe leuk is dit!

Forte di Bard

Dit fort is een minidorp -best groot eigenlijk- dat tegen de rotsen is gebouwd. Napoleon gebruikte dit fort om via de Sint-Bernardpas de Alpen over te steken, maar liep hier vast. In de negentiende eeuw verloor het fort echter zijn militaire waarde en dan stond het leeg. In 2006 werd het geopend voor toeristen. Je zou het alleen al moeten bezoeken vanwege zijn prachtig uitzicht op de bergen, het dorpje Bard en de Dora Baltea rivier. Je kan liften naar boven nemen of klimmen, zoals je zelf wil. In het fort zijn een aantal interessante musea, worden er fototentoonstellingen gehouden en kan je zelfs een kijkje in de kerkers nemen.

Tip: je kan ook lunchen in het restaurant en er is een parking aanwezig.

Valle d’Aosta culinair

De keuken van deze streek wordt vooral gedomineerd door polenta, kaas, brood, soep, gnocchi, vlees en lekkere dolci.

Enkele heerlijke streekproducten

Fontina

Valle d’Aosta heeft veel weiden en is dus uitermate geschikt voor vee te houden. Aan melk, boter, room en dus kazen geen gebrek. Fontina is een grote, ronde kaas die gemaakt is van koemelk, die tot 18 kilo kan wegen en honderd dagen kan liggen rijpen. Hij wordt bijna in elk gerecht verwerkt en wordt ook in de fondue gebruikt. Er zijn ook andere kazen waar ze trots op zijn, zoals de Toma kaas. Kaas gaat uiteraard samen met een goede slok wijn. Zo heb je witte- en rode wijnen, waarvan de druiven in de regio groeien en worden verbouwd. Er wordt hoofdzakelijk rode wijn gemaakt.

Walnoten en kastanjes

Deze zijn heel populair. Je hebt hier zelfs een walnotensoep.

Soepen

In de koude bergdorpen worden er vaak warme, stevige soepen gegeten. Bijvoorbeeld broodsoep of seupetta de Cogne. Deze broodsoep bevat enkel brood, fontina, boter en bouillon. Dan is er bijvoorbeeld nog de zuppa di Valpelline. Deze laatste bevat spek, groene kool en kruiden als majoraan en bonenkruid.

Meculin

Meculin is een brood met rozijnen en citroen, het is een simpel gerecht dat vooral wordt gegeten tijdens de kerstdagen in de stad Cogne.

Tegole koekjes

Of Tegole dolci zijn dé traditionele lekkernij uit de vallei. Ze zijn gemaakt van hazelnoten, amandelen en suiker en worden zoete tegels genoemd. Dit is omdat de vorm doet denken aan de tegels in de Italiaanse straten. Ze worden gegeten bij het ontbijt, bij de koffie of als merenda, het Italiaanse 5 uurtje.

Vlees en wild

In de streek wordt veel vlees geserveerd. Dieren worden er eigenlijk enkel geslacht als ze te oud zijn geworden. Carbonada is het traditionele gerecht. Wild wordt er ook vaak geserveerd: patrijs, haas, hert maar ook steenbok en gems. Cotechuino een vette salami gekookt in water is ook populair.

Ook naar Valle d’Aosta? Hier vind je alle tips op een rijtje

  • Vind de ideale vakantie in de streek die decor is voor De Acht Bergen op de website van TUI
  • Boek hier een auto in de regio van Valle d’Aosta en wees de hele rit gerust door de duidelijke all in formule

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.