Leiden, de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de bloemenregio

4 min.

Laatste update 14 januari

De universiteitsstad Leiden is één van de oudste en meest pittoreske stedelijke gebieden van Nederland. Leiden ligt in de uitgestrekte bloemenregio waar het land voor gekend is. Het is namelijk hier waar de tulp, een iconisch symbool van Nederland, in Europa werd geïntroduceerd.

Hoe geraak je in Leiden?

De stad Leiden ligt op een korte afstand van steden als Den Haag en Amsterdam. Net als de twee voorgaande is het makkelijk bereikbaar met de trein. Vanuit Amsterdam is het amper 30 minuten reizen met de trein naar Leiden Centraal. Ook vanuit België is de studentenstad goed te bereizen met de trein. Vanuit Antwerpen Centraal sta je in amper 1 uur en 15 minuten in het centrum van de stad.

Heb je toch liever het comfort van je eigen wagen? Ook dat kan. In amper 2u30 minuten kun je de stad bereiken. Hiervoor volg je aanvankelijk de snelweg naar Rotterdam waarna je via de A4 Leiden bereikt.

Leiden als hub, wat is er te doen in de regio?

Leiden wordt vaak aangedaan als een daguitstap vanuit Amsterdam. Toch vinden we dat Leiden en dan zeker de regio errond meer aandacht verdiend dan dat. We raden dan ook iedere reiziger aan om enkele dagen in Leiden te spenderen en van hieruit een paar leuke dagtrips te maken.

Katwijk aan zee

Als je verblijft in Leiden, zit je niet zo heel erg ver van de kust. Een bezoek aan Katwijk aan zee behoort dan ook tot een van de vele mogelijkheden voor een daguitstap. Het is een typisch kustdorp waarbij meteen duidelijk wordt dat de visserij op de Noordzee ooit een belangrijke bron van inkomsten was. Met een mooie boulevard en een lang zandstrand is het ideaal als familieuitstap op een warme zomerdag. Op regenachtige dagen zijn de vele musea die de geschiedenis van het dorp vertellen en een bezoek aan de vuurtoren een echte must!

Museum Voorlinden

Hoewel Leiden zich een kunstenaarsstad mag noemen met zijn vele musea en als geboorteplek van Rembrandt, is er nog meer voor cultuurliefhebbers. Museum Voorlinden is gelegen in Wassenaar en is een particulier museum met een mooie collectie aan moderne en hedendaagse kunst. Je vindt er unieke kunstwerken die vaak speciaal voor de collectie van verzamelaar Joop van Caldenborgh gemaakt zijn. Een groot deel van de verzameling zijn belevingswerken waardoor de kinderen er ook een leuke tijd zullen beleven.

Maak een daguitstap naar de Keukenhof-tuinen

We hebben het al eerder vermeld. Leiden ligt in de tulpenregio. De grootste bloementuinen vind je in Keukenhof. Deze zijn echter maar een paar weken per jaar open, in het tulpenseizoen. Hoewel de meeste toeristen ervoor kiezen om de tulpen en hyacinten te bezoeken als een dagtrip vanuit Amsterdam, kun je ervoor kiezen om Keukenhof in plaats daarvan te bezoeken als een dagtrip vanuit Leiden. Tijdens het tulpenseizoen rijdt er een speciale bus van Leiden Centraal rechtstreeks naar de ingang van Keukenhof. De bus doet er ongeveer een half uur over.

Kom nog meer over Leiden te weten in ons vorig artikel, boordevol interessante tips en hotspots.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.