Wat te doen tijdens een dagje Westhoek + hotel tip

6 min.

Laatste update op 22 april door Bart

Een dagje Westhoek gaat vaak gepaard met bezoekjes aan allerhande oorlogsmonumenten- en musea, maar er zijn bijvoorbeeld ook heel wat lekkere streekproducten te vinden. Denk maar aan lokaal bier met de typische hop uit Poperinge. Met de fiets kan je er fantastische uitstapjes maken en de regio heeft ook een uitgebreid netwerk aan interessante wandelroutes door ‘Vlaamse velden’.

Onze planning voor een dagje in de Westhoek

Waar vind je de Westhoek?

De Westhoek is een Vlaamse toeristische regio in de provincie West-Vlaanderen, in het westen van België en ook een stukje van Noord-Frankrijk. Enkele van de belangrijkste steden in de Westhoek zijn Ieper, Diksmuide en Veurne. De regio speelde een grote rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, waardoor heel wat toeristen voor bezienswaardigheden kiezen die hiermee te maken hebben.

Overnachten in De Westhoek

Overnachten in stijl kan in B&B Wellness Yoake. Deze accommodatie is gelegen in een 19e-eeuws pand in het historisch centrum van Ieper. Gasten worden niet alleen verwend met de comfortabele kamers, maar kunnen ook ontspannen in het wellnessgedeelte met jacuzzi, sauna en hamman.

→ Bekijk hier het heerlijke hotel in Ieper.

Ochtend in De Westhoek

Je dag in de Westhoek begint in Diksmuide. Hier is de IJzertoren het opvallendste gebouw in de skyline. Het vredesmonument is zo´84 meter hoog en heeft een panoramisch dak die je een uitzonderlijk uitzicht over de Westhoek geeft. Je krijgt toegang tot het dak door het Museum aan de IJzer te bezoeken die in het monument is gevestigd.

Een waardig alternatief voor dit museum is een bezoek aan de Dodengang, enkele kilometers stroomafwaarts langs de Ijzer. Hier wandel je door de loopgraven zoals ze bestonden tijdens WO I.

Middag in De Westhoek

In de Westhoek kun je heel gemakkelijk een Bourgondische trip maken. De regio staat gekend om zijn vele streekproducten. Van babelutten tot de boterkoeken van Jules de Strooper of een trappist van West-Vleteren. Het is moeilijk kiezen.

Bij restaurant De Hooipiete in Lo-Reninge kun je een boot huren en een culinaire boottrip maken doorheen de IJzervallei. Verken de rivier die de Westhoek verdeelt en geniet ondertussen van heerlijke broodjes, wijnen en streekproducten.

Namiddag in De Westhoek

Wie nog niet genoeg heeft van de culinaire ervaringen die de Westhoek te bieden heeft, kan op zoek gaan naar een bierbeleving. In Poperinge vind je het Hopmuseum die erg de moeite is. Bezoek je liever een authentieke brouwerij? Dan raden we brouwerij St Bernardus in Watou aan. Hier brouwen ze al decennialang donkere en blonde speciaalbieren die een wereldwijde reputatie genieten. Uiteraard kan er tijdens een rondleiding ook geproefd worden. Vanaf hun dakterras geniet je dan nog eens van een 360 graden panoramisch uitzicht.

Tijdens de late namiddag zet je koers richting Ieper, het epicentrum van de Westhoek. Ieper heeft zijn grote naam te danken aan zijn oorlogsgeschiedenis. Een stadsbezoek aan Ieper kan dan ook niet zonder een bezoek aan het Flanders Fields Museum, een van de beste oorlogsmusea in de Westhoek. Het museum is gevestigd in de Lakenhalle van de stad, op de Grote Markt. Reken hiervoor zeker op twee uur.

dagje Westhoek: Menenpoort in Ieper

Avond in De Westhoek

Heerlijk dineren doe je bij Ariane, een familiezaak op vijf minuten wandelen van de Lakenhalle. Door het trendy interieur en de gastvrije bediening waan je je helemaal thuis. De menukaart biedt heerlijke gerechten die steeds zijn bereid met 100% West-Vlaamse en erkende streekproducten.

Een perfecte afsluiter voor een dagje in de Westhoek is het bijwonen van The Last Post. Deze ceremonie aan de Menenpoort in Ieper vindt iedere dag plaats om 20u, en dat al sinds 1928. Het evenement duurt slechts vijf tot tien minuten waarbij de klaroeners van de Last Post Association blazen uit respect voor de overleden soldaten uit Wereldoorlog I. Nadien kun je nog een avondwandeling maken op de vesten van Ieper.

Waar eten en drinken tijdens een dagje Westhoek: onze favorieten

  • Ariane, restaurant, Slachthuisstraat 58-60 in Ieper
  • St Bernardus, brouwerij, Trappistenweg 23 in Poperinge
  • De Hooipiete, restaurant, Fintele 7 in Lo-Reninge

Hoe in de Westhoek geraken met het openbaar vervoer?

De dagplanning start in Diksmuide. Je kan hier met de trein naar toe komen. Vanaf het station van Gent-Sint-Pieters ben je er in minder dan een uur. Vanuit Brussel wordt dat 2 uur en vanuit Antwerpen bijna 3 uur. Kom je van Amsterdam, dan moet je rekenen op een reistijd van om en bij 4 à 5 uur tot in Diksmuide. Koop hier je treintickets.

Met de auto naar de Westhoek

Wie met de wagen naar De Westhoek (Diksmuide) komt rijdt van Antwerpen of Brussel in ongeveer 1,5 uur naar ginder, vanuit Gent duurt de rit net geen uurtje. Vanaf Amsterdam ben je 3,5 uur onderweg.

Wat is er in de buurt?

Reisgids: dagje Westhoek

Heb je nog heel wat andere vragen over een dagje Westhoek of de omgeving? Probeer dan zeker deze handige fietsgids uit.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.