Must do: fietsen door het Land van de Peel in Brabant

4 min.

Laatste update 26 oktober

Afgelopen zomer van de Antwerpse Kempen naar Denemarken fietsen, dat was het opzet van onze ondertussen derde #vetexbartfietst trip. Bij het uitzoeken van mooie plekjes langs de 1300 kilometer lange route kwamen we voor de allereerste dag uit bij de prachtige regio Land van de Peel, dat in de Nederlandse provincie Noord⁻Brabant ligt.

De plek die we allereerst tegemoet fietsen is de Strabrechtse Heide. Dit uitgestrekt gebied staat tijdens onze doortocht dan ook nog eens net helemaal in bloei, wat prachtige taferelen oplevert. We fietsen onder andere langs het grootste natuurlijke ven van Nederland: het Beuven. Het is hier dat je makkelijk oog in oog kan komen te staan met de bekendste inwoners van het gebied, de Highland Cows oftewel de Schotse Hooglanders. Of misschien spot je zoals wij wel een groepje Exmoorpony’s?

In Heeze kan je een frisse pint gaan drinken bij tapperij De Zwaan (vlak voor knooppunt 13), met in de buurt een omgracht kasteel te midden van een prachtig natuurlandschap.

land van de peel panorama
land van de peel heide

De regio Land van de Peel situeert zich in het oosten van Brabant en bestaat uit de zes gemeenten Asten, Deurne, Helmond, Someren, Laarbeek en Gemert-Bakel. Helmond wordt gezien als hoofdstad van deze streek.

land van de peel fietsen

Wandel, fiets & vogelwalhalla

Nadat we voorbij pittoreske dorpjes als Someren, Asten en Heusden fietsen arriveren we bij de Groote Peel, één van de 21 nationaal parken in Nederland. Met z’n 1340 hectaren is het niet het grootste, maar toch is het een echt wandel- en fietsparadijs. Het oerlandschap bestaat vooral uit levend hoogveen wat dan weer de ideale habitat blijkt voor diverse vogels. Houd zeker even halt bij Buitencentrum de Pelen, waar heel wat wandelroutes starten die je dwars door het nationale park brengen. Voor een fenomenaal uitzicht over de Groote Peel kan je de 22 meter hoge toren van Belfort Vossenberg beklimmen.

Slapen in een klooster

Hoog tijd om ergens in het Land van de Peel de voeten onder tafel te schuiven! Reserveer bijvoorbeeld je plekje in restaurant In d’Ouwe Peel voor een lekkere bourgondische maaltijd. In de zomer kan je je buiten nestelen op het gezellige terras langs de Helenavaart.

De eerste keer dat we de batterijen van onze e-bikes in het stopcontact steken tijdens onze trip richting Scandinavië is bij onze B&B in het Nederlandse Neerkant, een kwartiertje verderop van het restaurant. B&B Sint Vincentius is gehuisvest in een voormalig klooster in het centrum van het dorp en ligt vlakbij de Groote Peel. De kamers zijn zeer ruim en zijn voorzien van een aparte badkamer. Gastvrouw Maria verwelkomt je zeer uitgebreid en vriendelijk en zorgt ‘s morgens voor een heerlijk ontbijt.

Fietsen via knooppunten in het Land van de Peel

Wie wil fietsen in de regio Land van de Peel doet er goed aan de knooppunten te volgen. Je kan er voor kiezen om te starten in Heeze, om van daar te fietsen naar de B&B in Neerkant, zo’n 40 kilometer verderop. Je volgt dan grotendeels wat er beschreven is in dit artikel. Hier kan je trouwens je eigen fietsroutes in Brabant samenstellen.

Wil je zelf een meerdaagse fietstocht ondernemen met je e-bike? Dan kan je heel wat inspiratie halen uit dit artikel.

Knooppunten: 13-12-88-95-20-91-40-80-65-82-83-87-70-94-05-7-8-95-20

Wil je meer informatie over Land van de Peel of de provincie Noord-Brabant. Neem dan een kijkje op hun websites.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.