Korte, maar pittige wandelingen in de Hoge Venen

4 min.

Toen de weerberichten deze winter voor ‘t eerst -kans op sneeuw– voorspelden stoften we onze wollen mutsen en handschoenen af en boekten we snel een kamer. Om die witte vlokjes te trotseren trokken we naar de Hoge Venen. We zochten én vonden een aantal pittige wandelingen die je langs de mooiste plekjes in de regio loodsen.

Tussen rivier en rotsen

Oost-België staat, zeker in de de winter, garant voor dolle natuurpret. Zowel op de diverse wandelwegen als -met een beetje geluk- op de pistes. Onze eerste wandeling is die van het Trôs-Marets-dal in de buurt van Malmedy. De tocht is een dikke 9 kilometer lang -en vergis je niet- je doet er al snel zo’n 3 uur over. Dat komt mede door enkele steile rotsen waar je langs moet. Maar ook de adembenemende schoonheid en natuurpracht langs deze wandeling doen je vaak je smartphone of camera bovenhalen.

Af en toe gebruik je best de staaldraad aan de wand van de rotsen om je tocht veilig verder te zetten.

Praktisch

  • Afstand: 9,1 kilometer
  • Vertrek: Route de la Ferme Libert 33 in Malmedy | Voldoende parking
  • Niet geschikt voor hele kleine kinderen

Kijken vanaf de neus van Napoleon

In Robertville, eveneens in de buurt van Malmedy, kan je de wandeling Panorama van de Warche maken, met start aan de stuwdam. Ook dit is een korte, maar pittige wandeling die af en toe een steile beklimming van je vraagt. De route is iets langer dan 5 kilometer, maar toch doe je er een kleine 2 uur over. Ook hier zijn er heel wat fotostops, zoals op het uitkijkpunt Nez de Napoléon. Daar krijg je een fantastisch panorama over de vallei. Je maakt eveneens kennis met de de bron van de Warche.

Deze tour neemt je mee langs een pad dat in een soort van cirkel rond de magnifieke burcht van Reinhardstein loopt. Dat kasteel kan je trouwens ook bezoeken.

Praktisch

  • Afstand: 5,2 kilometer
  • Vertrek: Stuwdam Robertville | Kleine parking in de buurt
  • Niet geschikt voor hele kleine kinderen

Logeren

Wij kozen voor een kleine B&B, dicht bij de start van onze wandelingen. Welcome B&B ligt in het plaatsje Weismes, op een kleine 10 kilometer van het kasteel van Reinhardstein en evenveel kilometer van het natuurpark Botrange. Het huisje ligt vlakbij een klein centrum met enkele horecazaken en winkels. De hele bovenverdieping wordt verhuurd en is ingedeeld in 3 kamers. De grootste heeft een eigen badkamer, maar geen eigen toilet. De andere twee delen elk dezelfde badkamer op de gang. Eveneens boven is er een kleine gemeenschappelijke plaats die dienst doet als ontbijtruimte. Iedereen eet hier zijn ontbijt op een vooraf afgesproken uur.

Beoordeling prijs & kwaliteit

We namen de grootste kamer. Die is modern en beschikt over een dubbel bed, flatscreen (echter niet aangesloten), een ligbad en een desk met stoelen. Er is ook wifi, al werkt deze niet altijd even stabiel. We waren zeer tevreden over de ontvangst, ligging en de netheid van de kamer. Leuk dat de deluxe kamer over een eigen badkamer beschikt, maar jammer dat je voor een toiletbezoek de gang op moet.

Prijs

Voor 1 nacht (in december 2020) betaalden we voor de deluxe kamer €53 voor twee personen. Je kan ook een ontbijt nemen. Er zijn 2 mogelijkheden: basic (€5) en zeer royaal (€13).

Geef een antwoord

Your email address will not be published.