naar de zee

Naar de zee? Er zijn massa’s alternatieven voor druk strand

15 min.

Laatste update 29 september

De kans dat we deze paasvakantie of zomer de contouren van ‘n mondmasker in ons gezicht gaan terugvinden -na een namiddagje bakken en braden- lijkt ons redelijk groot. Dat de tot in den treuren herhaalde social distance van anderhalve meter moeilijk te handhaven zal zijn op het strand van pakweg Bredene staat als een -euhm- paal boven water. Daarom ging Vetexbart op zoek naar alternatieven voor mensen die toch naar de zee willen binnenkort.

naar de zee Oostduinkerke
Heel wat activiteiten aan de Vlaamse Kust spelen zich af op en rond het strand, zoals hier in Oostduinkerke. Maar er is veel meer.

Naar de kust, maar niet naar ‘t strand

De Vlaamse kust heeft heus wel voor iedereen wat te bieden, ook als een bezoekje aan een overvol strand niet meteen tot je gedroomde planning behoort.

Dit artikel bevat links naar webshops. Lees onze Reclame Code.

Waar logeren we het best aan de zee?

Op camping Zon & Zee is het gras rondom de mini-golf alvast gemaaid


Wie naar de Zee gaat kiest gemakkelijkheidshalve als wel eens voor een tof hotelletje op Den Dijk. Ideaal dus voor wie snel op het strand wil zijn om schelpjes te rapen of het grootste zandkasteel wil bouwen, maar misschien minder geschikt voor toeristen die deze zomer toch wat meer rust willen opzoeken. Voor de volledigheid geven we even mee dat je aan de Kust ook hotels hebt met een eigen zwembad zodat je het drukke strand toch kan mijden.

Wie echt helemaal zen zijn yoga mat wil uitrollen op verlof of eindelijk De Zeven Zussen wil uitlezen zonder gestoord te worden kiest best voor een vrijstaande vakantiewoning. Op een veilige afstand van de meute dagjestoeristen wel te verstaan. Op de rand van Oostende, op zo’n 4 kilometer van het strand vind je dit gezellig rijtjeshuis met 4 slaapkamers.

Een wel erg bijzonder adresje is deze prachtige bed and breakfast in Koksijde. Het sympathieke dierenartsenkoppel Suze en Guy baten er een Scandinavian style B&B uit. In de gezamenlijke nordic living room is het heerlijk vertoeven langs de open haard. De aansluitende gigantische open keuken staat centraal in de loft. Hier word je iedere ochtend verwend met een gezond en erg uitgebreid ontbijt.

b&s summertime oostduinkerke
B&B Summertime in Koksijde is een waar pareltje om te overnachten.

Ook vakantiehuis Jolie Logie ontvangt je met open armen. Het ligt niet aan een drukke dijk, maar in het centrum van Nieuwpoort-Stad. Daardoor kan je genieten van de combo rust en toch niet ver van het strand.

Misschien ga je wel met de kinderen naar de zee en willen die toeren uithalen op de waterglijbaan of hun kunstjes tonen in de knutselclub? Dan is een camping waarschijnlijk wel iets voor je gezin? Hier vind je er enkele aan de Vlaamse kust.

Ook dit vakantiepark in Oostduinkerke of dit in De Haan zijn te overwegen opties met kinderen of als vriendengroep.

Hoe zak ik het best af naar de zee?

Liefst niet allemaal via het station van Blankenberge


Wie van plan is om vanuit het binnenland naar de zee te rijden deze zomer doet er goed aan om dit te spreiden. Het is dus niet aan te raden om allemaal massaal op zaterdagochtend te vertrekken met uw bolide vol schepjes en koelboxen richting kust. Het kan ook handig zijn om fietsen mee te nemen of ter plaatse te huren. Zo kan je je ginder vrij verplaatsen zonder bijvoorbeeld in een opééngepakte kuststram te kruipen.

naar de zee fietsen
Met de fiets ontdek je veel meer pareltjes. Breng die dus deze zeker mee, of huur er eentje.

Ook wie met de trein naar één van de populaire badplaatsen gaat doet dat liefst niet tijdens de spitsuren.

Er zijn 6 treinstations aan de kust. De drukste zijn Blankenberge en Oostende. Ook De Panne, Koksijde, Zeebrugge en Knokke-Heist hebben stations.

Naar de zee? Dan moeten deze musthaves in je reiskoffer!

‘Een paraplu!’ antwoorden zou wel heel asshole van ons zijn zeker?


