plaatsen om te wandelen

25 prachtige plaatsen om te wandelen in Vlaanderen

10 min.

Laatste update op 15 januari door Bart

Dringend wat frisse lucht nodig? Wij selecteerden voor jullie 25 fijne plaatsen om te wandelen in Vlaanderen, netjes opgedeeld per provincie. Trek je stapschoenen aan en go!

Fijn wandelen in Vlaanderen

Limburg

Het enige nationale park van ons land is Hoge Kempen in Limburg. Het strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Heide, dennenbomen, mijnterrils en duinen wisselen elkaar af.

Weinig betere plaatsen om te wandelen in de natuur dan in Voeren. Onze aanrader is de Bronnenwandeling die begint in Veurs en eerder al bekroond werd tot mooiste wandeling van Vlaanderen.

Fruitbomen die rijen dik trots staan te pronken met hun prachtige witte en roze bloesems in volle glorie. Jammer genoeg niet tijdens de krokusvakantie. Neen, dit is de sprookjesachtige setting die Moeder Natuur voor de bezoekers van de Haspengouwse velden in petto heeft tijdens de bloesemperiode (rond april). In en rond Sint-Truiden staan er heel wat wandelingen helemaal in het teken van fruit.

💡 TIP: Nog 23 andere wandelingen, prachtig in beeld gebracht, vind je hier.

plaatsen om te wandelen bloesems

In Koersel, een deelgemeente van Beringen, vind je de Vallei van de Zwarte Beek, één van Vlaanderens grootste natuurgebieden. Klim op de uitkijktoren voor een prachtig uitzicht op het landschap. Hier kan je ook met de rolstoel terecht.

Ontdek Rivierpark Maasvallei met zijn typische Maasdorpjes. Dat kan te voet, maar ook met de fiets via het gekende knooppuntensysteem. Wij kozen voor de lus Flirten met de Maas, een tocht van zo’n 30 kilometer doorheen Belgisch en Nederlands Limburg. Starten kan je bijvoorbeeld in de buurt van Meeswijk of Leut.

Antwerpen

Eén van de oudste en misschien wel het meest bekende natuurpark van Vlaanderen is de Kalmthoutse Heide vlak bij de Nederlandse grens. Aanschouw er de wonderlijke kleurenpracht in elk seizoen.

Provinciaal Domein Rivierenhof in Deurne heeft enkele fijne uitgestippelde wandelingen. Eentje daarvan begint aan het mooie kasteel. De ongeveer vier kilometer lange tocht brengt je in anderhalf uur voorbij verschillende toffe plekjes. Je volgt gewoon de rode paaltjes onderweg.

Meerhout en heel wat van haar omliggende dorpen herbergen enkele prachtige natuurgebieden. Samen vormen ze het Grote Netewoud dat de toegangspoort vormt op een groene én historisch belangrijke site. Zo ligt het bezoekerscentrum in Meerhout, pal naast een 17de-eeuwse watermolen. De rivier de Grote Nete stroomt letterlijk door het gebouw. De wandeling Scherperbergen-De Hutten werd in 2022 nog verkozen tot wandeling van het jaar in de provincie Antwerpen.

plaatsen om te wandelen kempen

Het grote gebied Landschap De Liereman ligt tussen Arendonk en Oud-Turnhout in het hart van de Antwerpse Kempen. Je wandelt er tussen de duinen en veenmoerassen. Probeer zeldzame vogels te spotten vanuit het vogelkijkplatform met uitzicht over De Brakeleer. 

Naast de rivier de Dijle in Mechelen, Muizen en Bonheiden ligt het natuurgebied Mechels Broek. Hier zijn enkele leuke wandellussen te vinden, zoals de AS-Adventureroute van iets meer dan 5 kilometer. Starten doe je aan het bezoekerscentrum.

🛎️ LOGEERTIP: Bekijk heel wat logeertips in en rond Antwerpen op MOMONDO.

Vlaams-Brabant

De Grote en Kleine Gete zijn de aders van de Grote Getevallei, een gebied tussen Zoutleeuw en Linter. Er is een leuk avonturenpad voor kinderen. Denk aan een speelbos, infoborden, een klauterparcours over water, en een hangbrug over de Gete. 

Nog één van de fijne plaatsen om te wandelen is het prachtige Meerdaalwoud- of bos in de buurt van Leuven. Samen met het Heverleebos en het Egenhovenbos vormen ze het grootste gemende loofbos van Vlaanderen. Je vindt er meer dan 1000 oude eiken terug.

