Via Ferrata Silvrettasee: angstzweet bij eerste klettersteig

4 min.

Laatste update op 11 juli door

Tijdens mijn laatste trip naar Montafon, het meest zuidelijke dal van Vorarlberg in Oostenrijk, leerde ik kennismaken met een nieuwe sportdiscipline: klettersteigen of Via ferrata. Tijdens deze bijzondere klim- en klauterervaring moest het verstand even op nul gezet worden. Dat moet al eens gebeuren wanneer je –als absolute bergsport beginner- enkele tientallen meters boven de grond zweeft met touw en musketon.

Wat is Via ferrata of klettersteigen? Letterlijk vertaald uit het Italiaans wil Via ferrata zeggen: ijzeren weg. Je volgt een op een rotswand gemaakt parcours terwijl je je vastklikt aan een stevige staalkabel. Middels steunbeugels, pinnen, trappen of touwen begeeft de klimmer zich dan van de ene naar de andere kant.

Via Ferrata Silvrettasee: gloednieuw

Via Ferrata’s heb je op heel wat plaatsen, en niet alleen in Oostenrijk. Speciaal voor die aan het Silvretta-meer is dat het niet om een traditionele bergwand gaat, wel om een 320 meter lang parcours op de wand van een stuwdam. Op het hoogste punt hang je zo’n 72 meter boven de grond vastgeklikt aan de damwand die beneden 40 en bovenaan 4 meter dik is.

Eigenlijk ben ik meer een schnitzelsporter dan een berg- of wintersporter.

Vetexbart

Had ik je al verteld over mijn angstzweet? Toen de berggids ons vertelde dat we de allereerste groep waren die de steile beklimming ging uittesten was dat niet echt bevorderlijk voor mijn niet zo stalen (haha) zenuwen. Alles zou toch wel goed vastzitten? De officiële opening staat gepland voor 20 juli 2019.

Deze klettersteig is ontworpen voor jong en oud, maar ook voor beginners als gevorderden. Uiteindelijk doe je als niet-getrainde klimmer zo’n uurtje over het klimtraject. Een professionele berggids -om je bezwete handje vast te nemen bijvoorbeeld- kan je hier boeken.

Adembenemend uitzicht tijdens klettersteig

Eenmaal vastgeklikt aan de kabels kan je genieten van een adembenemend uitzicht en een prachtig panorama op de omliggende bergen. Hoogtepunten zijn de zitbankjes onderweg om even uit te rusten en een touwbrug om horizontaal over de dam te manoeuvreren. Tijdens onze inspanningen werden we trouwens massaal aangemoedigd door het publiek op de stuwdam.

Via Ferrata Silvrettasee: hoe geraak je er?

Vanuit ons hotel in Gaschurn kan je bus 85 nemen richting Silvretta-meer. Met de auto kan je ook voor deze scenic route over de Silvretta Hochalpenstrasse kiezen uit Vorarlberg en Tirol. Hou er wel rekening mee dat het gaat om een tolweg die enkel in de zomermaanden open is.

Montafon praktisch

Wij vlogen vanuit Brussel naar Zurich. Van daaruit is het nog zo’n 2 uur naar het Montafon. Met de auto is de tocht naar Oostenrijk vanuit onze hoofdstad ongeveer 825 kilometer lang en ben je 8 à 10 uur onderweg. Ook sporen met de trein is een mogelijke (en milieuvriendelijkere) optie.

Deze trip kwam er in samenwerking met de toeristische dienst van Montafon, echte bergen, echt beleven. Bezoek de website voor meer informatie.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.