Urban Future bestemming: weekend vol plezier in Rotterdam

9 min.

Laatste update op 25 januari door Bart

Heerlijk dichtbij en toch een beetje het buitenland. Rotterdam is een ideale bestemming voor een weekendje weg. De laatste jaren investeert de Nederlandse havenstad in duurzaamheid, een circulaire economie en innovativiteit. Het wil zich dan ook op de kaart zetten als Urban Future bestemming. In samenwerking met Rotterdam Partners mocht ik de stad 48 uur lang gaan verkennen als een tijdelijke local.

Havenstad die streeft naar duurzaamheid

Rotterdam is niet nieuw op het gebied van duurzaamheid, architectuur en design tot eten en mode. De Nederlandse stad loopt al geruime tijd voorop en is de thuisbasis van vele initiatieven die de manier waarop we leven in een stedelijke omgeving transformeren.

Indrukwekkende skyline

Een perfect voorbeeld hiervan is de Dutch Windwheel, een initiatief van verschillende bedrijven in Rotterdam dat gewoon design en innovativiteit uitstraalt. Het is niet alleen een indrukwekkend gebouw dat de skyline van Rotterdam nog indrukwekkender zal maken, maar het is ook een energiegenerator die op verschillende manieren op een duurzame en milieuvriendelijke manier de stad van energie voorziet. Het gebouw bevat ook een restaurant en panoramisch dakterras waar bezoekers van kunnen genieten.

Drijvende boerderij

Thailand heeft dan wel de Floating Markets, in Rotterdam gaan ze nog een stap verder. Hier hebben ze de Floating Farm. In het voorjaar van 2018 is in Rotterdam ‘s werelds eerste Floating Farm geopend. Veertig koeien grazen op echt gras en produceren 1.200 liter melk per dag. De productie is circulair, met zoveel mogelijk gesloten kringlopen van nutriënten, energie en water. De focus ligt op het tegengaan van voedselverspilling en de transportafstand van voedsel reduceren. De boerderij is te vinden in de Merwe-Vierhavens. Ze hebben er ook een winkel waar je van maandag tot zaterdag zuivelproducten kunt kopen.

Voor een unieke ervaring ga je naar de Floating Farm.

Sponstuin

Een ander initiatief dat Rotterdam heeft genomen met betrekking tot klimaat is de Sponstuin. Omdat we steeds vaker te maken krijgen met langere droogtes en hardere regenbuien is een experiment gestart om het aanwezige stadsgroen te laten functioneren als een spons. Op die manier kan regenwater sneller worden opgenomen en tijdelijk worden vastgehoud vooraleer het wordt teruggebracht naar de ondergrond. De Sponstuin is gelegen in de Rotterdamse voedseltuin en kan worden bezocht.

Rotterdam voor de digital nomad

Steeds meer reizigers combineren hun reis met werk. Een werktrip als het ware. Iets wat ik zelf ook regelmatig doe. Er zijn veel verschillende gebieden in Rotterdam, elk met zijn eigen sfeer en cultuur, waardoor het een van de meest multiculturele steden van Nederland is. Over het algemeen zijn de lokale bewoners erg ruimdenkend en ongecompliceerd, een ander kenmerk waar ze trots op zijn. Een stad om je direct thuis te voelen. Niet verrassend dus dat sommige reizigers zelfs langer dan een weekend blijven in Rotterdam.

Niet alleen zijn er tal van accommodaties die een langer verblijf mogelijk maken, maar de stad biedt ook heel wat opties op het vlak van co-working spaces. Deze ruimtes zijn per uur, dag of maand te huur. Plekken waar je superproductief wordt en waar je dingen voor elkaar krijgt!

Wat te doen als je 48 uur in Rotterdam hebt?

Of je nu komt voor een werktrip of gewoon een bezoek wilt brengen aan de duurzame stad die Rotterdam geworden is, het is belangrijk om je reis goed uit te stippelen want er is heel wat te doen.

