DFDS Gent: met de Volvo boot naar Göteborg

Slow travel is in opmars. Rustig aan op pad gaan en alles op je laten afkomen. Soms met een vooraf uitgetekende planning, soms met enkel wat vage ideetjes. Mijn voorbije trip kan je best bij die laatste categorie onderbrengen. Samen met collega-blogger Frederic Paulussen hadden we het in ons hoofd gestoken om een roadtrip te ondernemen in het westen van Zweden. En starten deden we aan de steigers van de DFDS lijn Gent richting Göteborg. Ook wel beter bekend als de Volvo boot.

DFDS Gent Göteborg

We kwamen een keertje samen in een Antwerps koffiebarretje en tekenden daar in grote lijnen onze route uit. Dat we in Göteborg zouden starten en opnieuw aankomen was snel duidelijk. Het was immers DFDS die ons had uitgenodigd aan boord van een RoRo schip op één van hun vaarroutes. Die tussen de DFDS Gent terminal en de haven van Göteborg. Bij zo’n Roll on Roll off schip wordt alle vracht in en uit gereden, in tegenstelling tot een containerschip waar alles wordt geladen met kranen. Tot daar het technische aspect.

Berwerkt5
Det Forenede Dampskibs-Selskab, of kortweg DFDS, is een Deens scheepvaartbedrijf.

De Volvo boot

Het begrip slow travel mag je trouwens in dit geval wel erg letterlijk nemen. De vaartijd tussen de twee havens bedraagt zo’n 32 uur. Het schip Primula Seaways is in eerste instantie een vrachtschip. Volgeladen met onder andere gloednieuwe Volvo’s, rechtstreeks uit de Gentse fabriek van het Zweedse automerk en containers. Maar tijdens iedere oversteek zijn er ook een beperkt aantal kajuiten voorzien voor gewone passagiers. Al dan niet vergezeld van hun auto, motor of camper. Een erg unieke ervaring.

DFDS Gent-Götenborg: back to the basics

Die decadente luxe zoals je dat aan boord van een cruiseschip vindt moet je natuurlijk niet verwachten op een vracht schip. Basic is hier het codewoord. De éénpersoonshut die ik kreeg was kraaknet en voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche. Er was een comfortabel bed, sofa en tafeltje en voldoende stopcontacten. Over bedlinnen en handdoeken moet je je ook geen zorgen maken.


?c=1393&m=1904839&a=227118&r=&t=html

Tijdens de 1050 kilometer lange trip kan je in een speciaal voor de passagiers ingerichte eetkamer terecht voor ‘n royaal ontbijt, lunch en diner. Koffie, thee en vruchtensapjes zijn de hele dag door beschikbaar. Dit alles zit gewoon in de totaalprijs van het ticket. Daarnaast kan je tegen een faire prijs in een kleine shop terecht voor snacks, bier of verzorgingsartikelen. Er is ook een tof ingerichte, gezamenlijke leefruimte met zeteltjes, radio en televisie, en een aanbod aan films en gezelschapsspelletjes. Hou wel rekening met de social detox die je gaat ervaren aan boord want er is immers geen wifi of mobiel internet mogelijk. In mijn geval resulteerde dat tijdens de eerste zes uur op het schip in zweten, bibberen en koude rillingen. Tja, ook dat hoort bij slow travel zeker? Ach, tijd genoeg dus voor een goed boek, oldskool spelletje kleurenwiezen of een vooraf gedownloade Netflix marathon. Neem daarom je voorzorgen!

Booking.com
DSC08323 01 1
Zalig wakker worden met dit uitzicht? In Zweden kan het.

Hoe onze roadtrip door Zweden verliep lees je binnenkort hier op m’n blog of ontdek je nu al op mijn Instagramfeed.

Conclusie: Yay or Nay?

