zonsopgang roadtrip zweden

Herfstige roadtrip door Zweden & Noorwegen in beeld

8 min.

Laatste update op 29 september door

Glooiende bossen, grote meren, (on)bewoonde eilandjes en prachtige zonsondergangen. Dat waren de kernwoorden van mijn afgelopen roadtrip door Zweden en Noorwegen. Het werd een intense en onvergetelijke achtdaagse tocht die begon en eindigde in de kajuit van een vrachtschip. Samen met mijn kameraad en chauffeur van dienst Frederic vertrokken we vanuit Göteborg, voor een rit langs de westkust van Zweden. Die loopt van Göteborg tot aan de Noorse grens, die we voor twee dagen overstaken. Daarna maakten we een rondje om het Vänermeer, een van de grootste meren van Europa.

Op de laatste dag stond er zo’n 1200 kilometer op de teller van onze – hoe kan het ook anders – Volvo. Ook zin in een roadtripje binnenkort? Dan zet ik graag even onze hoogtepunten op een rijtje aan de hand van 10 prachtige foto’s.

Roadtrip door Zweden (en een stukje Noorwegen)

Shoppen voor de picknicks

Toen we met onze huurauto eindelijk uit het verkeersinfarct in het centrum van Götenborg waren ontsnapt startte onze roadtrip met een zoektocht naar een supermarkt. In een lokale Spar naast de snelweg shopten we snel een voorraad eten en drinken voor de week bij elkaar. Scandinavische landen staan nu niet direct bekend goedkoop te zijn. En omdat de rekening van een biertje op café al snel kan oplopen richting tien euro, sla je best een voorraadje in uit het warenhuis. Hou er wel rekening mee dat je daar enkel gerstenat in de rekken vindt met een maximum aan 3,5% alcoholpercentage. Straffer spul kan je alleen kopen in speciaal vergunde winkels. Verder gooiden we wat pasta, brood, koffie, water, chips en beleg in onze kar. Low budget is immers het codewoord van ons tripje.

Skärhamn op Tjörn

De eerste stop richting het noorden werd er één in het dorpje Skärhamn op het eiland Tjörn. Hier kan je prachtige foto’s maken vanop de bergen rondom de kleine haven.

Fjällbacka

Het was belangrijk om voor het vallen van de avond te arriveren in Fjällbacka. Het plekje is niet enkel bekend door zijn bekende schrijfster Camilla Läckberg, maar ook voor de adembenemende zonsondergangen die je er krijgt voorgeschoteld vanop de rotsen. Trotseer de steile trappen en geniet van het uitzicht over het pittoreske dorp en de tientallen eilandjes in zee.

Fredrikstad, Noorwegen

Fredrikstad werd onze eerste stop tijdens een blitzbezoek aan Noorwegen. Het oude stadje Gamlebyen biedt plaats aan verschillende 17de eeuwse vakwerkhuisjes, geplaveide straatjes en grachten. De kanonnen – waarvan je er nog enkele kan zien – verdedigden de plaats vroeger tegen de vijand die over het water aankwam.

Ørje, Noorwegen

Voordat we terug naar Zweden zouden rijden klommen we nog even naar de ruïnes van een fort. Het werd gebouwd in Ørje in het begin van de 20ste eeuw om de drukke toegangsweg vanuit Zweden te bewaken. Het fort bestaat uit twee delen.

Bluesberry Woods

In Aplungsåsen vind je een prachtige AirBNB locatie. Bluesberry Woods is een magische plek met een paar verschillende overnachtingsmogelijkheden. Wij sliepen in de birch cabin, met rondom ons enkel de prachtige Zweedse natuur. Dennis verhuurt trouwens ook een prachtige boomhut. Ontbijten mag je bij de host thuis in zijn sprookjesachtige keuken. Hier krijg je € 35 korting bij je eerste AirBNB overnachting.Dit is echt dé perfecte spot om 1 of 2 nachtjes te crashen.

Brunskog Hembygdsgård

Denk Bokrijk! Brunskog Hembygdsgård bestaat uit een 15-tal authentieke gebouwen op een adembenemende locatie aan het Värmelmeer. Het is de ideale plaats om halt te houden voor een picknick.

Karlstad

De grootste stad van de provincie Värmland is het 400 jaar oude Karlstad. Voor ons was het enkel een plaats om snel een Pad Thai naar binnen te werken alvorens onze tocht verder te zetten. Bezienswaardigheden zijn er de in 1730 gewijde kathedraal en het bekroonde Värmlands Museum.

Törso

Tijd om op zoek te gaan naar een mooie plaats om een nachtje te gaan wild kamperen. Want ja, dat is helemaal toegelaten in Zweden (mits je enkele regeltjes respecteert). Zo’n plekje vonden we uiteindelijk op Törso, het grootste eiland van het Vänermeer. In de praktijk mag je overal vrij kamperen waar het niet omheind is en waar je tentje verder dan 150 meter van de dichtstbijzijnde bebouwing af staat.

Fjällastigen Trail

Tijd om de wandelschoenen aan te trekken en een beetje sportief te wezen. Onderweg naar onze eindbestemming Göteborg hielden we even halt in Borås. We kozen voor een hike langs het Fjällastigen Trail in Mollaryd. De wandeling is zo’n 10 kilometer lang en neemt je mee door de bossen, velden en heuvels. Wij kwamen er alleen maar een verdwaalde wandelaar en twee jagers op zoek naar hun zonet geschoten evenzwijn tegen. Heerlijk!

Göteborg

Onze trip begon en eindigde in Göteborg. Hoog tijd om de auto terug binnen te leveren bij de autoverhuurder en een Uber te vinden richting haven. Zweden, u was geweldig!

Praktisch

Vanuit de haven van Gent kan je acht keer per week naar de Zweedse stad Göteborg varen met een DFDS vrachtschip. Er is ook een verbinding naar Brevik in Noorwegen. Wil je meer informatie over prijzen, uurregelingen of heb je andere vragen, bezoek dan deze website.

Tijdens deze roadtrip kozen we voor een huurauto van Sunny Cars. Eenmaal in Göteborg aangekomen stond onze Volvo netjes te blinken op de parking van het verhuurbedrijf. Het leuke is dat je auto standaard altijd verzekerd is én dat er geen verdoken reserveringskosten zijn bij Sunny Cars. Ook al reden we vele honderden kilometers op enkele dagen, toch moet je achteraf niet bijbetalen voor extra kilometers. Ook dat is een serieuze pro tijdens een trip waar de auto centraal staat.

Al mijn kampeer- en wandelmateriaal vond ik bij Decathlon.

Voor een trip naar Zweden heb je enkel je identiteitskaart nodig. Betalen doe je er niet in euro’s maar met Zweedse kronen.

Heb jij nog tips voor een geslaagde roadtrip door Zweden en Noorwegen?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.