Tijdens normale omstandigheden zouden we hier dus schrijven: strandlaken, een strooien hoed en after sun. Maar aangezien dit artikel nu net gaat over alternatieven voor het strand gooien we het een beetje, over een andere boeg.

Stel je voor: je zit daar met je gezin in die luxueuze vakantiewoning en laat het nu net een beetje regenen. We willen helemaal geen spelbreker zijn, maar dan is het misschien leuk om een tof gezelschapsspel mee te nemen. Voor diegene die zonder kinderen eropuit trekken (gelukzakken!) delen we nog even de regels van een partijtje strippoker. Is de regen over dan kan je naar buiten trekken en een wedstrijdje KUBB organiseren (de verliezers doen de afwas) of vliegeren in de duinen.

Algemeen BENL

Verder geven we graag dezelfde raad mee als in onze mini-gidsen voor de Kempen en de Ardennen. Dat wil zeggen dat je ook voor je vakantie naar de zee best stevige stapschoenen in je koffer steekt. Hier lees je precies hoe je de ideale wandelschoen kiest in 4 eenvoudige stappen.

Welke badplaatsen behoren er eigenlijk tot de Vlaamse kust?

Het strand van Sint-Anneke is daar niet bij


In totaal telt de Vlaamse Kust 13 badplaatsen in 10 verschillende kustgemeenten. De totale lengte van de kust is zo’n 67 kilometer.

Van link naar rechts zijn dat De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke-Westende, Oostende, Bredene, De Haan-Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge & Knokke-Heist.

De kustgemeenten op een rijtje, foto van Westtoer.

Wat zijn nu die fameuze alternatieven voor het strand?

Tromgeroffel…


De Haan, tussen Bredene en Blankenberge heeft Wenduine als deelgemeente. In De Haan is hoogbouw verboden, waardoor het een ander panorama kent dan in de andere badplaatsen. Je vindt er een chique belle-époque villawijk terug. Start je wandeling aan het mooie tramstationnetje en ontdek enkele architectonische pareltjes in de Concessie. De badplaats ademt de sfeer uit van luxe en de bourgeoisie van weleer. Een van de mooiste groene plekjes aan onze Vlaamse kust is het gebied Duinbossen. Je vindt er niet enkel bos, maar ook mosduinen en duingraslanden terug.

mooie huizen de haan
Architecturale pareltjes vind je bij de vleet in De Haan.

Nieuwpoort heeft een van Europa’s grootse jachthavens. Aanschouw de +2000 plezierboten. Wandel door de oude stad, met haar middeleeuws karakter. Ze moest door haar strategische ligging aan de Ijzer vaak heropgebouwd worden na verwoestingen. Met de fiets of te voet kan je de promenade niet overslaan. Pauzeer aan de uitkijktoren voor een prachtig uitzicht.

 Onze top 4 aan de zee: de mooiste wandelingen
Ijslandvaarderswandelroute (Koksijde | 5 km) | meer info
Uitkerkse polderwandelroute (Blankenberge | 7,7 km) | meer info
The Crystal Ship (Oostende) | meer info
Duinbossenwandelroute ( De Haan | 11,1 km) | meer info

Ook Blankenberge heeft een glorieus belle-époqueverleden. Wandel er langs de prachtige art-nouveaugevels van de binnenstad. Blankenberge kennen we voor zijn gezellige jachthaven en unieke pier. Neem ‘n kijkje in de haven waar vissersschuiten en zeiljachten naast elkaar liggen. Blankenberge koestert ook zijn vissersroots. Getuige daarvan is het authentieke vissershuisje van Majutte. De stad telt heel wat fijne bistro’s en restaurants. Ga voor een vissoep op ‘t Oosterstaketsel. Of misschien kies je wel voor de sterrenkeuken van Philippe Nuyens?

naar de zee blankenberge
In het pittoreske vissershuisje in Blankenberg kan je ook iets drinken.

Uiterkse polder is gelegen tussen Blankenberge, De Haan en Zuienkerke en is het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen. Ga op wandel in dit eeuwenoude weidelandschap met z’n sloten en veedrinkpoelen.

Net als Zeebrugge heeft ook De Panne een erg breed strand, maar het zijn toch vooral het duingebied de Westhoek (340 hectare) en andere natuurgebieden die in het oog springen. Voor de kinderen moet ik jullie niet vertellen dat Plopsaland en Plopsaqua de places to be zijn.

