wandelen natuur roadtrip tsjechië

Roadtrip Tsjechië: bier, natuur & kastelen in de Bohemen

18 min.

Laatste update op 10 februari door Bart

Vetexbart ging tijdens een roadtrip in Tsjechië op zoek naar prachtige kastelen in de Midden-Bohemen, ook wel Centraal-Bohemen genoemd. Maar hij trok ook naar het toeristische paradijs Pilsen met hun welbekend pilsenbier. Tot slot liet hij zich culinair verwennen in de mooie en heerlijke hoofdstad Praag. De Tsjechische Republiek is gelegen in Centraal-Europa en sinds 1993 een zelfstandig land.

Met de auto: roadtrip in Tsjechië

Tsjechië is zeer goed bereikbaar met de auto en een perfecte bestemming voor een roadtrip van enkele dagen. Vanuit Brussel doe je over de 800 à 900 kilometer lange rit naar de Midden-Bohemen ongeveer iets minder dan 10 uur. Hierbij krijg je er ook nog een mooie reis door Duitsland bij.

Het autorijden in Tsjechië gebeurt net zoals in België aan de rechterkant van de baan. Het is aangeraden om extra te letten op je snelheden omdat deze iets anders zijn. De snelheidslimieten zijn 50 kilometer per uur in de bebouwde kom, 90 kilometer per uur buiten gemeenten en steden en 130 kilometer per uur op snelwegen. Ook staat er net zoals hier een verbod op mobiel bellen zonder handsfree waarop zeer streng gecontroleerd wordt. Bij het binnenrijden van Tsjechië is een digitaal tolvignet verplicht.

Extra info: de kostprijs voor een vignet is ongeveer €12,50 voor 10 dagen en zo’n €18 voor 30 dagen (standaard auto). Online bestellen kan hier.

Het land is echter ook zeer goed bereikbaar met het vliegtuig vanuit Brussel. Zo is het zo’n 1,5 uur vliegen om in de bekende luchthaven in Praag aan te komen.

Tip: herbeleef deze reis aan de hand van onze Instagram Stories.

De eerste overnachting in Zbiroh

De eerste overnachting gebeurt in het prachtige kasteel in Zbiroh op zo’n 45 minuten rijden van de luchthaven van Praag. Het kasteel is gesticht in het begin van de dertiende eeuw en ligt aan de rand van het beschermde natuurgebied Křivoklátsko.

Het is in de Twee Wereldoorlog ingepalmd geweest door SS’ers en het is later in de Koude Oorlog ook nog gebruikt geweest door het leger. Nu wordt het kasteel gebruikt als hotel, restaurant en feestzaal.

In de buurt van het kasteel vind je een 163 meter diepe waterput, zelfs de diepste kasteelput van Europa. Deze is ontstaan door geavanceerde uitgravingen in extreem harde kasseien en is beschermd als cultureel monument sinds 1964.

Overnachten in Zbiroh?
Wil je slapen tijdens je roadtrip in Tsjechië als een echte kasteelheer of dame? Kies dan voor 1 van de 52 ruime kamers in het kasteel van Zbiroh waar ook grootheden als keizer Rudolph II, Karel IV, Zikmund en Alfons Mucha verbleven.

Tip: ‘s Avonds kan je heerlijk dineren bij kasteelpub Rudollph in chateau Zbiroh. Daar kan je genieten van allerlei lokale specialiteiten.

Het best bewaarde heuvelfort

Begin de dag met een korte stop bij de kasteelruïne Točník dat samen met het kasteel het best bewaarde heuvelfort in Tsjechië vormt. Aan de hand van een Nederlandstalige brochure (of gids) kom je meer over deze plaats te weten. In de 15de eeuw werd hier zelfs een deel van de koninklijke schat bewaard.

De glasfabriek van Rückl

Na het prachtige kasteel is het tijd voor de glasfabriek van Rückl waar glas nog zelf geblazen wordt. Dit is de laatst overgebleven glasfabriek uit de regio. Ze werd opgebouwd door de Rücklfamilie en staat als synoniem voor fijn kristalglas. De geschiedenis van het familiebedrijf begon in 1846. De familie kwam naar de Bohemen om een glasblazerij te bouwen in het dorp Nižbor.

Een leuk weetje is dat het symbool van de glasfabriek een ooievaar is. Dit hebben de eigenaren gekozen als hun embleem nadat ze intensief samengewerkt hebben met farmaceutische distributeurs. De ooievaar staat als traditionele symbolische drager van blijde tijdingen en nieuwe geboorten.

