Wat te doen op Het Eilandje in Antwerpen?

9 min.

Laatste update op 12 januari door Bart

Als je écht iets wilt meekrijgen van Antwerpen als dé havenstad moet je zeker een kijkje gaan nemen op Het Eilandje, ten noorden van Antwerpen. Deze wijk is namelijk omgeven door de dokken van de haven en het is er heerlijk wandelen naast het water. Het Eilandje dankt zijn naam aan het feit dat het vroeger omsloten was door vlieten en sloten. Rond 2000 was deze wijk nog vervallen en meden zelfs de Antwerpenaren deze buurt, maar ze heeft een hele metamorfose doorgemaakt en nu is ze een heerlijke wijk die veel te bieden heeft.

Architectuur

Het Havenhuis

Het havenhuis, dat werd geopend in 2016, is een ontwerp van de Brits Irakese architecte Zaha Hadid en er werken momenteel zo’n 500 medewerkers van het Havenbedrijf Antwerpen. Onderaan het gebouw bevindt zich een oude brandweerkazerne. De nieuwbouw moet een romp van een zeilschip voorstellen en het glanzende oppervlak verwijst naar de diamanthandel in Antwerpen.

De Parkbrug

Deze brug verbindt twee hippe, toffe wijken in Antwerpen: het Eilandje en Park Spoor Noord. Je kan al wandelend of fietsend deze brug oversteken. Het leuke aan deze brug is, dat je een spel van licht en schaduw krijgt door de vele openingen in de brug, leuk voor een foto dus!

Het Loodswezen

Tussen het Bonapartedok en de Schelde staat het Loodswezen, een loodsgebouw uit 1894 in eclectische stijl. Voor het gebouw aan de kant van de Schelde prijkt het monument van de gesneuvelde zeelieden. Beide zijn beschermde monumenten.

De Antwerpse Fluisteraar

Vlak aan het MAS (lees onder) kan je een beeldhouwwerk van de kunstenares Daisy Boman vinden. Het is een zittende, witte figuur en enkele figuren die de gevel van het MAS opklimmen. Je kan ze ook zien als je uit de vensters van het MAS kijkt. Het grappige is dat je kan appen naar de figuur en zo een boodschap kan versturen.

Het Felix Pakhuis

Dit pakhuis is gebouwd in neoclassicistische stijl in 1858 en diende voor opslag van aanvankelijk koloniale bulkgoederen. Het gebouw brandde af en moest totaal gerenoveerd worden. Het geheel kreeg in 2006 de functie van Antwerps stadsarchief: het “Felixarchief”. Ook het archief van het Havenbedrijf Antwerpen is er ondergebracht. Het is zelfs een beschermd monument. Momenteel zijn er ook restaurants en een winkel gevestigd. Je kan ook vrij het archief inwandelen. Gezellig toch?

Musea

Museum aan de Stroom (MAS)

Het MAS of Museum aan de Stroom is naast het Havenhuis dé blikvanger op het Eilandje. Je herkent het meteen aan zijn grootte (62m) en werd in 2011 geopend. Het heeft acht tentoonstellingsruimtes en de focus van het MAS is de verbondenheid tussen Antwerpen en de wereld, tussen Antwerpen als haven en de wereld. Hoe kan het ook anders. Het uitzicht vanuit het MAS is ook adembenemend.

Elke verdieping heeft zijn eigen expositie en is omgeven door glas, zodat je een fantastisch uitzicht over de haven hebt. Daarenboven heeft het MAS een heus dakterras: een beter uitzicht over de hele stad, de Schelde en de haven kan je je niet wensen! Klein detail: De rode gevel van het MAS is versierd met Antwerpse handjes in aluminium; je kan ze jammer genoeg niet opeten dus. Je kan het MAS alleen bezoeken of je kan een rondleiding met een gids doen: aan jou de keuze.

Portopolis

Portopolis ligt aan de voet van het MAS. Hier kan je een VR-bril opzetten en zo kan je de haven tot leven voelen komen tijdens een 360° tour. Dit bezoek is trouwens geheel gratis en ideaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ideaal voor wanneer je niet weet wat doen op Het Eilandje in Antwerpen, bijvoorbeeld als het regent.

