van jfk naar manhattan vrijheidsbeeld

De ultieme checklist voor jouw Amerika trip

4 min.

Laatste update op 31 mei door

De eerste keer afreizen naar de Verenigde Staten kan behoorlijk spannend zijn! We krijgen wekelijks heel wat mailtjes van bezoekers vragen hebben over de voorbereiding van een trip naar bijvoorbeeld New York of Miami. Reizen kan best voor wat stress zorgen, zeker als het de allereerste keer is dat je een land bezoekt. Amerika mag dan wel Land of the Free zijn, toch moet je als toerist rekening houden met enkele regeltjes. Wij zetten graag alles even op een rijtje met een handige checklist.

Checklist USA trip

Onmisbaar

Misschien wel het allerbelangrijkste: zorg voor een internationaal paspoort dat geldig is bij de inreis en tijdens je verblijf in de Verenigde Staten.

Belgen en Nederlanders moeten in principe geen visum aanvragen wanneer zij de VS bezoeken voor toerismedoeleinden, een familiebezoek, of zaken. Wel moet er een ESTA aanvraag gedaan worden. Dit kan via de officiële website of via een online visumdienst die zich bezighoudt met ESTA aanvragen. Je moet je ESTA aanvragen niet printen en meenemen naar de luchthaven, het is automatisch gekoppeld aan je paspoortnummer.

Ziekenhuiskosten kunnen in de Verenigde Staten gigantisch hoog oplopen. Zorg zeker dat je een goede reisverzekering met een degelijke dekkingslimiet aanschaft. Dit kost je vaak maar enkele euro’s per dag en is echt onmisbaar.

De grenscontrole zal je steeds vragen waar op het Amerikaanse grondgebied je zal verblijven. Het is daarom belangrijk om (zeker voor de eerste dag) een hotel te boeken. Als je bij vrienden of familie logeert hou je best hun adres bij de hand.

Wil je graag gebruik maken van je normale bankkaart (geen kredietkaart), laat deze dan voor vertrek deblokkeren voor reizen buiten de Europese Unie. Je kan wel niet overal in New York terecht met een gewone (Maestro) bankkaart. Neem minstens één kredietkaart mee zoals VISA of Mastercard want deze zijn echt onmisbaar in Amerika. Je hebt ze vaak nodig als borg in je hotel.

Allerlei

Als je van plan bent om je koffers op slot te doen gebruik je best een TSA slot. Daarvan heeft de Amerikaanse douane een loper zodat zij jouw gesloten koffer niet moeten openbreken.

Neem je medicatie? Ga dan na af je medicijnen toegelaten zijn in Amerika. Zorg er ook voor dat de verschillende pilletjes steeds in de originele verpakking zitten.

Betalen in een winkel of restaurant doe je het best direct met je kredietkaart, in plaats van eerst geld uit de muur te halen. De ATM’s (bancontact/pinautomaat) rekenen altijd (hoge) kosten aan (van 1 tot soms wel 5 dollar per transactie). Gebruik je toch de ATM? Kies dan direct voor enkele honderden dollars in plaats van iedere dag een klein(er) bedrag.

Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien door mensen die voor het eerst naar de States reizen zijn adapters voor elektrische apparaten. De stroom in de VS is 110v en niet 220v zoals bij ons.

De roamingkosten binnen Europa zijn dan wel afgeschaft, wie naar de VS reist moet weten dat hij het best zijn mobiele data zou uitschakelen. Mobiele operatoren rekenen er maar liefst tot 15 euro per megabyte aan. Koop een lokale simkaart of gebruik de gratis wifi in hotels of koffiebars.

Ondere andere Miami is een populaire vliegbestemming bij de Belgen.

Ging jij al eens een keertje naar de VS? Dan heb jij misschien nog enkele aanvullende tips?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.