Maak een fietstour

Duurzaam reizen en toch veel zien? Nederland is niet voor niets gekend als fietsparadijs. Een van de gemakkelijkste manieren om Rotterdam te verkennen is aan de hand van een fietstour van Inside Rotterdam. Ze bieden leuke tours aan met gids en helemaal aangepast aan je voorkeuren. Zo kan je een tochtje maken in het havengebied, langs de bekendste hoogtepunten van Rotterdam, langs streetart locaties of naar de heerlijkste eetplekjes. Omdat het steeds gaat om kleine groepen waan je je echt op ontdekkingstocht. Zelf koos ik voor de Wilde Westen route die me bracht langs de Historische Delfshaven, architectectonische hoogstandjes, de stadshavens M4H en Fruitport en streetart locaties.

Het Dakpark

Deze bezienswaardigheden passeer je ook tijdens de Wilde Westen fietsroute van Inside Rotterdam. Het is gelegen in de Delfshaven op een paar metrohaltes ten westen van het stadscentrum. Het Dakpark is het grootste openbare dakpark van Europa en perfect voor een lente- of zomerdagwandeling. Het park beslaat 1200 meter en heeft een geweldig 360-graden uitzicht over de omgeving. Je vindt er veel tuinen, plekken voor picknicks en barbecues, speeltuinen en kiosken om te genieten van eten en drinken. En als je van plan bent om te sporten tijdens je bezoek aan Rotterdam, mis dan niet de vele activiteiten die plaatsvinden in het Dakpark – van yoga tot bootcamps – in een unieke omgeving!

Depot Boijmans van Beuningen

In dit publieke kunstdepot vind je meer dan 151.000 kunstwerken verdeeld over veertien ruimtes met vijf klimaten. Een ware aanrader voor de kunstliefhebber.

Stap in het kunstwerk bij Remastered.

Remastered

Meer zin in kunst? Bij Remastered hebben digitale studio´s een nieuwe wereld gecreeerd waar de werken van Oude Nederlandse grootmeesters als Mondriaan en Vincent Van Gogh aan bod komen. Het unieke aan Remastered is dat je je als het ware in het kunstwerk bevindt. Een unieke kijk op de bekende werken!

Verken meer streetart met Rewriters app

Op eigen houtje meer street art ontdekken? Met je smartphone in de hand kan je met behulp van de Rewriters app publieke kunst in de stad ontdekken. De app biedt maar liefst zes verschillende routes in verschillende wijken.

Waar eten?

Als zelfverklaarde foodie houd ik van verschillende keukens. Gelukkig hoef je niet altijd de wereld rond te reizen hiervoor. De Foodhallen in Rotterdam zijn een echte aanrader als je houdt van heerlijk eten dat je kunt afhalen of ter plaatse opeten. De Foodhallen bevinden zich in het monumentale pakhuis Pakhuismeesteren en biedt gerechten uit maar liefst vijftien verschillende keukens. Je kunt er eten aan de houten tafels of ambachtelijke bieren proeven aan de centrale bar.

Voor een uitgebreidere maaltijd kun je terecht in de Aloha Bar, gelegen aan de Maas. Hier richten ze zich eveneens op duurzaamheid en het verminderen van afval. Vanaf het terras eet je met een prachtig uitzicht op de stad.

Waar ik verbleef tijdens mijn trip

Tijdens mijn weekend in Rotterdam verbleef ik in de Wikkelboats, een unieke overnachting in een tiny house op het water. Deze accommodatie is een concept dat duurzaam is en te vinden in zowel Rotterdam als Den Bosch. De Wikkelboats danken hun naam aan lagen golfkarton op het dak die ervoor zorgen dat het goed geïsoleerd is en geluidsdicht. De Wikkelboats van Rotterdam zijn gelegen in de Rijnhaven. Ze zijn niet alleen te huren als overnachtingsplaats, maar ook als pop-up store of vergaderruimte.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.