Een dagje Hasselt: wat te doen?

6 min.

Laatste update op 9 maart door

Wie nog inspiratie zoekt voor een gezellige namiddag, of -nog beter- misschien een weekendje weg moet zeker verder lezen. Wij trokken onlangs naar de Limburgse hoofdstad van de smaak. Met tal van leuke bezienswaardigheden is Hasselt een erg fijne stedentrip, die vaak over het hoofd wordt gezien. Onterecht, want of je nu houdt van shoppen, lekker eten of wat cultuur opsnuiven, Hasselt wordt meer en meer the place to be.

Bezienswaardigheden in Hasselt

Wie Hasselt zegt durft al eens te verwijzen naar de nauwe band die de stad heeft met jenever. En waar kan je beter met de geschiedenis en de ambacht van jenever kennismaken dan in het Hasseltse jenevermuseum. Maar er is (veel) meer.

Modemuseum Hasselt

Van oktober 2019 tot begin juni 2020 pakt het Hasseltse Modemuseum uit met een speciale tentoonstelling die gewijd is aan decoratie in de mode. In de expo SMUK zie je outfits van wereldberoemde ontwerpers die stuk voor stuk zijn opgeSMUKt door middel van hedendaagse en historische versiertechnieken. Denk aan veren van struisvogels, diamanten, felle bloemen en borduurwerk. Het museum is gesloten op maandag. Tijdens de andere dagen is de tentoonstelling (€8) te bezoeken tussen 10u en 17u.

Gasthuisstraat 11 in Hasselt

Jenevermuseum

Hasselt is wereldberoemd om zijn lekkere jenever. Wie wil ontdekken hoe jenever zijn oorsprong kende, hoe het productieproces er vroeger uit zag en welke ingrediënten men nodig heeft om een borrel te maken die moet in het Jenevermuseum zijn. Na afloop van het bezoek dat ongeveer een uur in beslag neemt kan je in het café van het museum nog een jenever (of twee, drie) proeven. Bij een standaard ticket zit een consumptie inbegrepen in de prijs (€7).

Witte Nonnenstraat 19 in Hasselt

bezienswaardigheden in Hasselt centrum
De meeste bezienswaardigheden in Hasselt liggen maar op een steenworp van mekaar.

Wat valt er nog te beleven in Hasselt

In de buurt van het Jenevermuseum ligt Z33, het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. In maart 2020 zal het nieuwe gebouw en een gerenoveerde tentoonstellingsruimte de deuren openen voor het publiek (Bonnefantenstraat 1). Ook het belevingscentrum Abdijsite Herkenrode, met de kruiden- en inspiratietuin is de moeite meer dan waard. Wie de meest must-do’s in Hasselt wil ontdekken doet er goed aan om de 48u-kaart aan te schaffen. Die pass (€15) geeft je 48 uur lang toegang tot andere andere het Jenevermuseum, de Japanse Tuin, het Modemuseum en Z33. Je krijgt ook een fiets voor één dag. Koop de kaart bij de toeristische dienst, deelnemende musea of bij de logiesuitbaters. Wie met kinderen naar Hasselt trekt kan -bijvoorbeeld bij slecht weer- ook terecht bij Plopsa Indoor, het overdekte themapark van Studio 100.

Activiteiten in 2020

Ook in de Japanse Tuin in Hasselt bloeit er ieder jaar wat moois. Op 28 en 29 maart 2020 kan je er naar het Kersenbloesemfestival. Wil je liever van echte kersen proeven? Rep je dan op 5 juli naar het grootste kersenfeest van België, in Borgloon.

Hasselt heeft uiteraard alles voor een perfecte citytrip. Nip er aan een jenever, breng en bezoek aan het modemuseum of ga op 30 en 31 mei 2020 en geniet er van diverse jazz & bluesoptredens in talrijke cafés tijdens Live in Hasselt.

In dit artikel ontdek je wat er nog allemaal te beleven valt in Limburg.

Horeca in Hasselt: onze favorieten

Het gezellige centrum van Hasselt ligt bezaait met fijne winkels. Ook wie op zoek gaat naar een lekkere lunch of verfijnd diner komt in Hasselt aan zijn trekken. De plek staat niet voor niets bekend als hoofdstad van de smaak. Wij sommen graag even onze favorieten voor jullie op. Oh ja, vergeet zeker geen Oude Graanjenever te proeven!

Orangerie

Het gezelligste straatje in Hasselt is ongetwijfeld De Walputsteeg, achter het stadhuis. Daar vind je de Orangerie, waar je terecht kan voor een koffie, snelle hap of uitgebreidere maaltijd. De zaak is iedere dag open vanaf 9u, ‘s zondags is dit om 11u | Walputstraat 9

Café In de kleine hal

Dit café is onze favoriet in Hasselt. In de kleine hal is een gezellige bruine kroeg waar het bier rijkelijk vloeit aan democratische prijzen. Men heeft hier een assortiment aan bieren van ‘t vat zoals Stella en Karmeliet. In de zomer heeft deze pittoreske kroeg een klein terras | Maastrichterstraat 30

Mucho Gusto

Mucho Gusto is een fijne koffiebar in de buurt van het Jenevermuseum en Z33. Hier serveren ze volgens ons de lekkerste koffies in Hasselt. Aan de grote houten leestafel kan je rustig genieten van de krant en een heerlijke brownie of kaastaart | Zuivelmarkt 44


Gebruik Momondo. Dit platform gaat verschillende boekingswebsites vergelijken voor jouw. Je krijgt enkele seconden later heel eenvoudig te zien waar je het goedkoopst je hotelkamer kan boeken!


Bezienswaardigheden in Hasselt praktisch

Wie naar Hasselt trekt kan dat perfect doen met de trein. Het station ligt op wandelafstand van alle bezienswaardigheden in Hasselt en de bussen van De Lijn brengen je overal in en rond de stad. Wie gratis wil parkeren in Hasselt kan hier een kijkje nemen.

Een handige fietskaart 2020-2021 is te koop voor 9,50 euro in alle toeristische infokantoren in Limburg en online.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.