Voor mij persoonlijk was deze manier van reizen erg aangenaam. Toegegeven, wil je tijdens één of ander verlengd weekend een blitzbezoekje brengen aan je favoriete stad? Dan is reizen met een vrachtschip qua timing misschien niet echt de beste oplossing voor jou. Maar heb je even tijd, wil je het eens op een andere manier aanpakken en zeg je niet nee tegen een extra unieke ervaring? Aarzel dan niet en travel slow to Sweden. Bovendien is het ook nog eens een pak milieuvriendelijker dan een vliegtuig én vermijd je de files en tolwegen tijdens het reizen met de auto.

captains view vrachtschip göteborg
Captains view vanuit de controlekamer.

Met de vrachtboot van Gent naar Zweden praktisch

Vanuit de haven van Gent kan je zes keer per week naar de Zweedse stad Göteborg varen met een DFDS vrachtschip. Er is ook een verbinding Gent – Brevik in Noorwegen. Wil je meer informatie over prijzen, uurregelingen of heb je andere vragen over Göteborg, bezoek dan deze website of deze website

Kinderen jonger dan 14 jaar zijn wegens veiligheidsredenen niet toegelaten aan boord van het vrachtschip. Ook huisdieren mogen niet mee. De trip van Gent naar Göteborg kost 220 euro per persoon. 14 en 15 jarigen betalen slechts 115 euro. Inbegrepen zijn een comfortabele dubbele kamer met douche en toilet, beddengoed, alle maaltijden en non-alcoholische dranken. Houd rekening dat er geen Wifi is aan boord van het schip. Je kan gratis je fiets meenemen, terwijl je voor een normale auto ongeveer 195 euro moet betalen. Een motorfiets vervoeren kost je 85 euro. Voor meer informatie kan je contact opnemen met het call center op het nummer +32 9 269 12 69.

Mits een toelage kan je uiteraard ook je wagen meenemen, maar wij gingen te voet aan boord en huurden een wagen in Göteborg (een Volvo, what else?). Vanaf het station Gent-Dampoort geraak je het snelst aan de terminal met de taxi (in een kwartiertje, ongeveer € 20). Eenmaal aangekomen in Göteborg brengt de haventaxi je vanaf het schip naar de terminal vanwaar wij een Uber lieten aanrukken richting hotel.

De goedkoopste prijs voor je hotelkamer vinden?

Gebruik Momondo. Dit platform gaat verschillende boekingswebsites vergelijken voor jouw. Je krijgt enkele seconden later heel eenvoudig te zien waar je het goedkoopst je hotelkamer kan boeken!

Voor een trip naar Zweden heb je enkel je identiteitskaart nodig. Betalen doe je er niet in euro’s maar met Zweedse kronen. 

Lijkt het iets voor jou, zo’n trip op een vrachtschip van uit de DFDS Gent terminal?

Deze reis kwam er in samenwerking met DFDS Group en Sunny Cars autoverhuur.

  • DFDS Gent: met de Volvo boot naar Göteborg
    Slow travel is in opmars. Rustig aan op pad gaan en alles op je laten afkomen. Soms met een vooraf uitgetekende planning, soms met enkel wat vage ideetjes. Mijn voorbije trip kan je best bij die laatste categorie onderbrengen. Samen met collega-blogger Frederic Paulussen hadden we het in ons hoofd gestoken om een roadtrip te ondernemen […]
  • Herfstige roadtrip door Zweden & Noorwegen in beeld
    Glooiende bossen, grote meren, (on)bewoonde eilandjes en prachtige zonsondergangen. Dat waren de kernwoorden van mijn afgelopen roadtrip door Zweden en Noorwegen.
  • Video: Mijn Zweedse roadtrip in 1 minuut
    In volgende korte reisvideo geef ik je een korte impressie van de Zweedse roadtrip!
VETEXBART.BE 2
Pin deze afbeelding!
baaf271ce3b331ea8367d854af4c9a02?s=96&d=identicon&r=g
Barthttps://www.vetexbart.be
Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Deel dit artikel

Bart

Content creator & reisblogger

Hoi! Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Gloednieuw

spot_img