25 fantastische plekken om te wandelen in Wallonië

13 min.

Laatste update 15 januari

Nood aan wat Waalse natuur? We hebben hier speciaal voor jou de mooiste plaatsen om te wandelen in Wallonië op een rijtje gezet! Deze wandelingen zijn overzichtelijk opgedeeld per provincie.

Prachtig wandelen in Wallonië

Henegouwen

Je bent hier omdat je wil wandelen in Wallonië? Dan ben je op de juiste plek! Starten doen we met Henegouwen, een Waalse provincie in het zuidwesten van ons land.

In Ellezelles vind je een wandeling die eigenlijk ook een openluchttentoonstelling is; tijdens deze originele wandeling van ongeveer 5 km vind je namelijk voorstellingen van heksen, weerwolven en andere wezens. Deze wandeling start aan het Huis van het Pays des Collines en loopt door naar het dorpje Ellezelles. Daarna kan je genieten van een voorstelling vol met magische wezens. Deze wandeling kan je meerdere keren doen; elk jaar worden namelijk nieuwe werken toegevoegd aan deze unieke wandeling, zo ontstaat er een permanente openluchttentoonstelling.

De wandeling in en rond Tournai of Doornik is een aangename wandeling die start in Beloeil. Het 19 km lange parcours brengt je langs musea, waterlopen en platteland. Alhoewel de route 19km lang is is de moeilijkheidsgraad gemakkelijk.

Doornik panorama wandelen in wallonië
Prachtig panorama van de stad Doornik.

In Boussu een gemeente vlakbij Bergen (oftewel Mons) vind je een 10 km lange wandeling, op dit parcour kan je genieten van natuur maar je komt er ook bijvoorbeeld zwarte bergen die getuigen van de vroegere mijnbouw tegen. Kortom; dit is een wandeling met veel afwisseling.

Charleroi: stripparcours. De stripfans onder ons zullen van deze wandeling houden. Op het parcours kom je namelijk fresco’s en beeldhouwwerken die stripfiguren uitbeelden tegen. De wandeling is 2 km lang en is dus perfect te doen met kinderen.

Lompret is één van de mooiste dorpjes van België, rond deze gemeente kan je een wandeling van 6 km maken. Tijdens de wandeling passeer je voorbij een smederij uit de 19de eeuw. Maar dat is niet het enige dat je zal tegenkomen tijdens je wandeling; ook de vegetatie langs de Eau Blanche en Lompret zelf staan op het programma.

Toch liever wandelen in Vlaanderen in plaats van te wandelen in Wallonië? Lees dan ons artikel met 25 prachtige plaatsen om te wandelen in Vlaanderen.

Waals-Brabant

Ook in Waals-Brabant kan je zeer mooie wandelingen maken, ook deze hebben we in een overzichtje gezet.

Van alle onvergetelijke wandelingen in Wallonië, mag je deze van Villers-la-Ville in Waals-Brabant niet missen. Tijdens deze wandeling geniet je van de grootsheid van een abdij en een woud. Deze wandeling is misschien wel de mooiste van Waals-Brabant. Het parcours loopt lang de abdij van Villers-la-Ville, wanneer je door dat domein loopt zal je uitkomen in een prachtig bos. Daarna kom je terecht in de dorpen La Roche en Tangissart.

Waterloo staat bekend door de veldslag van Waterloo. Vanaf de bekende Heuvel met de leeuw kan je een golvend landschap bewonderen. De wandeling van 14 km brengt je naar een versterkte boerderij, een hoofdkwartier en monumenten.

De Abdij van Villers, een verborgen parel in ons land.

In het dorpje L’Ecluse vind je een mooie wandeling van 6,5 km. De paden van de wandeling lopen door weilanden, daar kan je de mooie Brabantse boerderijen bekijken. Aan de overkant van de abdijboerderij van Wahenges kan je het werk van de Waalse dichter Julos Beaucarne bewonderen.

In studentenstad Louvain-La-Neuve kunnen de streetartfans onder ons genieten van een streetartwandeling. De kunstwerken kwamen er nadat de stad twee keer de gaststad was van de Kosmopolite Art Tour; namelijk in 2012 en 2015.

In Waals Brabant vind je ook het zeer mooie kasteel van Terhulpen, rond dit kasteel kan je verschillende wandelingen maken; je kan dus kiezen welke de beste is voor jou!

Namen

Wil je wandelen in Wallonië? Ook Namen heeft een hele hoop mooie wandelingen. Hieronder kan je onze 5 favorieten terugvinden. 

Tussen Namen en Dinant vind je een 8 km lange wandeling in de Molignée vallei, nadat je door deze vallei bent gewandeld zie je de ruïnes van Montaigle tevoorschijn komen. Vervolgens brengt het pad je naar een kasteelhoeve uit de 17de eeuw, enkele zaken zoals de ophaalbrug en de drie torens van de hoeve zijn bijzonder goed bewaard gebleven.

Rond het mooie Kasteel van Vêves, kan je een wandeling van 6 km maken. Deze wandeling brengt je naar een charmante streek met uitzicht op Celles. Celles is één van de mooiste dorpen van ons land. Het kasteel heeft een vallei die zorgt voor een sprookjesachtig decor.

kasteel veves wandelen in Wallonië
Het sprookjesachtige Kasteel van Vêves.

