/

Shop till you drop: de gezelligste winkelplekjes in Brabant

9 min.

Laatste update 18 juli

Maandenlang mochten we de grens niet meer over. In de Antwerpse of Gentse winkelstraten is er dan ook geen kinderkopje meer te bespeuren waar we nog niet over gewandeld hebben de laatste maanden. Nu de runshopping stilaan weer plaatsmaakt voor het aangenamere funshopping trok Vetexbart naar Nederland. Hij ging er op zoek naar de mooiste en gezelligste winkelplekjes in Brabant.

Den Bosch

’s-Hertogenbosch is één van Nederlands vestigingssteden. Een stad waar gezelligheid troef is en waar de geschiedenis heel ver terug in de tijd duikt. Het stadscentrum behoort tot de oudste en best bewaarde van heel het land. Wie zin heeft om te shoppen zit alvast goed in Den Bosch. De grote winkelketens en bekende merken kan je vinden in de Vughterstraat of de Hinthamerstraat of bij de Arena. Maar ook wie op zoek is naar kleinere boetieks en unieke conceptstores heeft keuze te over. Zo is er de charmante wijk Uilenburg, maar ook de buurt van het Amadeiroplein.

winkelen in Den Bosch
De gezellige binnenstad van Den Bosch | (c) Visit Brabant

Vanuit Antwerpen kan je heel gemakkelijk en snel met de trein naar ‘s-Hertogenbosch sporen in iets meer dan 1 uur. Vanuit Gent is het met de auto dan weer net geen twee uur rijden (165 kilometer).

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag (tot 21u)

Breda

Wie houdt van shoppen kan zich ook laten gaan in Breda. Vanuit Antwerpen ben je er met de trein al op een half uur. Wie deze Noord-Brabantse stad bezoekt om te winkelen komt zeker aan zijn of haar trekken in onder andere de Veemarktstraat en het Annastraatje, beide in de buurt van de markt. Ook in de wijk Oranje Zuid gaat het hart van de fashionista harder slaan. De wijk Ginneken is dan weer de meest bourgondische buurt van de stad, maar ook de mooie en unieke designwinkels vallen er op tussen de vele terrasjes.

In Breda vind je ook heel wat oude ambachtswinkels zoals banketbakkerij Van Haaren of drogisterij Lamers om er maar een paar op te noemen.

bakkerij in breda
Banketbakkerij Van Haaren | (c) Vetexbart Rein Van den Bergh

Heb je genoeg gewinkeld? Vergeet dan zeker niet om je even te vergapen aan het interieur van de Grote Kerk in het midden van de stad. Het wordt algemeen aangenomen dat dit gebouw tot een van de mooiste kerken van Nederland wordt gerekend. Wie er een weekendje Breda wil van maken kan trouwens heerlijk overnachten in Hotel Nassau, waar je kan ontbijten boven het koor van een oude kerk terwijl je uitkijkt op de kapel.

kerk in breda winkelstraat
(c) Vetexbart Rein Van den Bergh

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag of vrijdag afhankelijk van de wijk (tot 20u)

Eindhoven

We zijn grote fan van Eindhoven! Deze stad in Zuid-Nederland is er niet enkel voor wie houdt van design of voetbal, maar ook voor een namiddag puur winkelplezier moet je hier zijn. Eigenlijk is het met voorsprong dé winkelstad van Brabant. Je hebt in het centrum en vlakbij het station de buurt de Bergen met zijn tientallen boetiekjes. Wie toch wat meer houdt van urban shopping doet er goed aan om een bezoek te brengen aan Strijp-S. Deze fascinerende wijk op en rond oude fabrieksterreinen is een knap staaltje van ideale herbestemming. Het is zowel het creatieve als culturele hart van de stad. Je vindt er enkele bijzondere horecagelegenheden terug en er is ook plaats voor verschillende pop-up projecten van (jonge) creatievelingen. De Urban Shopper is een unieke plek met zo’n 20 winkels, net een beetje anders dan anders.

nieuwe emmasingel winkelplekjes
Urban Shopper | (c) Hanneke Wetzer

Ook de Nieuwe Emmasingel in het centrum van Eindhoven heeft winkelplezier in de aanbieding. Erg leuk is het contrast van historische en moderne architectuur. Hier vind je allerlei winkels met oog voor design. Denk aan Hutspot, Vielgut en Sissy Boy.

winkelplekjes in brabant eindhoven nieuwe emmasingel
Nieuwe Emmasingel | (c) Blickfänger

Tip voor een regenachtige dag: het Van Abbemuseum is niet alleen een prachtig museum met werken van onder andere Picasso en Rodin, ook architecturaal is het een echt pareltje.

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op vrijdag (tot 21u)

Tilburg

Uiteraard heeft ook Tilburg zijn grote ketens als H&M en Zara en in het winkelgebied rond de Heuvelstraat en zijstraten kom je nog heel wat andere bekende merken tegen.

(c) VVV Tilburg

Wie het allemaal liever een beetje kleinschaliger wil kan onder andere terecht in het Dwaalgebied of 013 Straatjes dat grenst aan het winkelgebied in de binnenstad. Hier vind je tussen de statige herenhuizen heel wat kledingzaken, interieurwinkels en creatieve conceptstores (maar ook enkele lekkere lunchspots). Op loopafstand kom je aan de Piushaven, een gezellige en levendige stadshaven waar het vooral in de zomer goed vertoeven is. Hier kan je borrelen, maar er zijn ook enkele fijne winkels te vinden.

Tilburg Piushaven winkelen
(c) Vetexbart Bart Melis

Breng ook een bezoekje aan Stadsbrouwerij Tilburg. Die is gevestigd in een oud koetshuis. Wie met de trein komt (45 minuten vanuit Antwerpen) kan gerust een glaasje extra proeven.

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag (tot 20u)

Ook interessant

In Roosendaal, vind je met de Passage misschien wel de mooiste overdekte winkelstraat van Nederland terug. Let zeker op de prachtige architectuur!

Ook in Bergen op Zoom is het goed vertoeven als je op zoek bent naar toffe winkeltjes. Hier zijn het vooral de zijstraatjes van de markt of ‘t Vierkantje die het meest te bieden hebben.

winkelplekjes in brabant bergen op zoom
Kremerstraat in Bergen op Zoom | (c) Visit Brabant

Naar Heusden ga je niet in de eerste plaats om te shoppen, maar je kan er wel genieten van een fantastische setting, inclusief heel wat ambachtsboetieks.

Niet alleen maar shoppen…

Uiteraard ga je niet alleen naar Brabant om te winkelen. Dat zou echt wel zonde zijn. Er valt zoveel te beleven in de provincie dat je er gemakkelijk een weekend, of waarom niet een hele week kan vullen. Zo kan je een shopdag in Eindhoven bijvoorbeeld afsluiten met een bezoek aan Nuenen, waar alles in het teken staat van Vincent van Gogh. Het is hier dat de kunstenaar onder andere zijn meesterwerk De Aardappeleters schilderde. Of waarom fiets je niet een keertje naar Fort de Roovere bij Bergen op Zoom. Daar kan je wandelen door het water via de Mozesbrug.

Winkelplekjes in Brabant praktisch

Wil je meer informatie over de toeristische regio’s van Noord-Brabant? Bezoek dan zeker deze website.

Check voor je vertrek ook de geldende corona maatregelen. Ook de informatie over openingsuren en speciale koopzondagen en koopavonden is onder voorbehoud.

Coverfoto: Bergstraat Eindhoven | (c) Bobby Born

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.