Nog vlak bij Leuven kan je één van de wandelroutes volgen in het gebied Doode Bemde – wat ongebruikte graslanden wil zeggen – langs weilanden, rietvelden en beekjes. Het is misschien wel het best toegankelijke natuurreservaat van Vlaanderen. Wandel langs het achttiende-eeuwse Kasteel van Neerijse en vierkantshoeve Lindehof.

Ook in het gebied Dassenaarde tussen Diest en Averbode kan je heerlijk wandelen. Tot in de helft van vorige eeuw was er hier een grote populatie aan dassen. Bovenop de Dassenaardeheuvel ligt trouwens nog een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog.

Het gebied Averbode Bos en Heide ligt rond de prachtige Abdij van Averbode op het punt waar de drie provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen elkaar raken. Wandel er in de uitgestrekte bossen waar de Kempen overgaan in het Hageland.

Oost-Vlaanderen

Ook in het bekende recreatiedomein de Blaarmeersen in Gent kan je fijn wandelen langs de sportvelden, vijvers en de wandelberg met de twaalf meter hoge uitkijktoren.

Eén van de fijnste plaatsen om te wandelen in Oost-Vlaanderen is het uitgestrekte stiltegebied de Kalkense Meersen in de Oost-Vlaamse dorpen Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Wie dit gebied ontdekt komt tijdens zijn tocht ook enkele openbare kunstprojecten tegen.

Bos t’Ename is één van de mooiste plekken van ons land. Het erkende natuurreservaat in Oudenaarde ligt in de Vlaamse Ardennen en heeft een erg rijk gevarieerde fauna en flora. Er zijn enorm veel leuke extra’s voor kinderen zoals een knuppelpad of het Blote Voetenpad.

bron: geertr

Welkom in het reliëfrijke landschap van de Vlaamse Ardennen! De adembenemende Zwalmvallei heeft in de buurt van Brakel een wandelpad dat vroeger door mijnwerkers werd gebruikt. Je wandelt op en langs een stuk oude spoorweg naast de Zwalm.

Vlakbij Aalst ligt het middelgrote gebied Honegem: een van de mooiste plaatsen om te wandelen in Oost-Vlaanderen. Je krijgt er een prachtige setting voorgeschoteld van bomenrijen, lange hagen en knotwilgen. Vertrek je wandeling aan het Kasteel Ter Linden en kom onderweg enkele watermolens tegen.

West-Vlaanderen

Uiterkse polder is gelegen tussen Blankenberge, De Haan en Zuienkerke en is het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen. Ga op wandel in dit eeuwenoude weidelandschap met z’n sloten en veedrinkpoelen.

In Zedelgem kan je de bosrijke omgeving ontdekken tijdens de Doeverenwandelroute die je in een vijftal kilometer langs heide, dreefjes en bossen brengt. Opgepast want onderweg kan je wel eens een gevaarte tegenkomen. Het gebied wordt namelijk begraasd door Gallowayrunderen.

Prachtige en rustig wandelen kan langs één van de bewegwijzerde routes in de regio Koksijde-Oostduinkerke, zoals de Ijslandsvaarderswandelroute. Tijdens deze wandeling van zo’n 5 kilometer doorkruis je de Hoge Blekker, de hoogste duin van ’t zeetje. In het gebied De Doornpanne zijn het de grote grazers zoals ezels en Shetlandpony’s die mee instaan voor het beheer van de duinen. 

wandelen in koksijde

Start je wandeling aan de kerk van Wetteren en duik de kalkrijke Warandeduinen in. Onderweg zie je schapen en rivierduinen. Wie het gebied even voor de zomervakantie (meestal in juni) bezoekt, ziet duizenden orchideeën in de bloei staan.

De dorpjes rond de Damse Vaart worden vaak met de fiets bezocht, maar ook te voet kan je hier heerlijke wandelingen maken. Denk aan de twaal kilometer lange Damse Vaartwandelroute tussen Oostkerke en Damme. Hier krijg je heel wat bezienswaardigheden voorgeschoteld zoals kastelen, een fort, stadswallen en molens.

Wil je een onvergetelijke trekking in het buitenland beleven?

Neem dan zeker een keer een kijkje op de website van reisorganisatie Bookatrekking. Zo kan je de prachtige Huttentocht Zwitserland ontdekken of één van de tientallen andere bestemmingen die ze aanbieden.

💡 TIP: Nog 23 andere wandelingen, prachtig in beeld gebracht, vind je hier.

Ken jij nog enkele andere fijne plaatsen om te wandelen in Vlaanderen die je met ons wil delen?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.