Tip: ga wat verderop lunchen of borrelen bij Zastávka Nižbor. De oude stationshal uit 1876 werd door Tomáš Hanák -een Tsjechische steracteur- helemaal gerenoveerd. Je kan hier zelfs blijven slapen in oude treincoupés. (Adres: K Nádraží 379, 267 05 in Nižbor)

Het kasteel in Křivoklát en de natuur van Tsjechië

De prachtige natuur in Tsjechië is ook zeker niet te vergeten. Deze gaan we ontdekken tijdens een wandeling van het kasteel in Křivoklát naar Zbenco. Tsjechië heeft zo’n 3000 kastelen en het kasteel in Křivoklát is er één van. Het kasteel ligt in een prachtig beschermd natuurgebied.

wandelen natuur roadtrip tsjechië

Het heeft een uitstekende ligging te midden van bossen vol wild. Het werd gebouwd in de 13de eeuw en was de favoriet bij veel Tsjechische koningen. De levensstijl van vroeger is nog steeds zichtbaar. De zalen werden gebruikt bij tal van festiviteiten en feesten maar ook bij politieke gesprekken en noodlottige diplomatieke onderhandelingen. Tijdens een rondleiding kan je het interieur van de laatgotische kapel en de Grote Zaal bewonderen. Je kan ook de omgeving bewonderen vanuit de Grote Toren. Het meest waardevolle deel van het kasteel is de Grote Zaal met schitterende stervormige gewelven en een massieve cilindervormige toren.

Dit is de prachtige wandeling die we gedaan hebben:

Microbrouwerij Pivovar Matuska

Na het kasteel trekken we verder naar de Tsjechische gemeente Zbečno. Hier gaan we op bezoek in de brouwerij Pivovar Matuska. Dit is een microbrouwerij die zich vooral richt op lagers en bieren van iets hogere gisting. Je kan hier ook het bekende Matuska-bier vinden dat je zeer vaak tegenkomt in Praag. De brouwerij werd opgericht op 13 april 2009. Op die dag werd de eerste lichting speciaal donker bier van lage gisting gebrouwen.

Bierstad Pilsen

We zetten onze roadtrip in Tsjechië verder. Zo’n 100 kilometer van Midden-Bohemen ligt Pilsen. Hier werd het allereerste bier gebrouwen. We starten met de stad zelf te bezoeken aan de hand van een interessante stadswandeling met gids. Allereerste stop is de Grote Synagoge van Pilsen.

Dit is de op één na grootste synagoge van Europa en de op 2 na grootste van de wereld. De hoogte van de torens is maar liefst 45 meter. Oorspronkelijk zou deze gebouwd worden met 65 meter hoge torens en in een gotische stijl. Deze plannen mochten niet doorgaan doordat de toren te imposant ging worden. Hierna zijn de plannen aangepast naar 45 meter hoge torens en een combinatie van een romantieke en neorenaissance stijl.

Overnachten in Pilsen?
Voor wie graag wil blijven slapen in Pilsen is het Courtyard by Marriott Pilsen een goede optie voor één of twee nachten.

Panorama Pilsen

De volgende bezienswaardigheid is de kathedraal in het centrum van Pilsen. De bouw startte in 1925 en duurde meer dan 2 eeuwen. De toren is 102,30 meter hoog en daarmee ook de hoogste kerktoren van Tsjechië. Je kan de toren opgaan en zo een magnifiek uitzicht hebben over heel Pilsen. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst 299 trappen opgaan.

Pilsner Urquell

Na het bezoek aan het mooie centrum van Pilsen gaan we door naar de Pilsner Urquell brouwerij. Meer dan een half miljoen bezoekers komen elk jaar naar deze brouwerij. Hier werd het allereerste pilsbier ter wereld gebrouwen. Het duurt ongeveer 5 weken om een pilsbier te brouwen. Het bier van de Pilsner Urquell brouwerij circuleert over meer dan 50 landen over de wereld en er wordt per jaar maar liefst 11 miljoen hectoliter bier geproduceerd in de brouwerij.

Je kan er een rondleiding krijgen, dwars door de historische en hedendaagse brouwhuizen en moderne bottelarijen met een capaciteit van 12000 flessen per uur. Je kan zelf proeven van het verse bier, direct uit de eikenhouten vaten.

Adres: U Prazdroje 64-7, 301 00 in Pilsen

Duik in het bier

Tot slot gingen we over tot een heus bierbad. Het bierbad is een bad met bier in waar je ongeveer 30 minuten volledig naakt gaat in liggen. Het bad is gevuld met alle ingrediënten van bier behalve alcohol en heeft een heilzame werking op je huid, maar het heeft ook positieve effecten op je zenuwstelsel en bloedsomloop. Er is een tapkraan naast het bad die je à volonté kan gebruiken. De kostprijs is zo’n €40. Pilsen is trouwens echt een aanrader als korte stedentrip of als een stop tijdens een roadtrip.

Info: extra info over de streek vind je hier.

Overnachten nabij Pilsen?
De bierbaden vind je in het wellness gedeelte van hotel Pilsen Purkmistr. Buiten de ruime, eenvoudige kamers biedt het complex ook een restaurant met typische Tsjechische gerechten én een microbrouwerij.

Op weg naar Praag

Op weg naar Praag gaan we langs verschillende brouwerijen. We starten bij de Bohemia Sekt fabriek die al 80 jaar oud is. Dit is dé fabriek van de mousserende wijn van Tsjechië in West-Bohemen. Bohemia Sekt is de grootste producent van mousserende wijn in het land en behoort tot de belangrijkste producenten in Centraal- en Oost- Europa.

