Vetexbart wandeltour: ontdek Greenwich Village, Chelsea & SoHo

11 min.

Laatste update 29 september

Ontdek de favoriete wijken van New York blogger Vetexbart tijdens een 3 uur durende privé wandeling. Slenter samen met een local guide door de straten van het trendy Chelsea en ontdek SoHo met z’n gietijzeren pakhuizen en (onafhankelijke) boetieks. Of dompel je onder in het mondaine Greenwich Village, waar je op ieder moment een filmster tegen het lijf kan lopen op weg naar zijn of haar optrekje. In het nabijgelegen Meatpacking District vind je dan weer de beste nachtclubs en fijnste restaurants van de stad. Vergeet niet de tour alvast niet af te sluiten met een wandeling op de High Line.

Vetexbart wandeltour praktisch

Je spreekt af met één van onze lokale hihi guide gidsen aan het afgesproken verzamelpunt. De tour zal volledig privé gebeuren. Dat wil zeggen dat je zowel de gegidste wandeltour helemaal alleen kan doen, maar je mag ook tot 7 vrienden of familieleden meenemen (tot 8 personen). De wandeling zal 3 uur duren en kost, ongeacht het aantal personen 99 euro. Jij kiest tijdens het boeken de dag en het tijdstip dat je wil vertrekken.

BOEK DE TOUR HIER

VETEXBART WANDELTOUR (3 UUR)

Ideetjes voor Greenwich Village, Chelsea & SoHo

Greenwich Village

Greenwich Village is de eerste wijk in dit artikel. The Village, zoals de bewoners het noemen, heeft meerdere bekende plaatsen waar toeristen massaal naartoe trekken, waarvan we er hier enkele vermelden. Ten eerste de Washington Square Arc, een grote, marmeren, triomfboog in Washington Square park -dat op zich al een heel zicht is- die gebouwd is in Romaanse stijl. Een andere drukbezochte toeristische attractie in Greenwich Village is Bleecker Street, die gevuld is met uitgansmogelijkheden. Maar er is nog veel meer te beleven in The Village dan enkel de grootste, meest bezochte -of soms teveel bezochte- locaties. Voor fans van de sitcom FRIENDS is er het exterieur van het befaamde appartement uit de show te bezoeken. Let wel op, enkel de gevel kan bezichtigd worden, aangezien het interieur ergens anders gefilmd werd. Ook qua museums is er veel te beleven in Greenwich Village. Ten eerste is er de Ground Zero Museum Workshop. Dit museum -dat niet gelegen is aan Ground Zero, maar net op de grens tussen Greenwich Village en de wijk Chelsea- is tot de nok gevuld met artefacten van 9/11. Het gaat dan over zeldzame foto’s, spullen van brandweermannen, en voorwerpen die uit de twee torens zelf gehaald zijn. Er is een audiotour beschikbaar waarmee je het verhaal achter elk voorwerp dat je ziet te weten kan komen, en één van de meest speciale dingen aan dit museum is dat vele van de voorwerpen ook aangeraakt mogen worden. Dit zorgt ervoor dat het museum zelfs voor kinderen een leuke bezigheid wordt. Hier kan je tickets boeken die je tot 24 uur vooraf kan annuleren.

De triomfboog op Washington Square park | Brittany Petronella/NYC & Company

Crazy winkeltjes

Een ander museum in The Village is het Whitney Museum. Als je geïnteresseerd bent in 20e-eeuwse kunst, zoals bijvoorbeeld Andy Warhol en Jackson Pollock, is dit dé place to go. Het museum heeft een vaste collectie van meer dan 10.000 schilderijen, foto’s, zelfs grafieken, en nog zoveel meer. Voor de mensen die niet enkel naar speciale objecten willen kíjken, maar ze ook graag willen aanschaffen, zijn er ook enkele rare -zeg maar, compleet gestoorde- winkeltjes in de buurt. Zo is er bijvoorbeeld Obscura Antiques and Oddities, waar men spullen zoals dobbelstenen gemaakt uit echt been, en vlaggetjes die gebruikt werden om landmijnen aan te wijzen kan kopen. Een andere speciale winkel is The Evolution Store, waar bijvoorbeeld echte opgezette dieren, echte dierenbeenderen, en stukken van fossielen of mineralen te vinden zijn.

In het boek van de Vlaming Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.