 Onze top 3 aan de zee: de tofste fietstochten
Flirten met en langs de Franse grens (De Panne | 33 km) | meer info
Oude Dijkenfietsroute (De Haan| 43 km) | meer info
Paul Herygersroute MTB (Koksijde-Oostduinkerke | 28 km) | meer info

In Koksijde-Oostduinkerke kan je rustig wandelen langs één van de bewegwijzerde routes zoals de Ijslandvaarderswandelroute. Je doorkruist de Hoge Blekker, de hoogste duin van ’t zeetje. In De Doornpanne zijn het de grote grazers zoals ezels en Shetlandpony’s die mee instaan voor het beheer van de duinen. Maar liefst +10 restaurants werden door de Gault Millau bekroond voor hun culinaire kunsten. Hoog tijd om er ééntje uit te testen! Daarbovenop kan je ook smullen van authentieke en lokale producten zoals bijvoorbeeld bij slagerij Dierendonck, bakkerij Stephan Destrooper, Santos Palace (met zijn eigen koffiebranderij) of de artisanale pralines van Frédéric Blondeel.

abdijmuseum koksijde
Ontdek de Abdijruïnes van de Duinenadbij in Koksijde.

Tussen Blankenberge en Knokke-Heist ligt Zeebrugge. Het is er niet alleen ideaal om in alle rust te genieten van één van de breedste stranden van de kust (hier is er dus misschien wél plaats genoeg), ook de visschotels zijn er heerlijk. Men noemt het dorp niet voor niets de ‘Hoofdstad van de vis’. Uiteraard kan je Zeebrugge ook niet los zien van z’n gigantische wereldhaven. Je kan van op het strand de impressionante schepen zien aan- en afvaren!

Middelkerke is een stop voor de liefhebbers van bier. Je kan brouwerij Jus De Mer bezoeken en er het streekbier met 100% Belgische hop proeven.

Onze top 5: lekkere stops
Oosterstaketsel (Blankenberge | beste vissoep) | meer info
Boîte (Sint-Idesbald | foodsharing) | meer info
BeauSite | (Oostende | food & art) | meer info
Kantine (Oostduinkerke | hippe lunch) | meer info
Brasserie Ter Hills (Koksijde | beste vol-au-vent) | meer info

Wie naar Oostende gaat koopt zich maar liefst een goed naslagwerk over street art. Ieder jaar komen een resem kunstenaars naar de Koningin der Badsteden om de vetste mural te maken tijdens The Chrystal Ship. Je vind ze doorheen de stad. Een andere coole activiteit is de wandeldocumentaire Marvin Gaye Midnight Love Tour. De zanger verbleef begin ’80 een tijd in Oostende. Zin in een fietstochtje rond Oostende? De 35 kilometer lange tocht Het Groen Lint breng je langs enkele hotspots van de stad, zoals Het Duinenkerkje, de Paardenrenbaan en de bunkers van Raversyde.

street art oostende
Naar de zee? De Chrystal Ship wandeling in Oostende brengt je langs gigantisch mooie kunstwerken.

Wie Bredene zegt denk onmiddellijk aan het naaktstrand. Het ligt aan de voet van een bescherm duinengebied. Een leuke wandel-of fietstocht in Bredene is de Kunstgevelroute, langs verschillende kunstwerkjes in de gemeente. Wie van shoppen houdt kan op dinsdagmorgen naar de markt op het -rara- Marktplein.

Knokke-Heist heeft alles om het de fashionistas naar hun zin te maken. Dat kan er in kleine boetiekjes tot in flagshipstores van exclusieve merken. Ook wie van kunst houdt kan in Knokke-Heist binnenstappen in tal van galerijen en je vindt heel wat kunstwerken doorheen de openbare ruimtes van de stad. In het museum For Freedom komt de Tweede Wereldoorlog tot leven met unieke decors en enkel imposante collecties.

Onze top 4 aan de zee: interessante musea
Provinciecomein Raversyde (Oostende | geschiedenis, WOI & II) | meer info
Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde | geschiedenis, VR-expercience) | meer info
Het James Ensor Huis (Oostende | Kunst) | meer info
Westfront (Nieuwpoort | WOII) | meer info

Je leest het met deze tips heb je het strand niet per se nodig.

Vakantie aan de zee praktisch

Knooppuntenroutes en informatiegidsen van de Kust vind je hier.

Toch liever op vakantie naar de Kempen? Check dan ons nieuwste artikel. Of zeggen de Ardennen je net iets meer?

Naar de zee: weet jij nog andere must do & must sees? Plaats ze zeker in de comments!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.