Suivez-Moi BXL: op mini-wereldreis in onze hoofdstad

6 min.
Palais Royal de Bruxelles - Koninklijk Paleis van Brussel © visit.brussels - Jean-Paul Remy - 2019

Belgen die een citytrip of dagje uit plannen in eigen land kiezen meestal voor de usual suspects. Steden als Antwerpen, Brugge, Mechelen of Hasselt worden vaak als eerste gegoogeld bij de zoektocht naar tips en hotspots. Wij trokken echter met de trein naar onze hoofdstad: Bruxelles ma belle! Brussel wordt maar al te vaak -volledig onterecht- een beetje met de nek aangekeken als het gaat om een volwaardige stedentrip bestemming, zeker bij de Belgen zelf. Vetexbart werd er onlangs getrakteerd op één van de originele wandelingen van Suivez-Moi BXL.

Verken Brussel al wandelend op een frisse manier

suivez-moi bxl muziekinstrumentenmuseum
De prachtige façade van het Muziekinstrumentenmuseum © Jean-Pol Lejeune

Verschillende unieke tours

Wie op trot gaat met Suivez-Moi BXL kan momenteel kiezen uit een vijftal verschillende tours doorheen de stad. Wie Brussel voor het eerst bezoekt kan gaan voor de First Things First wandeling langs de mooiste plekjes in het centrum en wie van groen houdt kiest misschien best voor de Central Park tour. Die gaat niet alleen langs het Josaphatpark in Schaarbaak, maar passeert bijvoorbeeld ook de iconische Botanique. Met de tram naar het bos neemt je dan weer mee via spoorlijn 44 naar de rand van het Zoniënwoud en Watermaal-Bosvoorde. Je leest het, voor iedereen wat wils.

Reis rond de wereld

Wij kozen voor de populairste wandeling van het moment: Reis rond de wereld. Brussel is immers een melting pot van zo’n 180 nationaliteiten wat er voor zorgt dat je zintuigen maximaal geprikkeld worden tijdens deze tocht. Plaats van de afspraak is het Europakruispunt vlakbij het Centraal Station van Brussel. Het is hier dat ik met Annelies, de bezieler van Suivez-Moi BXL heb afgesproken voor een wandeling van ongeveer 3 uur. Reis rond de wereld toont je in totaal 3 Brusselse gemeenten die elk hun kenmerkende diversiteit uitdragen. De wandeling is net als de andere tours zo’n 7 à 8 kilometer lang en passeert enkele toeristische highlights zoals de Kunstberg, het Koninklijk Paleis en het Jubelpark.

Porte de Namum © visit.brussels – Jean-Paul Remy

Matongé- en Europese wijk

Onderweg krijg je dan weer een heleboel weetjes voorgeschoteld over de verschillende instellingen in de Europese wijk en kom je meer te weten over de Congolezen en hun Matongéwijk in Elsene, zeg maar het kloppende hart van de Afrikaanse gemeenschap in Brussel. Niet dat hier zo veel Afrikanen wonen, maar toch fungeert de buurt als ontmoetingsplek.

Enkele hotspots tijdens de wandeling

  • Sabena Air Terminus gebouw aan het Centraal Station en het Europakruispunt
  • De Kunstberg en een stukje van de Koninklijke wijk met het Koninklijk paleis als blikvanger
  • De Matongéwijk met het troosteloze Patrice Lumumbaplein, de Elsenegalerij en het Sint-Bonifaasplein
  • Je maakt tijdens deze wandeling kennis met heel wat interessante musea die je achteraf in detail kan bezoeken als je dat wil. Met de museumpas kan je veel van deze plaatsen gratis bezoeken.
  • Het Leopoldpark in de schaduw van het Europees Parlement, het Huis van de Europese geschiedenis en station Brussel-Luxemburg.
  • Het Jubelpark met het Horta-Lambeauxpaviljoen en de Grote Moskee van Brussel
  • Verschillende instellingen en kunstwerken in de Europese wijk.

Conclusie

Wie denk dat hij of zij Brussel al helemaal uit zijn of haar broekzak kent moet misschien na een wandeling met Annelies toch even van mening herzien. Sommige plekjes die ze je laat zien zijn immers helemaal niet zo voor de hand liggend. Ontdekte je de prachtige tuin van het Wiertz museum bijvoorbeeld al? Of struinde je al eens eerder door de galeries van de Matongéwijk? Ook de foto’s op de tablet zorgen er onderweg voor dat je een duidelijk beeld krijgt tussen het heden en het verleden van bepaalde plekken. Het drankje op een zonnig terras in de helft van de wandeling is welgekomen én goed getimed. Kortom; de wandelingen met Annelies zijn een ideale activiteit in Brussel en zijn niet zoals de standaard-tour-met-gids-zoals-13-in-een-dozijn.

Waardering: 4.5 uit 5.

Suivez-Moi BXL praktisch

De tours van Suivez-Moi BXL zijn altijd privé rondleidingen, wat wil zeggen dat je tijdens de wandeling niet gemengd wordt met een andere groep. Je kan zowel alleen wandelen als per groep van maximaal 6 vrienden, collega’s of familie. De prijs voor een wandeling start vanaf €23 per persoon, drankje onderweg inbegrepen. Je kan ook wandelingen op maat laten uitstippelen.

Heb je zin gekregen om Brussel al wandelend te ontdekken? Neem dan contact op met Annelies via de website van Suivez-Moi BXL.

suivez moi bxl jubelpark
Het Jubelpark © Jean-Pol Lejeune

Welke wijk in Brussel zou jij graag ontdekken? Laat het weten via onze socials!

Bart

Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Laatste van Blog