De fabriek zorgt voor zo’n tweederde van de schuimwijnen die gedronken worden in Tsjechië. Hier kan je een rondleiding en ook een wijnproef doen. Je vindt Bohemia Sekt op ongeveer 15 minuten van Pilsen. Het recept van de wijn komt vanuit de 17de eeuw en lijkt hard op de echte champagne.

Adres: Bohemia Sekt, Stary Plzenec, Tsjechië

Pivovar Kytín

Vervolgens gaan we door naar brouwerij Pivovar Kytín. De brouwerij is opgekomen vanaf 1321. Het heeft veel meegemaakt en is tijdens oorlogen vaak vernield geweest. De renovatie begon op 4 april 2014. Het werd voltooid in 25 februari 2017 en is sinds dan ook open voor publiek.

Alle bieren van de brouwerij zijn ongefilterd en ongepasteuriseerd.

Adres: Kytín 205, 252 10 in Kytín

Zin een korte, maar krachtige en deugddoende wandeling? Maak dan een tripje naar Svatý Jan pod Skalou in het gebied Berounska. De hike brengt je via een steile klim naar een prachtig panorama voor een fenomenaal uitzicht.

Dit is de korte, maar krachtige wandeling die we gedaan hebben:

Pivovar Revnice

Tot slot is er de Pivovar Revnice brouwerij in een oud treinstation. Hier brouwt brouwer Roman Rezac het bier. De brouwerij is een microbrouwerij met 3 soorten bieren en nog enkele specials.

Zo is er het Revnicka bier dat gebrouwen is volgens de klassieke single malt-methode, het halfdonker bier dat bestaat uit 6 moutsoorten, het licht lagerbier dat gefermenteerd is in traditionele open gistingsvaten en correct gerijpt is en het gember-pompoen bier waar geroosterde pompoen en gember aan toegevoegd is. Stuk voor stuk geweldige bieren.

Adres: Pod Lipami 71, 252 30 in Řevnice

Roadtrip Tsjechië afsluiten in Praag

Na een uurtje rijden komen we aan in Praag. Hier sluiten we morgen onze roadtrip in Tsjechië af, maar eerst is er tijd om vanavond lekker en luxueus te gaan tafelen. We kozen voor het Ginger & Fred restaurant in het iconische Dansende Huis.

Neem zeker een kijkje op het dakterras voor een mooi uitzicht over de rivier en de stad.

Adres: Jiraskovo namesti in Praag

Overnachten in Praag tijdens je roadtrip in Tsjechië?
Wil je centraal in Praag overnachten in een goed hotel? Ga dan voor het Mamaison Downtown Prague.

Food tour in Praag

De reis in Tsjechië wordt afgesloten met een 4 uur lange food tour. We starten met een uitgebreid ontbijt in het trendy district Karlin. Deze plaats is er voor zowel ontbijt, lunch en avondeten. Eska bestaat uit een café, bakerij en restaurant, omgebouwd vanuit een fabriek.

Hierna gaan we verder naar een Tsjechische klassieker van ossenhaas en brood dumpling met een saus van wortel en peterselie. Café imperial is een gezellig restaurant wat al sinds 1914 zijn gasten aantrekt met de unieke keramische decoraties. Het restaurant ziet er heel duur uit, maar de prijzen zijn zeer betaalbaar.

Daarna is er iets meer lokaal. Myšák is een patisserie die al bestaat sinds 1911. Hier vind je verschillende lekkere taartjes en koekjes waaronder Lakonka wat kokosnoot merengue is en Věneček wat een gevuld pasteitje is. Tot slot gingen we over naar een Tsjechische sabayon.

Om de food tour volledig af te sluiten is er nog een Tsjechische kruidenbitter, ook wel Becherovka genoemd die we dronken bij Lokál.

  • Eska, Pernerova 49 in Praag
  • Café Imperial, Na Poříčí 1072-15 in Praag
  • Kolacherie, Celetná 589-27 in Praag
  • Myšák, 710-31, Vodičkova, Nové Město in Praag
  • Lokál, Dlouhá 33 in Praag

Tsjechië praktisch

Als Belg of Nederlander heb je voor een reis naar Tsjechië enkel een identiteitskaart nodig. Het land behoort immers als een hele poos tot de Europese Unie. Je kan er wel niet overal betalen in euro’s want de officiële munteenheid is er nog steeds de Tsjechische kroon. €1 is ongeveer 25 CZK.

Wil je nog meer informatie over het land opzoeken? Neem dan een kijkje op de website van de dienst toerisme.

Ook naar Tsjechië? Hier vind je alle tips op een rijtje

  • Vind goedkope hotels in Tsjechië op de website van TUI

Deze handige spullen raden we aan om zeker mee te nemen tijdens je roadtrip:

Wat denk jij van een roadtrip in Tsjechië? Do or don’t? Laat het ons weten!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.