Een dag op pad in Chinatown, NYC

Er gaat voor mij geen enkele trip naar New York voorbij zonder minstens één dag rond te dwalen in de kleurrijke en chaotische straten van Chinatown. Wie lekker én goedkoop wil genieten van de beste dim sums en noodles moet echt wel een keertje op culinaire ontdekkingstocht door deze wijk. Ik ben sowieso al helemaal verlekkerd op alles wat uit een Aziatisch keuken komt. De keuze uit een Vietnamees, Chinees, Thais, Maleisisch of Taiwanees restaurant is voor mij dus steeds de moeilijkste keuze van de dag 🙂

Chinatown is echter niet alleen een plaats waar je lekker kan eten. Er zijn heel wat dingen te doen en te bezoeken. In deze mini-gids vind je een overzicht met mijn persoonlijke favorieten. Let wel op, in New York zijn er verschillende Aziatische wijken. In deze blogpost gaat het over de Chinatown in Manhattan. Je hebt ook nog gelijkaardige wijken in Brooklyn (Sunset Park) en in Queens (Flushing).

© NYC & Company/Joe Buglewicz
© NYC & Company/Joe Buglewicz

Must sees in Chinatown

 • In het midden van Chatham Square staat de Kim Lau Memorial boog. Het is een herdenkingsmonument dat in 1962 werd opgetrokken ter nagedachtenis van de Amerikaanse Chinezen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ten zuiden van het plein vind je dan weer het First Shearith Israel Cemetary, het oudste kerkhof van New York (1683).
 • Mott Street begint aan Chatham Square en is samen met Canal Street één van de onofficiële hoofdstraten van de wijk. Hier vind je ook de meeste restaurants (meer dan 200 in heel Chinatown!) en typische souvenirwinkeltjes terug.
 • Doyers Street heeft een nogal bloederige geschiedenis. Rond de 19de eeuw was dit het punt waar veel dodelijke gevechten plaatsvonden tussen Chinese bendes. Nergens in de VS waren er meer moorden dan op deze plaats, vandaar zijn bijnaam Bloody Angle.
 • In een industrieel pand vind je het Museum of Chinese in America. Elke eerste donderdag van de maand is het museum open tot 21u en is de inkom trouwens gratis!
 • Breng ook een bezoek aan Columbus Park. Dit kleine park in Chinatown is altijd gezellig druk. De bevolking zingt en danst, doet er aan joga en de oude garde speelt mah-jongg of domino.
 • Nood aan wat meditatie? Ga langs bij de Mahayana Buddhist Temple en aanschouw er de gouden boedha! Het is volledige gratis en open voor toeristen.

New York heeft een uniek beoordelingssysteem voor restaurants. Ik schreef er eerder een blog over.

new york 59

Mijn favoriete resto’s

 • Nam Wah Tea Parlor is een iconisch restaurant in Doyers Street dat beweert de eerste dim sums te serveren op New Yorkse bodem (sinds 1920). Je moet hier sowieso een keertje geweest zijn.
 • Het Chinees restaurant Wo hop is lekker en spotgoedkoop. Laat de groezelige locatie in een kelder je echter niet afschrikken. Alle gerechten zijn er super, maar proef zeker de Chicken Chow Mein!
 • Ik ga speciaal naar restaurant XO Kitchen voor de heerlijke peking eend. De beste die je ergens kan eten (buiten Peking waarschijnlijk) 🙂 Hier komen trouwens ook de echte locals eten.

Via Booking.com vind je makkelijk hotels in Manhattan.

Vlieg naar de States aan de laagste tarieven en vind de beste hotelsdeals voor New York bij Connections.be, een 100% Belgisch bedrijf.

Zou jij Chinatown bezoeken tijdens een bezoek aan New York? Of was je er al een keertje?

Dit artikel beval een affiliate link

ReizenReizen

13 reacties

 • I was in NY’s Chinatown about ten years ago. I thought it was brilliant – a very atmospheric place. I’m lucky in that I live in London and we have a great one here too 🙂

 • I CALL EARTH HOME

  Adding this to my must-see list for New York! I love exploring China Towns in various cities .. a world within a world!

 • I’ve been to Chinatown in London and in Philadelphia, and oh my god, the Chinatown in New York is INSANE! But I absolutely loved every minute of it both times I’ve been there 🙂

 • Dat ziet er wel uit als een leuke wijk om te bezoeken. In augustus ga ik met mijn man voor het eerst naar NY. Deze tips ga ik zeker meenemen, bedankt.

 • Great pictures! I used to really close to Chinatown in NYC. However my favorite Chinese restaurant was actually in the East Village: Xian Famous Foods. Authentic Chinese food. Crazy good.

 • Ja joh daar wil ik heen!!! Ook naar die in Brooklyn en naar Flushing 😀 Hoe zit het met de veiligheid daar? Kunnen we met onze spiegelreflex foto’s maken of zijn we m dan meteen kwijt?

  • Qua veiligheid zit dat wel goed hoor, pas gewoon een beetje op als het donker wordt. Je bent met twee dat scheelt ook al heel wat. Ik voel me nooit onveilig in New York, maar blijf wat op de achtergrond met dure dingen in echt arme wijken, zeker ’s avonds.

 • Hi Bart.
  What a colorful blog you have.
  Did you click these snaps on your own?
  Mouth is just watering for best dim sum and noodles.
  So many lovely sights here.
  Thanks for sharing.
  Regards.

Geef een reactie