Wandelen in de sneeuw: ga bij eerste vlokken naar de Hoge Venen

3 min.

Laatste update op 1 december door Bart

Wanneer je de weermannen hoort spreken van een eerste voorzichtige winterse bui in ons land, zijn het meestal de Hoge Venen die het allereerst aan de beurt komen. Wij trokken onze schoenen aan om te gaan wandelen in de sneeuw en we trokken met de trein naar Eupen. Het bleek een ideaal startpunt voor een frisse winterse hike.

Winterse wandeling op het hoogste punt van België

Onder andere via het treinstation van Leuven kan je rechtstreeks, in iets meer dan uur uur sporen naar Eupen, een stad in Oost-België, in de provincie Luik. Eupen is als hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap goed bereikbaar en ook voorzien van historische gebouwen, een fijne winkelstraat en enkele goede restaurants en cafés. Het is met andere woorden een perfecte uitvalsbasis voor een wandeling in de Hoge Venen.

Wij kozen voor een hike van iets meer dan 8 kilometer: La grande ronde des Fagnes. Daarvoor namen we in Eupen de bus naar de Baraque Michel, ongeveer 20 minuten bergopwaarts. Eenmaal je de wandeling start langs het kapelletje, volg je de blauwe bordjes met een tekening van bosbessen. De route wordt gekenmerkt door de kilometerslange vlonderpaden die je door het winterse landschap loodsen.

Wandelen in de sneeuw praktisch

  • Afstand: 8,3 kilometer
  • Vertrek: Restaurant Baraque Michel | Voldoende parking
  • Tip. Zorg dat het koud genoeg is, zodat het drassige ven onder de sneeuwlaag stevig bevroren is.

Ook deze korte, maar pittige wandelingen in de Hoge Venen zijn zeker de moeite waard.

Volg de blauwe pijltjes.

Wat te doen in Eupen?

Zoek je een fijne plek om te overnachten? Dan kan je terecht bij het charmante hotel Sleepwood in Eupen op zo’n 500 meter van het centrum. De kamer in massief hout is modern ingericht met douche, toilet, bureau en flatscreen. Overal in het gebouw is er wifi. ‘s Ochtends kan je voor €12,50 euro een eerder beperkt, maar lekker en vers ontbijt nemen. Het hotel heeft ook een restaurant waar je in de avond terecht kan voor een diner.

Wil je lekker lunchen of dineren is één van de horecagelegenheden in Eupen dan is café-brasserie Ratskeller het proberen waard. Kies er een Bouchée à la reine of Côte à l’os des Hautes Fagnes en proef er een lokaal Eupener Bier om de dorst te lessen (Klötzerbahn 2 | Eupen).

Wat is jouw favoriet plekje om te wandelen in de sneeuw?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.