Onze favoriete musea in de provincie Antwerpen

5 min.

Laatste update 25 februari

Ideaal voor een regenachtige dag of een zonnige zaterdag in lockdown: een fijn museum. Wij hebben de mooiste -en ook sommige minder bekende- musea in Antwerpen voor u opgesomd.

Musea in Antwerpen: onze toppers!

FotoMuseum in Antwerpen

Aan de Waalse Kaai in Antwerpen vind je het FotoMuseum. Er zijn enkele miljoenen voorwerpen en beelden terug te vinden. Iedere expo die in het prachtige gebouw wordt georganiseerd is steeds meer dan de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan de overzichtstentoonstelling van Stephan Vanfleteren van onlangs.

Waalse Kaai 47 in Antwerpen, gesloten op maandag

Plantin-Moretus in Antwerpen

Drukkers Christoffel Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus zijn nog altijd begrippen in Antwerpen. Laat je helemaal onderdompelen in de drukkerij uit 1576 en ruik er de geur van inkt en hout. Ook het het woonhuis aan de Antwerpse Vrijdagmarkt kan je bezoeken. De tijdelijke tentoonstellingen in Museum Plantin-Moretus belichten vaak een ander thema zoals het huis, de familie of de Officina Plantiniana. Het museum is trouwens UNESCO werelderfgoed.

Vrijdagmarkt 22 in Antwerpen, gesloten op maandag

Gasthuismuseum in Geel

In het Gasthuismuseum in Geel leer je alles over het leven van de zusters en patiënten van weleer in de permanente tentoonstelling. Die bestaat uit twee hoofdcollecties: over de Gasthuiszusters Augustinessen en over Heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken.

Gasthuisstraat 1 in Geel, gesloten op maandag en dinsdag

Middelheimmuseum in Antwerpen

Eén van mijn lievelingsplekjes in Antwerpen is ongetwijfeld het prachtige en relaxte Middelheimmuseum. De meeste toeristen laten deze 30 hectaren grote beeldentuin – jammer genoeg – vaak links liggen tijdens hun stedentrip naar Antwerpen. Waarschijnlijk omdat het net buiten het centrum van ’t Stad ligt.

musea in antwerpen middelheim

Wie meer dan 100 jaar beeldende kunst wil ontdekken in een oase van groen en rust moet naar het Middelheimpark. Het openluchtmuseum is één van de oudste in Europa en heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 400 unieke kunstwerken.

Middelheimlaan 61 in Antwerpen, iedere dag open

Jakob Smitsmuseum in Mol

In het Molse Jakob Smitsmuseum maar je kennis met de kunstwerken en archieven van de Nederlandse kunstschilder Jakob Smits. Hij schilderde taferelen waardoor hij zich liet inspireren door de Kempen. Ook werken van zijn tijdgenoten uit de Molse School hebben er een plek gekregen.

Sluis 155A in Mol, gesloten op maandag en dinsdag

Red Star Line Museum in Antwerpen

In het Red Star Line Museum ontdek je de verhalen van de vele migranten die meer dan een eeuw geleden naar Antwerpen kwamen om elders een beter leven te vinden. Of zoals het museum het zegt: miljoenen mensen en één droom. Het was rederij Red Star Line die de landverhuizers (op zoek naar een beter bestaan) met stoomschepen transporteerden van Europa naar de Verenigde Staten. Het museum huisvest in de oude loodsen van de rederij aan de oevers Schelde.

Montevideostraat 3 in Antwerpen, gesloten op maandag

Kazerne Dossin in Mechelen

Kazerne Dossin in Mechelen is vooraleerst een herdenkingsplaats. Het was hier dat duizenden joden en zigeuners wachten op deportatie naar de kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is nu een pakkend museum en docu-centrum over de Holocaust en bij uitbreiding over Mensenrechten. Er zijn ook vaak verschillende expo’s te bewonderen.

Goswin de Stassartstraat 153 in Mechelen, gesloten op woensdag

Musea in Antwerpen praktisch

In navolging van heel wat andere landen heeft ook België sinds korte tijd zijn eigen museumpas. Met museumPASSmusées krijg je gratis toegang tot ondertussen meer dan 170 deelnemende musea. Heel vaak zijn ook de tijdelijke tentoonstelling helemaal gratis, of wordt een tenminste een fikse korting gegeven. De pas kost 59 euro, is enkel geldig voor Belgen en is 1 jaar geldig. Check het museum of ze deelnemen aan museumPASSmusées.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.