Weekendje Voeren: gezellige date met de Limburgse natuur

9 min.

Laatste update op 21 mei door Bart

Twee jaar geleden ging ik tijdens mijn hostel tour al eens een keertje naar Voeren.  Ik verbleef er toen enkele dagen in Jeugdherberg De Veurs en kreeg er een prachtig uitzicht op de spoorwegbrug uit de eerste wereldoorlog. In Veurs ligt ook het startpunt voor de Bronnenwandeling, ooit bekroond tot mooiste wandeling van Vlaanderen. Toen Toerisme Voerstreek me uitnodigde om opnieuw een weekend te komen genieten in de Limburgse Voerendorpjes moest ik geen seconde twijfelen. Ook mijn kameraad en collega-blogger Frederic Paulussen had niet veel argumenten nodig om met me mee te gaan.

Van de taalstrijd die een paar decennia geleden woede in de Limburgse exclave is buiten enkele vervaagde graffiti slogans als buitenstaander niet veel meer te merken. Je komt hier als toerist in de eerste plaats om er te genieten van de prachtige natuur. En of die plek nu Fourons of Voeren heet, dat maakt geen bal uit.

Voeren, wandelparadijs!

De Voerstreek bestaat uit zes idyllische dorpjes waar samen iets meer dan 4000 mensen wonen. Voor we onze stapschoenen aantrokken kozen we één van de themawandelingen van de wandelnetwerkkaart. Omdat ik de Bronnenwandeling (8,5 km) al eens eerder stapte ging de voorkeur dit keer uit naar de Teuvenerbergwandeling. Die heb je in een korte (7,5 km) of een iets langere versie van 9 kilometer. Start en aankomst van deze route liggen aan de Sint-Pieterskerk. Teuven is (samen met Remersdaal) het meest oostelijk gelegen Voerendorpje. We passeren via smalle veldwegen de bijrivier de Gulp, gaan stijl omhoog doorheen prachtige bossen en bewonderen er de mooie panorama’s op het plateau bovenaan. De fotogenieke koeien krijg je er trouwens overal helemaal gratis bij.

Tuin Schopsheim

Zelf weet ik bijzonder weinig van bloemen en planten af. Ik ben het type kerel dat tegen de zomer heel zijn terras vol met stinkertjes en viooltjes zet, maar ze dan na twee dagen vergeet water te geven. Met alle fatale gevolgen van dien. Net daarom kan ik de prachtige Tuin Schopsheim zo appreciëren. Omdat ik maar al te goed besef hoeveel werk er moet inkruipen om dit resultaat – het hele jaar rond – te bekomen.

Gastvrouw Maria Kapteijns toont ons trots haar tuin rondom de prachtige oude gerestaureerde dubbele-carréboerderij Schopsheim. Die ligt midden in het natuurgebied van Altenbroek. De Nederlandse Tuinenstichting en Open Tuinen België namen de tuin op in hun catalogus waarna Maria ze openstelde voor bezoekers. Maak er kennis met duizenden kleurrijke bloemen en planten, een boomgaard en de toom grappige Brahma kippen die er rondlopen.

Deze plek bezoeken kan op verschillende opentuindagen (data) of op afspraak. Je betaald dan € 5, inclusief koffie of thee. Tip: je kan Tuin Schopsheim niet vinden via je gps of op Google Maps. Je kan best navigeren naar café De Wandelaar (Vitschen 46 | ‘s-Gravenvoeren) en zo de wegwijzers volgen.

Met de e-bike knooppunten volgen

Geloof me vrij, een e-bike is geen overbodige luxe in en rond Voeren (al kan het ook wat vlakker langs de Maas). Je moet helemaal geen krak zijn om het fietsenroutenetwerk snel door te hebben. Je volgt de knooppunten en je komt voorbij appel- en perengaarden, groene weilanden, kabbelende beekjes en valleien met de mooiste vergezichten. Samen met Fred stippelde ik een route uit van zo’n 25 kilometer. Die bracht ons vanuit Teuven naar Veurs, doorheen Sint-Pieters-Voeren, Sint-Martens-Voeren, Ulvend en De Plank voorbij verschillende aanbieders van streekproducten.

