Stadhuis © Toerisme Leuven
Stadhuis © Toerisme Leuven

Dagje in Leuven? Dat kan er zo uitzien! (+tips van locals)

7 min.

Laatste update 19 januari

Getuigen daarvan zijn natuurlijk het iconische stadhuis, de Universiteitsbibliotheek en het paradepaardje Museum M. Die bezienswaardigheden in combinatie met de tientallen gezellige kroegen en restaurants doorheen de studentenstad maken van Leuven een ideale bestemming voor een dagtrip. Een dagje Leuven kan er ongeveer zo uitzien…

Een afwisselend dagje in Leuven

Start met koffie

Wie Leuven helemaal niet zo goed kent doet er misschien goed aan even langs te lopen bij Visit Leuven (elke dag vanaf 10u) in de Naamsestraat. Handig om een mapje van de stad op te halen en een eventuele tour te boeken voor vanmiddag. Begin de dag goed met een lekker kopje koffie en croissant.

Lotte van Scratching my map is fan van Koffie en Staal in de Mechelsestraat. “Ik vind het tof dat een jong Leuvens koppel het aandurft om van een passie een beroep te maken. Maar natuurlijk ook omdat ze erg lekkere koffie schenken in een zaak met een tof design. En ze hebben goeie taartjes, daar kom ik ook steeds voor terug.”

Lotte

Wandeling Kruidtuin

Wist je dat Leuven de oudste botanische tuin van het land heeft? De prachtige kruidtuin aan de Kapucijnenvoer werd al in 1738 door de Leuvense universiteit aangelegd voor hun studenten geneeskunde. Hij is iedere dag helemaal gratis te bezoeken.

Kruidtuin © Toerisme Leuven

Het Laatste Avondmaal

Ga voor een streepje kunst naar de 15de eeuwse Sint-Pieterskerk. De laatgotische kerk is steeds gratis te bezoeken, maar voor toegang tot de M-schatkamer van Sint-Pieter betaal je enkele euro’s. Daar hangt het indrukwekkende Het Laatste Avondmaal van de Vlaamse Primitief Dirk Bouts.

Lunch Abdijmolen Heverlee

Tijd om de voetjes onder tafel te steken voor een snelle lunch. Wandel vanaf de Sint-Pieterskerk een half uurtje, of neem aan het station de bus naar halte Broekstraat in Heverlee. Brasserie De Abdijmolen ligt aan de rand van de stad vlakbij de vijvers van de Abdij van park. In de zomer kan je er genieten vanop het unieke terras.

Abdij van park

Abdij van Park is één van de best bewaarde abdijcomplexen en enkele gerestaureerde ruimtes werden dit jaar voor het eerst opengesteld. Er opende ook een gloednieuw museum zijn deuren. In het Museum PARCUM zal je nooit eerder getoonde kunst uit Vlaamse kloosters en abdijen kunnen ontdekken.

Abdij van Park | Toerisme Leuven © Marco Mertens

Stadhuis

Elke dag om 15u kan je het prachtige, gotische stadhuis van Leuven ontdekken. Je krijgt er meer uitleg over de bouwgeschiedenis van de parel van de Brabantse gotiek. De rondleiding met een gids brengt je onder andere langs de wandelzaal, de trouwzaal en de raadszaal. Een tour kost zo’n €4 en dient gereserveerd te worden bij Visit Leuven. Trek ongeveer een uur uit voor het bezoek.

Streekproducten

Shopping time! Ga voor een geschenkje langs bij Temmerman in de Tiensestraat. De winkel verkoopt Leuvense specialiteiten en is erkend als streekhoekje van Vlaams Brabant. Je vindt er onder andere Leuvense Fonskes, lokale pruimenstroop of Leuvense Tripel. Het assortiment bestaat uit artisanale producten uit Leuven, het Hageland of Vlaams-Brabant.

Diner tijdens je dagje in Leuven

Er zijn bijna zo’n 400 eetgelegenheden en cafés in Leuven. Zo telt de stad misschien wel de grootste concentratie eet- en drankgelegenheden in Vlaanderen. Bij het kiezen van een goed restaurant zijn er dus voldoende mogelijkheden, voor ieders smaak en budget. Pas op: keuzestress is mogelijk!

“Even gezellig uit eten gaan of een speciale gelegenheid vieren, in Leuven vind je tal van leuke restaurants. Sommige bekoren al jaar en dag maar er openen ook geregeld nieuwe zaken. De keuze is dan ook groot, maar toch ga ik regelmatig terug naar D’entreprise in de Naamsestraat.” Aan het woord is de Leuvense Sofie van Wonderful Wanderings. “Entreprise is een eerder casual restaurant/cocktail bar/cafe waar je zowel overdag als tot laat ‘s avonds terecht kunt. De kaart is erg divers, wat het een uitstekende optie maakt als je niet weet waar je nu juist zin in hebt. Als je zeker wil zijn van een plekje, reserveer je er best, maar ik ben er ook al tal van keren zo binnen gestapt.”

Sofie

Pintjes drinken

Tijd om het nachtleven in te duiken! Wie Leuven zegt denkt meteen aan Stella Artois. Inbev, de grootste bierproducten ter wereld heeft zijn hoofdzetel nog steeds in de universiteitsstad. En Leuven heeft ook veel meer te bieden dan alleen maar de cafés op de Oude Markt, ook wel de ‘langste toog ter wereld’ genoemd. Hier lees je trouwens de blogpost over mijn 9 favoriete cafés.

Reisblogger Yannick van Soms ook heimwee woont in Heverlee en is alvast zot van Café Leuven Central aan het Margarethaplein. “Het is een oude, volkskroeg met een moderne touch en steengoeie muziek, ver weg van de feestende pubers op de Oude Markt, maar dan toch weer pal in het centrum.”

Yannick
@ Karl Bruninx

Hotel in Leuven

Wil je na een nachtje stappen overnachten in Leuven dan raden we dit budget hotel aan vlakbij het station.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.