DFDS Gent: met de Volvo boot naar Göteborg

8 min.

Slow travel is al een tijdje in opmars. Rustig aan op pad en alles op je laten afkomen. Soms met een vooraf uitgetekende planning, soms met enkel wat vage ideetjes. Eén van mijn voorbije trips kan je best bij die laatste categorie onderbrengen. Samen met een collega-blogger hadden we het in ons hoofd gestoken om een roadtrip te ondernemen in het westen van Zweden. En starten deden we aan de steigers van de DFDS lijn Gent richting Göteborg. Ook wel beter bekend als de Volvo boot.

DFDS Gent Göteborg

We kwamen een keertje samen in een Antwerps koffiebarretje en tekenden daar in grote lijnen onze route uit. Dat we in Göteborg zouden starten en opnieuw aankomen was snel duidelijk. Het was immers DFDS die ons had uitgenodigd aan boord van een RoRo schip op één van hun vaarroutes. Die tussen de DFDS Gent terminal en de haven van Göteborg. Bij zo’n Roll on Roll off schip wordt alle vracht in en uit gereden, in tegenstelling tot een containerschip waar alles wordt geladen met kranen. Tot daar het technische aspect.

DFDS gent foto
Det Forenede Dampskibs-Selskab, of kortweg DFDS, is een Deens scheepvaartbedrijf.

De Volvo boot

Het begrip slow travel mag je trouwens in dit geval wel erg letterlijk nemen. De vaartijd tussen de twee havens bedraagt zo’n 32 uur. Het schip is in eerste instantie een vrachtschip. Volgeladen met onder andere gloednieuwe Volvo’s, rechtstreeks uit de Gentse fabriek van het Zweedse automerk en containers. Maar tijdens iedere oversteek zijn er ook een beperkt aantal kajuiten voorzien voor ‘gewone’ passagiers. Al dan niet vergezeld van hun auto, motor of camper. Een erg unieke ervaring.

DFDS Gent-Götenborg: back to the basics

Die decadente luxe zoals je dat aan boord van een cruiseschip vindt moet je natuurlijk niet verwachten op een vrachtschip. Basic is hier het codewoord. De éénpersoonshut die ik kreeg was kraaknet en voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche. Er was een comfortabel bed, sofa en tafeltje en voldoende stopcontacten. Over bedlinnen en handdoeken moet je je ook geen zorgen maken.

Tijdens de 1050 kilometer lange trip kan je in een speciaal voor de passagiers ingerichte eetkamer terecht voor ‘n royaal ontbijt, lunch en diner. Koffie, thee en vruchtensapjes zijn de hele dag door beschikbaar. Dit alles zit gewoon in de totaalprijs van het ticket. Daarnaast kan je tegen een faire prijs in een kleine shop terecht voor snacks, bier of verzorgingsartikelen. Er is ook een tof ingerichte, gezamenlijke leefruimte met zeteltjes, radio en televisie, en een aanbod aan films en gezelschapsspelletjes.

Hou wel rekening met de social detox die je gaat ervaren aan boord want er is immers geen wifi of mobiel internet mogelijk. In mijn geval resulteerde dat tijdens de eerste zes uur op het schip in zweten, bibberen en koude rillingen. Tja, ook dat hoort bij slow travel zeker? Ach, tijd genoeg dus voor een goed boek, oldskool spelletje kleurenwiezen of een vooraf gedownloade Netflix marathon. Neem daarom je voorzorgen!

Zalig wakker worden met dit uitzicht? In Zweden kan het.

Hoe onze roadtrip door Zweden verliep lees je hier op m’n blog of ontdek je nu al op mijn Instagramfeed.

Conclusie: Yay or Nay?

Voor mij persoonlijk was deze manier van reizen erg aangenaam. Toegegeven, wil je tijdens één of ander verlengd weekend een blitzbezoekje brengen aan je favoriete stad? Dan is reizen met een vrachtschip qua timing misschien niet echt de beste oplossing voor jou. Maar heb je even tijd, wil je het eens op een andere manier aanpakken en zeg je niet nee tegen een extra unieke ervaring? Aarzel dan niet en travel slow to Sweden. 