E-bikes to go

Thumbs up voor Jordy en zijn jonge bedrijfje E-bikes to go. Hij zorgde voor 2 nieuwe en kwaliteitsvolle elektrische fietsen, voorzien van een handige tas, slot en wegenkaart. Ze werden zelfs aan ons hotel geleverd en achteraf opnieuw opgepikt. E-bikes to go is gelegen op het domein van hostellerie de Cantarel. Prijs: € 25/e-bike/dag | website

Proef Voeren!

Voeren heeft heel wat typische streekproducten die je uiteraard kan proeven in één van de vele cafés of restaurants. Zo is er de Sleedoornlikeur, er zijn lekkere appelwijnen, de enige echte Voerense gestookte appel-perenstroop, honing of enkele lekkere lokaal gebrouwen biertjes. Wij bezochten één van de wijndomeinen en gingen naar een viskwekerij.

Wijndomein Zwaeneberg

Guido – een ex-Kempenaar die het nogal graag uitlegt – heeft samen met zijn partner An een wijngaard in Sint-Pieters-Voeren. Volgens hem staan zijn druivenstokken op een wel erg uitzonderlijk terroir van leem-silex en leem-kalk. Dat geeft samen met de ondergrond van witte krijtrots een unieke smaak. Voor een bezoek en degustatie op afspraak betaal je € 12,50. Je kan er zowel witte, rode als schuimwijnen proeven. Zo’n bezoek duurt normaal gezien een uurtje, maar dat kan wel eens flink uitlopen ondervonden we.

Het koppel opent zeer binnenkort ook een B&B, met voorlopig twee prachtige kamers. Meer info kan je terugvinden op de website van Wijndomein Zwaeneberg.

Krommejong 4 | Sint-Pieters-Voeren

Viskwekerij van de Commanderie

Tot aan mijn bezoek aan de oudste forellenkwekerij van België was een forel voor mij een vis zoals een ander. Ik had nog nooit gehoord van een regenboogforel, beek- of bronforel en laat staan dat ik wist dat het eigenlijk best wel prachtige en kleurrijke beestjes zijn. Hier worden de vissen nog steeds gekweekt volgens eeuwenoude traditie, in helder bronwater in een heus kasteelpark. De viskwekerij is gevestigd in een voormalige commanderie van de Duitse Orde.

Je kan steeds een bezoek brengen aan deze historische site (€ 2,5 of gratis bij consumptie). Uiteraard kan je hier ook de forel proeven of kopen.

Commanderie 7 | Sint-Pieters-Voeren

Food & Drinks

Hostellerie De Cantarel

De Cantarel heeft een tiental hotelkamers en een prachtige tuin met buitenzwembad. Je kan er lunchen en dineren op het fijne terras. Wij gingen er onder andere voor het lekkere koninginnenhapje en de huisbereide stoofvlees met stroop en frietjes.

Berg 17 | Sint-Martens-Voeren

Restaurant Hof de Draeck

Wat een eerlijke, uitgebalanceerde en creatieve keuken! Het diner met onder andere schelvis, brasvarken filet en zanddeeggebakje met abrikoos was top (€ 45). Ook de aangepaste wijnen waren erg goed uitgekozen (€ 25).

Hoofstraat 15 | Teuven

Moeder de Gans

Landelijke herberg met een erg gezellig terras vlakbij de Sint-Pieterskerk in Teuven. Omdat je nooit te veel stoofvlees met frieten kan eten, ook hier opnieuw de Belgische trots voor onze neuzen. Het stoofvlees wordt in Limburg altijd wat zoeter gemaakt. Hier in Voeren doet men dat door toevoeging van de lokale stroop.

Teuven-Dorp 60 | Teuven

Café Modern

Op het einde van onze wandeling gingen we even bekomen van de inspanning op het terras van Café Modern, net tegenover Moeder de Gans. De Val Dieu tripel van ‘t vat smaakte naar meer.

Teuven Dorp 61 | Teuven

Overnachten in Voeren

We overnachten in het viersterrenhotel Hof de Draeck, gelegen in een authentiek kasteel. De ruime kamers waren comfortabel en de ruime badkamer was voorzien van een ligbad. Snel wifi was beschikbaar in het hele hotel.

Praktisch

Iedere dag van de week kan je tot 17u voor vragen, wandel- en fietskaarten en streekproducten terecht bij Toerisme Voerstreek (Pley 13 | ‘s-Gravenvoeren).

Neem ook eens kijkje bij het artikel over Maasmechelen.

Deze trip kwam er in samenwerking met Toerisme Voerstreek.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.