Bucketlist materiaal: culinair genieten in Zilt Zeeland

7 min.

Laatste update op 4 mei door Bart

De Vlamingen vallen al langer dan vandaag bij bosjes voor de gezelligheid van Zeeuws-Vlaanderen en bij uitbreiding de hele Nederlandse provincie Zeeland. Ook de vlotte bereikbaarheid van deze toegankelijke regio wordt enorm geapprecieerd door shoppende en uitgehongerde Belgen. Want naar Zeeland ga je in de eerste plaats voor een stevige dosis quality time; denk aan voorbij winkels slenteren, terrasjes doen en culinair genieten van de zilte smaken uit de Ooster- en Westerschelde en de Noordzee. Vetexbart trok de grens over en liet zich enkele dagen gewillig overladen met Zeeuwse bolussen, mosselen en oesters à volonté.

Zeeland is zoveel meer dan een terrasje doen in Sluis

Heel wat toeristen fietsen op een zonnige dag in de paas- of zomervakantie vanaf de Belgische kust even de grens over om te gaan borrelen in Sluis of Cadzand. Andere nemen dan weer de auto en gaan een pot mosselen eten bij Neeltje Jans aan het deltapark aan de Oosterscheldekering. Of misschien ga je liever zeehonden spotten in de Westerschelde?

zeeland neeltje jans mosselen

Delta Experience

Dit attractiepark -aan de voet van de allergrootste stormvloedkering ter wereld- laat je onderdompelen in de wondere wereld van de gigantische deltawerken. Bezoekers worden ook teruggekatapulteerd naar de grote Watersnoodramp van 1953. Door de ingenieuze stormvloedkering is de kans op een nieuwe allesverwoestende overstroming vele malen kleiner. Bewonder de betonnen constructie met z’n 45 meter brede stalen deuren en hoor het getij onder je voeten voorbij razen.

zeeland stroomvloedkering

Ontdek Goes

Dat shopaholics ruim aan hun trekken komen in Zeeland heb ik jullie al even meegegeven, maar wisten jullie ook dat hét winkelhart van de provincie zich in Goes bevindt? De geschiedenis van deze plek gaat trouwens heel wat eeuwen terug. Laat je er rondgidsen en bewonder de Grote- of Maria Magdalenakerk, wandel langs de Manstuin en SlotOostende en houd even halt in stadspark De Veste. Blikvanger van Goes is de pittoreske haven met typische kades en de kleurrijke huizen uit de zestiende eeuw.

goes zeeland

5 x Zeeuwse specialiteiten

Bolussen

Al op het eerste terras worden we verwend met een echte Zeeuwse lekkernij: de bolus. Vergelijk het met een plakkerige, gesuikerde koffiekoek. Bruine basterdsuiker, kaneel en boter vormen de hoofdingrediënten van deze zoetigheid die in Zeeland werd geïntroduceerd door Portugese Joden in de 17de eeuw.

Zeekraal & lamsoor

En ander Zeeuws topproduct is zeekraal. Deze zilte groente neemt heel actief zout op waardoor het z’n typische zilte smaakt krijgt. Bij Hubrecht Jansen van boerderij Zeeuws Zilt (Muidenweg | Wolphaartsdijk) wordt de natuurlijke omgeving nagebootst die zeekraal nodig heeft om te groeien. Ook de zeeaster of lamsoor worden hier geteeld. 

lamsoor zeeland

Zwarte bessen

In Zuid-Beveland kan je dan weer gaan wijnproeven. Sinds ’93 maakt Boonmans (Stoofweg | Nieuwdorp) wijn van zwarte bessen die ze zelf telen op de Zeeuwse kleigronden, die zich hier heel goed voor lenen. Je kan er niet alleen wijn drinken, maar ook gezond drink- en puursap uitproberen voor of na een rondleiding.

Oesters

Hoe kan je nu beter de echte zilte Zeeuwse smaken ervaren dan door aan een verse oester te slurpen? Zeeland en oesters gaan immers hand in hand. Wij stapten aan boord bij oesterkweker Hans Nelis van Krijn Verwijs in Yerseke en gingen op zoek naar oesterpercelen in de Oosterschelde. De ‘Zeeuwse bolle’ aka creuse is na ongeveer 3 jaar geschikt om te eten, de platte oester heeft dubbel zoveel tijd nodig.

oesters zeeuwse water
oester boot zeeland

Brood met zeewater

In Bruinisse gingen we brood proeven. We werden er rondgeleid door Marcel –what’s in name- Spelt. Wat het Pain de Mer brood van Spelt Bakkers (Nijverheidsweg | Bruinisse) zo bijzonder maakt? Het wordt gemaakt met gezuiverd zilt zeewater uit Nationaal park De Oosterschelde en bestaat alleen maar uit natuurlijke ingrediënten. Het natuurdesem brood geeft je een unieke smaaksensatie en bevat bovendien geen gist.

3 x culinaire stops

Proef Zeeland

Eet de beste mosselen bij Proef Zeeland – Neeltje Jans, vlakbij het Deltapark en met uitzicht op de mosselboten. (Faelweg 1 | Vrouwenpolder)

De Vluchthaven

Ga voor een lekkere lunch of diner naar Brasserie de Vluchthaven waar je kan kiezen uit een heel arsenaal aan verse vis-, schaal- en schelpdieren. Geniet van de gerechten van chef DP Arkenbout én van de fantastische locatie vanop het terras aan de Oosterschelde. (Zijpe 1 | Bruinisse)

Codium

We sloten deze culinaire trip af with a bang bij restaurant Codium in Goes. Chefkok Wouter Kik is ambassadeur van de Zeeuwse oesters en tovert in zijn jonge restaurant in een rotvaart alleen maar spannende en verbluffend lekkere pareltjes op je bord. (Vlasmarkt | Goes)

Waarop wachten de heren en dames van Michelin om hier een eerste ster aan de muur te komen vijzen?

Vetexbart
restaurant codium zeeland

Overnachten in Zeeland

Wie nog een plekje zoekt om in alle rust te blijven overnachten in Zeeland kan Op t’ Hof Olmenstein in het dorp Kloetinge overwegen. Word er wakker met een uitzicht over akkers, bos en weide. Je verblijft er niet ver van Goes en vlakbij een kruising van fietsroutes door de Zak van Zuid-Beveland. Meer info kan je hier vinden.

Zilt Zeeland praktisch

Wil je meer informatie over alle mogelijkheden in Zeeland? Bezoek dan de website van de plaatselijke toeristische dienst of neem een kijkje op de website van NBTC voor meer informatie over reizen in Nederland.

Van welke Zeeuwse specialiteit(en) zijn jullie fan? Laat het me weten via Facebook of Instagram!

(samenwerking)

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.