Bovendien is het ook nog eens een pak milieuvriendelijker dan een vliegtuig én vermijd je de files en tolwegen tijdens het reizen met de auto.

captains view vrachtschip göteborg DFDS gent
Captains view vanuit de controlekamer.

Met de vrachtboot van Gent naar Zweden praktisch

Vanuit de haven van Gent kan je zes keer per week naar de Zweedse stad Göteborg varen met een DFDS vrachtschip. Er is ook een verbinding Gent – Brevik in Noorwegen. Wil je meer informatie over prijzen, uurregelingen of heb je andere vragen over Göteborg, bezoek dan deze website of deze website

Kinderen jonger dan 14 jaar zijn wegens veiligheidsredenen jammer genoeg niet toegelaten aan boord van het vrachtschip. Ook huisdieren mogen niet mee. De trip van Gent naar Göteborg kost 241 euro per persoon. 14 en 15 jarigen betalen 126 euro. Inbegrepen zijn een comfortabele dubbele kamer met douche en toilet, beddengoed, alle maaltijden en non-alcoholische dranken.

Hou rekening dat er geen wifi is aan boord van het schip. Je kan gratis je fiets meenemen, terwijl je voor een normale auto ongeveer 213 euro moet betalen. Een motorfiets vervoeren kost je 92 euro. Voor meer informatie kan je contact opnemen met het call center op het nummer +32(9)2691269.

DFDS gent schip
Ons schip Pimula Seaways aan de kade.

Mits een toelage kan je dus ook je wagen meenemen, maar wij gingen te voet aan boord en huurden een wagen in Göteborg (een Volvo, what else?). Vanaf het station Gent-Dampoort geraak je het snelst aan de terminal met de taxi (in een kwartiertje, ongeveer € 25). Eenmaal aangekomen in Göteborg brengt de haventaxi je vanaf het schip naar de terminal vanwaar wij een Uber lieten aanrukken richting hotel.

Voor een trip naar Zweden heb je enkel je identiteitskaart nodig. Betalen doe je er niet in euro’s maar met Zweedse kronen. 

Update (januari 2023): momenteel is het niet mogelijk om een trip te boeken zonder gemotoriseerd voertuig.

Lijkt het iets voor jou, zo’n trip op een vrachtschip van uit de DFDS Gent terminal?

Pin deze afbeelding!

Bart

Ik ben Bart, de globetrotter, schrijver & fotograaf achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van New York City en Antwerpen, maar ook van ruige plekken in Centraal en Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed. Hou van koken en nog veel meer van culinair genieten op restaurant. Aarzel niet om me te contacteren als je met een vraag zit.

6 Comments

 1. Veel te duur, zeker als je daar nog een auto huurt….enkele reis zonder auto pp 225.
  Ik denk dat je beter kan vliegen. Lijkt me een leuke ervaring maar totaal niet budget…

  Greetz

  • Het is inderdaad niet heel goedkoop Fred, maar we spreken ook nergens van budget in het artikel. Een vliegtuigticket zal vaak goedkoper zijn, dat is zeker waar. Je moet er ook wel bij stilstaan dat bij deze prijs een overnachting zit, en diner. Het is een echte vorm van slow-travel en als je bijvoorbeeld een roadtrip wil maken heb je misschien graag je eigen auto mee. Ter plaatse een goede auto huren is ook niet altijd goedkoop.

 2. Wij gaan op fietsvakantie in Zweden en wilden graag met de Volvoboot naar Göteborg maar kregen tot onze verbazing te horen dat onze fietsen niet mee mogen op de boot wegens “veiligheid maatregelen (sic)”, enkel motorvoertuigen zijn toegestaan!?

  • Dag Filip! Da’s best raar inderdaad. Toen wij de boot namen (was wel voor corona) zagen we sowieso wel fietsen in het ruim staan. Misschien toch best nog eens even persoonlijk contact opnemen om wat meer info te vragen over het transport van fietsen. Groeten, Bart.

 3. Dag Bart, waar heb je gevonden dat je niet aan boord kan zonder voertuig? Ik wilde graag van Oslo zo naar huis komen. Bedankt, Marie

  • Dag Marie, verschillende lezers laten me de laatste tijd weten dat ze niet kunnen boeken zonder voertuig. Ze kregen een mailtje terug van DFDS met de mededeling dat aan boord gaan zonder voertuig niet (meer) mogelijk is.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?