In Namen zelf versieren de beeldjes van een Spaanse kunstenaar Isaac Cordal een uniek stadsparcours doorheen het centrum. Voor diegene die Isaac Cordal niet kennen; Isaac is een bekende hedendaagse kunstenaar in de streetartwereld. Om precies te zijn zijn er 45 miniatuurbeeldjes geplaatst in de stad; zo kan je op een leuke manier de mooie stad Namen bezoeken!

In Gedinne start een 5 km lange wandeling in een eerder afgelegen streek in de provincie Namen; namelijk in de plateaus van Croix-Scaille. Op deze plateaus hangen vandaag de dag nog steeds de herinneringen aan de wapenfeiten van de verzetsbeweging in de tweede Wereldoorlog. Maquisards vonden namelijk beschutting tegen de verzetsgroepen in deze natuur.

Rond de Abdij van Floreffe vlakbij Namen, loopt een 8 km lange wandeling langs de Samber. Op het pad merk je dat het industriële tijdperk zijn sporen heeft achtergelaten op het landschap. Het parcours loopt namelijk langs de Samber waar binnenvaartuigen geladen werden met glas, kalksteen of kalk.

Luik

Luik is een provincie met een gelijknamige hoofdstad, ook in Luik kan je mooie wandelingen maken.

Misschien heb je al gehoord van de Ninglinspo, dit is een populaire rivier nabij Aywaille. Die populariteit heeft ook een rede; naast deze rivier die zich een indrukkwekkende weg door de natuur heeft gemaakt vind je namelijk zeer mooie wandelingen, het parcours van de wandelingen is mooi gemaakt met houten loopbruggen om van de ene kant van de rivier naar de andere te gaan.

Rond het kasteel van Reinhardstein zijn er een aantal mooie maar uitdagende wandelingen; je hoeft geen topsporter te zijn om er te kunnen wandelen maar houd er toch rekening mee dat deze wandeling niet de gemakkelijkste is. Wie de steile hellingen overwint wordt dan beloond door het mooie kasteel, aan het begin van de route vind je trouwens ook de indrukwekkende dam van Robbertville.

wandelen in wallonië ardennen
Het kasteel van Reinhardstein onder een laagje sneeuw.

In de mooie streek van Aywaille vind je een mooie wandeling van 14 km. Deze wandeling neemt je mee door een typisch bos uit de Ardennen. Ook kan je het mooie kasteel van Harzé bewonderen. Maar pas op; deze wandeling is niet de gemakkelijkste, het steigt veel en 14 km is ook niet niks natuurlijk.

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt zijn er heel veel kastelen met wandelingen in de provincie Luik; je vindt er namelijk ook één in de buurt van Spa namelijk rond het kasteel van Franchimont. Deze wandeling start om precies te zijn in Theux, het parcours is 5 km lang en is redelijk makkelijk. Opmerkelijk aan het kasteel zijn de hoge vestigingsmuren.

Streetparcours zijn duidelijk aan een opmars bezig; je vind er namelijk ook één in de stad Luik. Het parcours is ongeveer 25 km lang, dat is redelijk lang maar je kan er ook maar een deel van wandelen. Deze wandeling loopt namelijk door heel de stad Luik; de perfecte manier dus om de stad te leren kennen!

Luxemburg

We zijn aangekomen bij de 5de en laatste Waalse provincie; namelijk Luxemburg. Luxemburg is de meest zuidelijk gelegen provincie van België. En ook in de provincie Luxemburg kan je zeer mooie wandelingen maken.

Wéris is een plaats die bekend staat om zijn mysterieuze dolmens en legendes. In Wéris is er een wandeling van 14 km, deze is niet te moeilijk en is goed aangeduid. Je kan Wéris bezoeken tijdens je verblijf in Durbuy; de twee liggen namelijk vlak bij elkaar.

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gezien, de meander die de Semois maakt; er staan namelijk tal van foto’s van op social media en postkaarten. Heb je je al vaak afgevraagd waar dit is? Dit is namelijk in Bouillon. Om van deze zichten te genieten moet je wel eerst stevig klimmen; vergeet die mooie kleding voor social media dus en ruil ze in voor sportieve kleding!

wandelen in wallonië bouillon
Bouillon, gezien vanop de burcht.

Virton; een betoverende wandeling. In de vallei van Gaume vind je een 7 km lange wandeling met een zogenaamde feeënspelonk. Over deze bestaan vele legendes en verhalen. Laat je fantasie de vrije loop en verzin je eigen verhaal!

In Bastogne stopte de Amerikanen de Duitse offensieven in de winter van 1944. Daarom vind je in Bastogne een wandeling die deze winter en de oorlog herdenkt. Aan het Mardasson-memorial start deze 14 km lange wandeling, deze loopt dan door naar het platteland. Hoewel het moeilijk is om je een verschrikkelijk gevecht voor te stellen op deze vredige plekken, is het toch gebeurt.

In de vallei van Saint-Hubert bestaat een prachtige wandeling van 20 km. Tijdens deze wandeling kan je genieten van de mooie natuur, de stilte en de rust. Een riviertje baant zich een weg door het mooie landschap. Indien je tot rust wil komen is dit dus de perfecte wandeling.

Nog meer wandelen in Wallonië? Hier zijn nog 23 wandelingen, prachtig in beeld gebracht vind je hier.

Wandelen in Wallonië praktisch

Zoek en vind nog veel meer informatie bij de toeristische dienst Visit Wallonië.

Ken jij nog enkele andere mooie plekken om te wandelen in Wallonië die je met ons wil delen? Laat het ons weten via onze sociale media kanalen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.