Wat te doen op Het Zuid in Antwerpen?

8 min.

Laatste update op 23 december door Bart

Het Zuid in Antwerpen of in de volksmond bekend als het ’t Zuid (perfect te combineren met het sappig Antwerpse accent) staat bekend als één van de meest hippe, bruisende wijken van ‘t Stad. Hier is werkelijk alles te vinden en de buurt heeft veel verborgen pareltjes.

Kunst

Als je een fan bent van kunst, mag je zeker het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) niet missen. Dit is hét grootste museum van Vlaanderen. Het KMSKA ligt in het hart van het Zuid en bevat werken van de Vlaamse primitieve schilders zoals onder andere Rubens, Ensor en Rik Wouters. Nadat het tien jaar gesloten was voor grondige renovaties en uitbreiding, is het op 24 september 2022 weer opengegaan. Allen daarheen dus!

Daarnaast kan je ook het Fotomuseum van Antwerpen (FOMU) een bezoekje brengen. Het FOMU wisselt steeds van exposities dus kijk even naar hun website wat ze bij jouw bezoek tentoonstellen of breng hen een spontaan bezoek.

Het Zuid biedt ook nog het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) met hedendaagse beeldende kunst, film en beeldcultuur dat in een verbouwde graansilo en pakhuis ligt. Beide musea liggen ook nog eens op loopafstand van elkaar. Je ziet het: aanbod genoeg voor kunst liefhebbers.

Architectuur

Ook aan architectuurfans is er gedacht: Het Zuid in Antwerpen barst van de Art Nouveau panden en prachtige herenhuizen. Ook het nieuwe Justitiepaleis aan de Bolivarplaats (geopend in 2006) en gebouwd door architect Richard Rogers is de moeite waard om eens te gaan bezoeken. Richard Rogers bouwde ook, onder andere, het Centre Pompidou in Parijs. Het Gerechtsgebouw is een niet te missen parel. Nou, parel? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het wordt ook wel eens het Vlinderpaleis genoemd door zijn unieke dakconstructie of de Frietzakskes door de Antwerpenaren. De Waterpoort (1654) op de Vlaamse kaai is ook een mooi staaltje van architectuur en wordt ook wel eens de wandelende poort genoemd, omdat ze oorspronkelijk op de Vlasmarkt stond (tussen de stad en de Schelde).

Winkelen op Het Zuid

De Kloosterstraat is gekend om haar antiekzaken die zelfs open zijn op zondag. In tegenstelling tot onze noorderburen, zijn de meeste winkels in België op zondag gesloten. Leuk om daar eens te gaan snuisteren. Misschien kom je daar wel een schat tegen. Hier kan je ook duurzaam winkelen. Je vindt er bijvoorbeeld ook meerdere vintage (interieur) winkels.

Het Zuid is ook geliefd omwille van de vele designwinkels, conceptstores en exclusieve boetieks. Om maar enkele voorbeelden te noemen: de modezaak van Ann Demeulemeester en de optiek van Philip Hoet.

Culinair

Na zo een intensieve ontdekkingstocht, zal je wel honger en dorst hebben gekregen. Geen paniek! Het Zuid heeft een enorm assortiment bistrots, restaurants, hippe bars, volkskroegen op vele gezellige pleintjes.

Café Zurich

Ze bieden bij café Zurich goedkope dagschotels aan en je kan er ook à la carte iets eten.

Fiskebar

Als je een visliefhebber bent, mag je Fiskebar niet missen. Hier kan je plateaus met Europese vis eten, vergezeld met een glaasje bubbels. Ernaast vind je ook de Osterbar. Reserveren is hier wel aangeraden.

Yam Thai of Zaowang Zuid

Mag het iets exotischer zijn? Zak dan af naar Yam Thai. Yam Thai is een Thais restaurant en bieden naast Thai streetfood ook lekkere cocktails aan. Zaowang is dan weer gekend voor hun sushi en Japanse gerechten.

Take 5 minutes in Paris

Dit is een bar in de Kloosterstraat en het perfecte plaatsje om uit te rusten na een dag shoppen. Ze hebben er ook een zalige terrastuin.

Café Octo

Hier kan je een lekker aperitief drinken om daarna af te zakken naar een ander adres om een diner te verorberen.

Moss

Hier kan je terecht voor een ontbijt, lunch of stukje taart. Elk gerecht wordt als een kunstwerk gepresenteerd. Waar blijft die foto voor Facebook of Instagram?

Charlie’s

Heb je zin in een ontbijt of een gezellige brunch? Dan moet je hier gewoon zijn. Ze hebben ook zelf gebakken taarten (wij kunnen de carrot cake aanbevelen). Als je een koffiefan bent, kom je hier zeker aan je trekken.

Uitgaansleven

Nadat je gegeten hebt, heb je misschien wel zin om een stapje in het uitgaansleven te zetten. Ook dit is mogelijk op het bruisende, hippe Zuid. Ga eens naar Café Local. Op donderdagavond of nacht zit het hier steevast vol met studenten, maar in het weekend ook met locals. Elke eerste zondag van de maand organiseren ze een Salsa Domingo trouwens. Sfeer gegarandeerd tot in de vroege uurtjes!

Parkeren

Jammer genoeg is de tijd van gratis parkeren op de Waalse- en Vlaamse kaai of op de Scheldekaaien afgelopen. Je zal even creatief moeten zijn als je niet wil betalen voor een parkeerplaats. Zo kan je je auto gratis parkeren aan de Park and Ride van de Metropolis (de bioscoop) aan de Groenendaallaan). Daar kan je dan het openbaar vervoer richting het centrum nemen. Het is aangewezen om de website van de stad Antwerpen te checken om te kijken wat de tarieven zijn, waar je ook naartoe gaat. Er is zoveel gewijzigd de laatste tijd, dat niemand het nog echt weet.

Hier staat trouwens ook alles aangegeven in verband met de lage emissiezone. Zeker niet te vergeten als je met je auto de stad binnenkomt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je auto in een betaalparking te parkeren. Het aanbod is enorm.

Hotels op Het Zuid in Antwerpen

Krijg je maar niet genoeg van het Zuid en wil je er ook overnachten om de rest van het stad te verkennen? Dat kan zeker. Hier is een overzicht van enkele aanraders.

Hotel Pilar

Dit is een designhotel en ligt tegenover het Museum van Schone Kunsten. Mooier kan je uitzicht dus niet zijn en je verblijft pal in het centrum van het Zuid. Ze hebben 17 kamers. Zo hebben ze bijvoorbeeld een klassieke-, een gouden-, een eco- kamer en een grande suite en een terrace suite. Het hotel heeft tevens een winkeltje met allerlei designitems.

Boutique Hotel Maison Emile

Dit kleine boutique hotel ligt ten midden van het Zuid, de ideale locatie dus. Het is een kleinschalig hotel en ze hebben 10 kamers. Het is een gerestaureerd herenhuis en de inrichting is een mix van klassiek en modern. Ze hebben een executive kamer met een superhoog plafond, een superior kamer en een compact single. Parkeren kan bij de nabij gelegen Q parking.

Heb jij nog tips om te doen in en rond Het Zuid in Antwerpen? Deel ze dan met ons.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.