Onze 7 favorieten voor een (zomerse) stedentrip naar Wenen

5 min.

Laatste update op 15 maart door Bart

Nog nooit in Wenen geweest of heb je een stedentrip naar de Oostenrijkse hoofdstad gepland? Om ervoor te zorgen dat je het beste maakt van je citytrip delen we onze zeven favorieten voor een bezoek aan Wenen.

De beste musea

Upper Belvedere

Met zijn prachtige tuinen, is de voormalige residentie van prins Eugene van Savoye een prachtig barok monument en een UNESCO-werelderfgoed. The Upper Belvedere herbergt ‘s werelds grootste collectie schilderijen van Gustav Klimt, waaronder de art nouveau-iconen The Kiss en Judith, plus meesterwerken van Egon Schiele , Oskar Kokoschka, Ferdinand Waldmüller, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet en Vincent van Gogh. Ook vertegenwoordigd zijn uitstekende collecties uit de barok en de middeleeuwen, evenals de 19e en 20e eeuw.

Museum für Angewandte Kunst

Tijdens mijn stedentrip Wenen, bracht ik ook een bezoek aan het Museum für Angewandte Kunst. Een aanrader voor wie houdt van toegepaste kunst. Hier staat design helemaal centraal en je vindt er dan ook een uitgebreide collectie aan meubelen, glas, porselein, zilverwerk en textiel daterende van de Middeleeuwen tot onze huidige tijd. De verzameling van objecten weet altijd een grote indruk om te maken. Niet in het minst door de bijzondere tentoonstellingen die er regelmatig plaatsvinden. Een bezoek aan het MAK kan makkelijk gecombineerd worden met een lunch of diner in het restaurant Salon Plafond (zie hieronder).

Het Groene Wenen

Wist je dat Wenen de enige grote stad is die noemenswaardige wijnen produceert binnen zijn stadsgrenzen? Een bezoek aan de wijngaarden van Wenen behoort dan ook tot onze favorieten. En al helemaal als je van heerlijke wijn houdt. Deze zijn gelegen op een korte rijafstand van het centrum. Heb je geen wagen ter beschikking, dan kun je ook via een wijntour deze ontdekken. Vooral Nussdorf is een echte aanrader voor wie houdt van wijn en wandelen. Je kunt er je ook laten verwennen met culinaire lekkernijen die dagelijks vers worden bereid met producten van lokale producenten.

Beste restaurants

Gasthaus Schöne Perle

Dit voortreffelijke restaurant is het gelegen in het tweede district nabij de Karmelitermarkt. Het ademt niet alleen een gezellige sfeer uit, maar het serveert ook traditionele gerechten uit de Oostenrijkse keuken. Het is een erg populair restaurant, terecht overigens, dus als je er wilt dineren dan raden we aan om te reserveren.

Salon Plafond in het MAK

Zoals eerder gezegd in deze blog is een etentje in dit restaurant ideaal te combineren met een bezoek aan het MAK. Het is immers gelegen in het museumgebouw zelf. Het restaurant kan het best worden omschreven als de moderne interpretatie van de traditionele Weense taverne. Je kunt er terecht voor een snel ontbijt, een drankje of een lichte maaltijd met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten. De live bands die er regelmatig optreden zorgen voor een aangename sfeer.

Zur Alten Kaisermühle

Dit restaurant is gelegen in een volledig andere omgeving. Je vindt het op de oevers van de Oude Donau, helemaal verborgen in het groen. Op het menu deze keer geen typische Weense specialiteiten, maar wel heerlijke barbecuegerechten. Het restaurant is erg geschikt voor casual dining en is goed bereikbaar met de metro U1.

Beste accommodatie

Wie met de nachttrein aankomt in Wenen, zal wellicht een hotel zoeken in de buurt van het Centraal Station. Zelf logeer ik er ook graag en regelmatig. Het is een leuke buurt en je bent dicht bij heel wat bezienswaardigheden. Voor hotspots die verder af liggen, is er nog altijd het openbaar vervoer.

Twee hotelletjes die erg leuk zijn om er te verblijven zijn het Hotel Schani en het Hotel Daniel. Hotel Schani heeft een echte hostel vibe. Niet alleen qua prijzen, maar ook qua interieur. Desondanks geniet je er van alle comfort en zijn er zelfs co-working spaces beschikbaar.

Hotel Daniel is gelegen nabij het Centraal Station en ligt naast het Belvedere Palace. Hun concept is Smart Luxury waarbij ze de focus leggen op de moderne reiziger. Een comfortabel verblijf zonder te veel gedoe.

Reisgids over Wenen

Heb je nog heel wat andere vragen over een tripje naar Wenen? Probeer dan zeker deze handige gids uit.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.