Ultieme city guide voor het Spaanse Calpe

8 min.

Laatste update op 11 juli door

Spanje is altijd een goed idee! Vetexbart ging naar de Costa Brava en ontdekte een fijne plek: Calpe. Om jullie een duidelijk beeld te geven van de Spaanse badplaats bokste ik een handige gids in elkaar met de belangrijkste must sees.

Dit is een geüpdatet artikel!

Oude centrum van Calpe

Bezoek zeker het kleine, maar historische en schilderachtige oude centrum van Calpe, iets hogerop gelegen. Je ziet er prachtige muurschilderingen en je hebt er enkele gezellige restaurants en cafés. Je volgt er het best de bordjes van Ruta Turistica, die gidsen je door de smalle straatjes. Wij waren hier een tweetal uurtjes en dat is ruim voldoende om het piepkleine centrum door te slenteren en er ergens een eet- of drinkstop te houden. Restaurant El Santo sla je trouwens best over volgens mij.

 • Loop langs het met keramiek gedecoreerde huis waarop flamingo’s staan afgebeeld die refereren naar de wilde flamingo’s die je ook kan zien in Les Salines een paar kilometer verderop.
 • Neem een verplichte foto aan het steegje Calle Puchalt. Hier zijn de trappen geverfd in de Spaanse kleuren.
 • Bekijk er de verschillende muurschilderingen die verwijzen naar de geschiedenis van Calpe. Piraten zijn er trouwens een vaak voorkomend thema.

(T)rots Peñon de Ifach

Een bezoek aan Calpe is eigenlijk echt niet volledig zonder een beklimming van de rots Peñon de Ifach, de trots van de stad en bij uitbreiding de ganse Costa Blanca. Nadat we enige moeite hadden om het startpunt van de wandeling te vinden begonnen we aan de fikse wandeling. Na ongeveer een uur bereik je de top op meer dan 330 meter. Onderweg kan je er onder andere de afgravingen van een Iberisch dorp bekijken. Er zijn ook heel wat verschillende vogelsoorten te vinden op de rots, maar ons blijven toch vooral de massa’s zeemeeuwen en hun geluiden ons bij. Bovenaan heb je uiteraard een fenomenaal uitzicht.

 • De beklimming van de rots is volledig gratis, maar tijdens drukke periodes kan het zijn dat er wachttijden zijn omdat men maar een beperkt aantal tegelijkertijd doorlaat.
 • Denk aan een paar stapschoenen. Teenslippers of iets gelijkaardigs zijn niet ideaal en verboden.
 • Tot aan de korte tunnel is de beklimming van een redelijk eenvoudig niveau. Na dit punt beschik je best over een goede conditie als je de toch naar de top wil inzetten.

Wilde flamingo’s spotten

Las Salinas is een enorm zoutmeer waar prachtige wilde flamingo’s te vinden zijn. Je kan deze plek vinden in de bebouwde kom van Calpe, vlak tussen de gigantische appartementsblokken. Je kan een bezoek aan de flamingo’s combineren met een wandeling in het Parque Natural del Peñón de Ifach.

calpe flamingos

Stranden van Calpe

Uiteraard ga je ook naar de Costa Blanca voor zijn zalig klimaat en mooie stranden. Calpe heeft een kustlijn met bijna 15 kilometer aan baaien en stranden.

calpe boulevard

Eten en drinken

Het vissershaventje aan de voet van de rots is ook zeker even het passeren waard. Je kan er verse vis kopen of eten in één van de vele restaurants, maar hou rekening met opdringerige obers die je lastig vallen op straat.

 • Vlakbij de haven vind je restaurant El Cantal, met een prachtig uitzicht op het strand. We kozen allebei voor een voorgerecht (gevulde paprika’s en carpaccio van inktvis) en een heerlijke paella met kip en kreeft. Reken voor het eten met een aperitief en fles huiswijn op zo’n 40 euro per persoon.
 • Ga niet langs bij El Santos in het oude centrum van Calpe. Het eten in dit, nochtans authenieke en gezellige steakrestaurant was echt ondermaats volgens mij. Ik kreeg hier het vreemdste en slechtste voorgerecht ever (iets met sla, gemalen kaas, tonijn, ham en mais) en onze steak was lekker maar we kregen hem rauw (in plaats van de gevraagde bakwijze).
 • Op de promenade kan je iets eten of drinken in Coconuts. Aan de gezellige toog kan je een heleboel Belgische bieren bestellen.

Uitjes in de buurt

 • Neem de bus naar het stadje Altea (20 minuten met de bus). Zelf deden we dit niet maar het is een leuk stadje langs de kust. Je hebt er een gezellige promenade met palmbomen, een keienstrand en een jachthaven. Ga naar de top met de kathedraal en het gezellige plein met bars en restaurants.
 • Bezoek ook het dorpje Moraira. Hiervoor huur je best een auto. Je komt er terecht in een levendige vissersplaats met restaurants en bars.
 • Het dorpje Dénia met z’n smalle Moorse straatjes kan je bereiken met de bus. De wijk Baix la Mar is een traditionele en kleurrijke visserswijk met visrestaurants. Op de heuvel ligt El Castillo een 11de eeuws kasteel in islamitische stijl. Er is ook een markthal, die open is van maandag tot zaterdag van 7u tot 14u.
 • Heb je dorst en zin in wilde parties op de promenade? Bezoek dan Benidorm voor een dag of trek er een weekend voor uit! Een rechtstreekse bus brengt je er vanuit Calpe in ongeveer 1 uur (minder dan 3 euro).

Overnachten

Na goede ervaringen vorig jaar in Barcelona kozen wij tijdens onze reis naar Calpe opnieuw voor een appartement van Interhome. Na het ophalen van de sleutels konden we dadelijk genieten van een prachtig uitzicht vanop het gigantische terras van het gezellige appartement op de 10de verdieping.

calpe uitzicht

Calpe praktisch

Vanuit Brussel kan je goedkoop en rechtstreeks vliegen naar de luchthaven van Alicante (ongeveer 2 uur). Wij vlogen trouwens goedkoop met TUI fly.

Van daar namen wij een ALSA-bus richting Calpe (ieder uur, met een overstap in Benidorm). Zo ben je ongeveer in drie uur en voor minder dan 10 euro in Calpe. Je hebt ook enkele bussen per dag die je rechtstreeks naar Calpe brengen, zonder de overstap. Wil je ook nog andere steden en regio’s bezoeken tijdens je reis, overweeg dan zeker het huren van een auto.

Welke Spaanse Costa is jouw favoriet?

Hotel nodig in Calpe?

Zoek hier een hotel aan de beste prijs

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.