7 bijzondere plekken in Wallonië (gratis!)

4 min.

Laatste update op 29 september door Bart

Ons land heeft heel wat te bieden, maar dat weten jullie ongetwijfeld al. Vetexbart trok de taalgrens over en zocht 7 bijzondere plekken in Wallonië op waar je bovendien helemaal gratis en met volle teugen kan genieten.

Onze 7 favoriete bijzondere plekken in Wallonië

Hellingen van de Citadel in Luik

Een bijzonder plekje in Luik zijn de hellingen van de citadel. Vanuit het hartje van de oude stadswijk wandel je langs kronkelende trappen, veel groen en gezellige tuintjes. Wanneer je eenmaal boven bent krijg je een prachtig uitzicht op het centrum van de stad.

(c) WBT | Marc Verpoorten

Hangende Tuinen in Thuin

Misschien wil je graag een kleine historische stad ontdekken tijdens je verblijf in de Ardennen? Rijd dan naar Thuin. Je vindt er de Hangende Tuinen, die je via een prachtige wandeling van zo’n 2 kilometer langs smalle steegjes kan ontdekken. Vergeet zeker niet voorbij het belfort te gaan, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

hangende tuinen bijzondere plekken in wallonië
De prachtige Hangende Tuinen in Thuin | Vetexbart

Megalieten van Wéris

In de provincie Luxemburg -in de buurt van Durbuy- kan je genieten van de megalieten van Wéris. Op deze historische plaats zie je dolmens en menhirs die er zo’n 5000 jaar geleden geplaatst zijn. Megalieten zijn een soort van eeuwenoude stenen monumenten. Je kan er een wandeling van 5 kilometer maken om de blikvangers te spotten.

(c) WBT | Yoshimura

Tour du Millénaire in Gedinne

In 2001 werd net naast de Franse grens de Millenniumtoren oftewel de Tour du Millénaire gebouwd. De uitkijktoren staat in Gedinne in de provincie Namen en werd een paar jaar later opnieuw afgebroken omdat het hout rot bleek. Vier jaar later werd de 60 meter hoge toren dan opnieuw opgebouwd. Via de verschillende platformen kan je helemaal bovenaan, vanop 45 meter hoog een prachtig groen panorama bewonderen.

Hier vind je trouwens onze selectie van 25 prachtige wandelingen in Wallonië.

Montagne de Bueren in Luik

Wie Luik gaat ontdekken kan niet anders dan een bezoek te brengen aan Montagne de Bueren. Via de straat met zijn fotogenieke trappen heb je toegang tot de citadel van Luik. De 374 steile trappen zijn alleszins een goede training voor de kuiten! 

Haagbeuklaan van Haut-Marêt in La Reid

Een van die andere bijzondere plekken in Wallonië is La Charmille du Haut-Marêt in La Reid, Theux. Met z’n 573 meter lang is het de langste haagbeuklaan in Europa. Deze Instagram-worthy wandellocatie is beschermd sinds 1979 en telt maar liefst 4700 haagbeuken. Ieder seizoen kan je hier -helemaal gratis- genieten van een andere kleurenpracht.

Land van de Meren in Froidchapelle

Het Land van de Meren of Pays des Lacs is een toeristische top regio in Froidchapelle. In de 600 hectares aan watervlaktes kan je onder andere kajakken, windsurfen, stand-up paddelen, zeilen of zelfs jetskiën. In de buurt is er ook een survival touwen- en klimparcours in de bossen rondom het meer. Wandel of fiets er uren aan één stuk langs de oevers van de meren die een gezamenlijke lengte hebben van maar liefst 70 kilometer. In de onmiddellijke omgeving zijn tientallen uitgestippelde wandelingen te vinden, denk maar aan de lus rond het meer van La Plate Taille.

De mooie streek van het Land van de Meren | Vetexbart

Ken jij nog andere bijzondere plekken in Wallonië? Deel ze via onze sociale media kanalen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.