Chelsea

Onze volgende stop is Chelsea. Verwar dit niet met of de voetbalploeg, of de wijk in Londen. Chelsea in New York heeft veel te bieden, te beginnen bij de alom bekende plaatsen. De High Line is een wandelpad-park combinatie die zich bevind op een verhoogde oude spoorweg. Er staan nu bomen, struiken, planten, bankjes, en een mooi aangelegd pad. De High Line verbindt de Gansevoortstraat met 12th en 11th avenues, loopt zo doorheen de hele Chelsea wijk, en is 2,33 kilometer lang. Er zijn ook kunstinstallaties te vinden op de High Line, en het park is een leuke alternatieve route doorheen Manhattan met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Een wandeling op de High Line mag zeker niet ontbreken | Will Steacy/ NYC & Company

‘Speciale’ musea

Een andere beroemde attractie is de Chelsea Vlooienmarkt. Deze markt, die elke zaterdag en zondag gehouden wordt, staat vol met kraampjes waar men allerlei antiquiteiten evenals eten kan kopen. Maar ook Chelsea heeft enkele verborgen pareltjes! De Gallow Green bijvoorbeeld, de bar op de bovenste verdieping van het McKittrick Hotel, is volledig ingericht als… tuin! De locatie geeft een apart gevoel af. De vloer is bezaaid met kiezels, de ruimte is gevuld met planten die zowel aan de muren hangen als op de grond groeien, het meubilair bestaat uit tuinmeubels, en je hebt er een prachtig zicht over de stad! Let wel op, je reserveert beter je plaats op voorhand, aangezien deze locatie, alhoewel niet één van de meest bekende plaatsen, toch vaak volzet is! Chelsea heeft ook veel musea te bieden, maar hier wil ik enkel één van de meer speciale inleiden. Het KGB Espionage Museum vertelt over de levens van grote leden van de KGB, hoe ze te werk gingen, welke operaties ze ondernamen, en andere dergelijke dingen. Er worden voorwerpen tentoongesteld zoals helmen en dingen die gebruikt werden voor de spionage die door de KGB gedaan werd. Overigens zijn er nog vele kunstmusea in Chelsea, wat één van de dingen is waar de wijk bekend om staat. Voorbeelden zijn het Rubin Museum of Art, de Unix Gallery, en Candytopia.

SoHo

De laatste stop in deze lijst, is de wijk SoHo. SoHo in Manhattan mag alweer niet verward worden met SoHo in Londen. Het SoHo van Manhattan is een afkorting voor South of Houston street. De wijk stond vroeger bekend om de vele gallerijen en musea die er te vinden waren, maar deze zijn ondertussen grotendeels verhuist naar Chelsea. SoHo staat in de hedendaagse tijd eerder bekend om rol in de mode en de architectuur. En daar beginnen we dan ook: De beroemde Prince Street. Deze straat staat erom bekend een ontelbaar aantal kledingwinkels te bevatten, waaronder de Louis Vuitton New York Store, Prada New York, Moncler, Nike, en The Hat Store, evenals de bekende Prince Street Pizza.

Wie wil shoppen is in SoHo op de juiste plek! | Joe Buglewicz/NYC & Company

Street-art

Een andere bekende toeristische trekpleister in SoHo is de Earth Room. De benaming van deze kunstinstallatie is misschien wat vreemd, maar beschrijft wel exact wat er te zien is: een kamer die simpelweg gevuld is met aarde. Het werk werd in 1977 geïnstalleerd in een loft te 141 Wooster Street door kunstenaar Walter de Maria, en bevindt zich daar nog altijd. Voor mensen die graag abstracte kunst bekijken -nou ja, heel abstracte kunst- is dit een perfecte tussenstop. Verwacht echter niet dat je er een hele dag zal kunnen spenderen, want ja, naar een kamer gevuld met aarde kan je ook geen drie uur aan een stuk kijken. Enkele meer speciale, minder bekende plaatsen in SoHo, in tegenstelling tot de eerdergenoemde activiteiten, zijn bijvoorbeeld de street-art installaties bij Bowery street, en bij Mulberry street. Bij Bowery Street wordt er de hele tijd nieuwe street-art geplaatst, dus wat daar te zien is, hangt af van wanneer je erheen gaat. Bij Mulberry street vindt men het LISA Project, wat staat voor Little Italy Street Art, is een project waarbij er geprobeerd wordt om zoveel mogelijk verschillende soorten straatkunstenaars bij elkaar te brengen, en zo een straat vol kunst te creëren. Er zijn dus vaak veel verschillende soorten steet-art te bezichtigen!

Praktisch

Ook moet nog even kort vermeld worden dat deze drie wijken net naast elkaar liggen, en dus gemakkelijk gecombineerd kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld via de High Line van Chelsea rechtstreeks naar Greenwich Village gewandeld worden, en liggen vele van de locaties op deze lijst op de grens tussen twee van deze drie wijken. Aarzel dus niet om je favoriete plekken op deze lijst gewoon op dezelfde dag te bezoeken, aangezien dit perfect mogelijk is!

Coverfoto: Tagger Yancey IV/NYC & Company

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.