Jachthaven

Hier wordt de jachthaven aan het Willemdok bedoeld. Heerlijk om hier eens langs te lopen en de schepen eens te bewonderen. Heb je je favoriete jacht al gespot? Je kan hier ook te goed doen aan een drankje met zicht op de jachthaven. Een beetje vakantiegevoel op Het Eilandje.

Red Star Line Museum

Aan de Rijnkaai op het Antwerpse Eilandje staan drie historische havenloodsen. Deze waren eigendom van de Red Star Line rederij. Europese landverhuizers (ongeveer drie miljoen) probeerden eind negentiende, begin twintigste eeuw geluk te zoeken in Amerika of Canada. Veel mensen hun bagage werd hier gecontroleerd en ook werden ze zelf medisch gecontroleerd en gedesinfecteerd. In het Red Star Line Museum staan de verhalen van de migranten centraal.

Culinair: eten en drinken op Het Eilandje

Burgerij

Burger-(j)ij? Yes! De Burgerij is dus een hamburgerrestaurant. Ze serveren er ook vegi- hamburgers.
Ze zeggen dat ze enkel met vers vlees werken en ze streven naar kwaliteit. Ik heb er ook al gegeten en ik was erg tevreden.

Balls and Glory

Dit concept werd bedacht door een Vlaamse TV kok Wim Ballieu. Het eerste Balls and Glory restaurant werd als pop-up restaurant opgericht in Gent en nu zijn er vestigingen in heel Vlaanderen. Het concept is eigenlijk heel simpel: een gehaktbal (vulling te kiezen) op een bedje van stamppot.

Fogos

Een iets exotischere keuken? Iets Braziliaans misschien? Dan zit je bij Fogos goed. Hier wordt je vlees op houtskool bereid door echte gaucho´s. Ik vond het alvast heerlijk.

Belroy’s

Vlakbij het MAS heeft Belroy’s nu een tweede cocktailbar geopend. Ze hebben een groot terras aan het Willemdok dus dat betekent alvast genieten bij mooi weer en binnen zitten als het regent of als het iets kouder is. De perfecte manier om even bij te komen, te aperitieven of om de avond af te sluiten.

Black & Yellow coffee bar

Zin in een koffietje, maar dan met een hiphop muziekje erbij? Dat kan… hier dus. Je zit hier wel op het hippe, hoppe Eilandje eh!

‘t Licht der Dokken

Hoe mooi kan een cafénaam klinken? ‘t Licht der Dokken is een klein havencafeetje aan de Antwerpse Londenbrug. Er hangt een warme sfeer, er draait heerlijk foute muziek en de boerkes vloeien er rijkelijk.

wat doen op Het Eilandje in Antwerpen licht der dokken

Scaldis

Nog één van die de gezellige bruine cafés in Antwerpen is Scaldis aan het Eilandje op de hoek van de Cadixstraat. De café deed zijn deuren voor het eerst open aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tientallen jaren later nam de dochter des huizes de tapkranen van haar ouders over. José staat nu nog steeds achter de toog! Let op want deze kroeg is maar enkele dagen per week geopend.

Hotels op Het Eilandje

Het Eilandje is nog steeds in ontwikkeling dus er is nog geen overaanbod aan hotels. Hier zijn alvast twee adresjes.

Hotel Docklands

Hotel Docklands heeft 38 hotelkamers (city-, superior-, terrace-, compact room) en 5 appartementen voor kort of lang verblijf. Hier kan je je kamer boeken.

U Eat & Sleep Antwerp

Zoals de naam het al zegt, kan je hier overnachten en eten. Het hotel biedt een mooi uitzicht op het MAS en de jachthaven. Er zijn cozy-, charming- en luxury kamers. Hier kan je je kamer boeken.

Heb jij nog tips om te doen in en rond Eilandje in Antwerpen? Deel ze dan met ons.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.