Mozesbrug Hotspots in Noord-Brabant
Lopen op het water.

Een verrassend leuk uitstapje naar Bergen op Zoom

5 min.

Laatste update op 29 september door

Ben je op zoek naar een verrassende, interessante en makkelijk bereikbare bestemming voor een leuk dagje uit of een weekendje weg? Dan is Bergen op Zoom vlak over de grens in Nederland volgens Vetexbart een absolute aanrader. De stad herbergt tal van hotspots en is zowel met de auto als met de trein makkelijk te bereiken.

Bergen op Zoom is een eeuwenoude stad in Noord-Brabant vlak aan het water van het Markiezaatsmeer. Als een van de oudste steden van Nederland herbergt Bergen op Zoom tal van historische bezienswaardigheden. Verstopt tussen de eeuwenoude bouwwerken liggen smalle straatjes en gezellige pleintjes met leuke winkels, toffe cafés en levendige terrasjes. Verdiep je in de geschiedenis die honderden jaren teruggaat. Wist je dat Bergen op Zoom maar liefst 800 stadsmonumenten heeft, waarvan er ruim 200 een rijksmonument zijn?

De Peperbus

Het oudste deel van de stad bevindt zich rond de Grote Markt. Hier tref je ook de belangrijkste monumenten van de stad zoals de Sint-Gertudiskerk met haar imposante toren de Peperbus. De klokkentoren van de kerk is gebouwd rond 1370. Via 183 treden kun je de top van de toren bereiken en genieten van het prachtige uitzicht over de stad en bij helder weer over de Zeeuwse eilanden en zelfs tot Antwerpen.

Behalve de Peperbus en de bijbehorende Sint-Gertrudiskerk vind je aan de Grote Markt het fraaie monumentale stadhuis van Bergen op Zoom. Daarnaast is het door de vele gezellige cafés en terrassen de ideale plek om tijdens een gezellig dagje uit te genieten van een hapje of een drankje. In de lente en zomermaanden worden er op het plein bovendien regelmatig leuke festivals als ProefMei en JazzBoZ georganiseerd.

Markiezenhof

Een van de meest in het oog springende gebouwen van de stad is echter het Markiezenhof. Dit in de 15e eeuw gebouwde stadspaleis werd bewoond door de heren en markiezen van de stad. Het paleis is één van de vier officiële topmonumenten van Brabant en een niet te missen plek voor iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van deze bijzondere stad. Wandel door de paleisgangen en waan je even een middeleeuwse markies.

Op dit ogenblik is in het Markiezenhof en in theater De Maagd de Lage Landen Tentoonstelling te bewonderen. Tot 9 juni 2019 kun je hier 38 meesterwerken uit het Rijksmuseum in Amsterdam bewonderen. De collectie, die zich voornamelijk richt op landschapsschilderkunst, bevat onder andere werken van Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls en Willem Roelofs. Daarnaast kun je op de tentoonstelling een jurk gedragen door koningin Máxima bewonderen.

Bergen op Zoom toerisme

Een minder oud, maar niet minder bijzonder bouwwerk in Bergen op Zoom is de Mozesbrug. Deze houten brug loopt niet over, maar dóór het water. Via de brug kun je het Fort de Roovere bereiken. Dit in 2010 gerestaureerde fort vormt een van de grootste verdedigingswerken van de West-Brabantse Waterlinie. Het fort en de loopgraafbrug liggen even buiten de stad in een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen.

Watersport in Bergen op Zoom

Overigens is Bergen op Zoom niet alleen leuk als je geïnteresseerd bent in historie en cultuur. Door de ligging aan het Markiezaatsmeer en de Binnenschelde kun je hier ook uitstekend watersporten. De twee zoetwatermeren zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt om te wind- en kitesurfen. Daarnaast heeft De Binnenschelde een mooi zandstrand en bovendien een prachtige boulevard waar je kunt genieten van de vergezichten over het water of kunt neerstrijken bij een van de horecagelegenheden.

Wie op stand wil overnachten in Bergen op Zoom kan terecht in Hotel de Draak. Dit is niet alleen het oudste hotel van Nederland, het is ook nog eens de oudste onderneming van het land. Al ruim 600 jaar ontvangt het hotel gasten van over de hele wereld. Hoteldeals voor Bergen Op Zoom vind je hier.

Het fijne aan Bergen op Zoom is dat de stad makkelijk te bereiken is. Met de auto is het vanuit Antwerpen slechts een klein uurtje rijden naar Bergen op Zoom. Vetexbart stapte echter op Antwerpen-Centraal in de trein en binnen anderhalf uur stonden we in het centrum van Bergen op Zoom.

Ken jij nog meer leuke hotspots in Noord-Brabant? Laat het me weten via de comments.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.