Travelalut
Travelalut
/

De eerste keer Sri Lanka? Dan helpen deze 18 tips je op weg!

8 min.

Laatste update op 13 april door Bart

Ben je van plan om binnenkort voor de eerste keer naar Sri Lanka te reizen? Om je een gigantische cultuurschok te besparen geef ik je enkele first hand tips. Deze reistips kunnen je helpen om je vakantie nog beter te plannen en te beleven.

Hoe geraak je in Sri Lanka?

Momenteel zijn er geen rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Colombo. Wij vlogen met Turkish Airlines naar het Turkse Instanboel voor een overstap. Van daaruit vlogen we verder naar Colombo met nog een tussenlanding op de luchthaven van Male op de Malediven. In totaal ben je zo ongeveer 17 uur onderweg. Er zijn uiteraard nog maatschappijen die -mits een tussenlanding- vliegen naar Sri Lanka. Vliegtickets kan je vinden vanaf €700, afhankelijk van de gekozen periode en luchtvaartmaatschappij.

Papierwinkel

Belgen en Nederlanders moeten een paspoort en visum hebben om voor enkele weken als toerist naar Sri Lanka te gaan. Een gewone identiteitskaart is niet voldoende. Bezoekers moeten online een ETA visum aanvragen. Dat kan via deze officiële website eta.gov.lk. en kost $35 per persoon. Check de website van Buitenlandse Zaken voor de meest recente wetgeving en eventuele extra regels rond corona.

Heb je ernstige problemen in Sri Lanka? Dan contacteer je best de Belgische ambassade in New Delhi (India). In Colombo is er enkel bijstand mogelijk van het Belgische ereconsulaat.

Voorzorgsmaatregelen

Het is handig om enkele weken voor je afreis naar Sri Lanka contact op te nemen met je arts. Die zal je misschien een aantal inentingen aanraden zoals hepatitis B of buiktyfus. Er kan algemeen aangenomen worden dat er voor Belgen en Nederlanders geen verplichte vaccinaties nodig zijn om het land binnen te komen. Uitzonderingen en recente info vind je op website Wanda van het Tropisch Instituut in Antwerpen.

De hygiëne laat in de kleine dorpjes van Sri Lanka soms te wensen over. Neem daarom een goede reisapotheek mee, met onder andere een middel tegen diarree. Drink geen kraantjeswater maar enkel verzegeld flessenwater.

Hou tijdens de planning van je reis rekening met de moessonperiodes. Het land kent een zuidwestelijke moesson van mei tot september en een noordoostelijke mossoen van oktober tot januari, met hevige stortregen en overstromingen tot gevolg.

Enkele praktische Sri Lanka tips

De tijdszone in Sri Lanka is UTC +5:30. Het land kent geen zomertijd zoals in België of Nederland. Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3u30 later en tijdens onze wintertijd is het er 4u30 later.

Wij hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld tijdens onze rondreis door Sri Lanka. Het land staat bekend als veilig en mits je waakzaam bent op drukke en toeristische plaatsen zal er weinig met je gebeuren. 

Ook al heb je een goed hotel, hou er rekening mee dat je mogelijk af en toe geen elektriciteit hebt. Neem daarom je voorzorgsmaatregelen!

Wij raden niet aan om zelf met een auto te rijden in Sri Lanka want het verkeer kan chaotisch zijn en de wegen zijn vaak in slechte staat. Men rijdt er trouwens links. Hou er ook rekening mee dat je Belgische rijbewijs niet volstaat. Je kan beter een betrouwbare taxi nemen of een lokale chauffeur boeken.

Communicatie in Sri Lanka

Sri Lanka heeft twee officiële talen: Singalees en Tamil, maar heel wat mensen spreken ook (basis) Engels. Vaak staan wegmarkeringen en informatie over bezienswaardigheden ook in het Engels aangegeven.

Telefoneren en (mobiel) internetten via je Belgische of Nederlandse operator is mogelijk in Sri Lanka, maar extreem duur (tot € 14/MB data). Een veel goedkopere oplossing om verbonden te blijven tijdens je verblijf is de aanschaf van een SIM-kaartje. Voor ongeveer €4 tot €8 krijg je zo’n 10 GB aan mobile data. De kaartjes kan je overal kopen, maar wij kochten er meteen eentje op de luchthaven. We hadden een goede ervaring met operator Dialog Mobile.

Enkele voorschriften

In Sri Lanka wonen overwegend boeddhisten, maar ook hindoes, moslims en christenen. Hou steeds rekening met enkele typische voorschriften en gebruiken. Zo bedek je best té blote armen en benen en trek je je schoenen uit voor je een boeddhistische tempel binnen stapt. Boeddhabeelden fotograferen mag, maar neem er geen selfies mee want dit wordt als respectloos ervaren. In de hindoeïstische tempels gaan ook je kousen uit én mogen mannen enkel in ontbloot bovenlijf het heiligdom binnen.

Over het algemeen zijn Sri Lankanen wel fan van even poseren voor de foto. Zeker wanneer je hen vooraf om toestemming vraagt is het meestal geen probleem.

Geldzaken regelen

De munt van het land is de Sri Lankaanse roepie. In de steden kan je gebruikmaken van bankautomaten en in de hotels betaal je gemakkelijk met je kredietkaart.

Er zijn briefjes van 5000, 2000, 1000, 500, 100, 50, 20 en 10 Sri Lankaanse roepies. Probeer altijd wat kleine coupures bij je te hebben om onderweg fruit, drankjes of fooien te geven.

Eten & drinken in Sri Lanka

Hét lokale bier van Sri Lanka is Lion beer. Je vindt het op fles of in blik, of af en toe van het vat. Bier kost je op restaurant of hotel tussen de 900 en 1300 roepies (ongeveer €3 à €4) voor een halve liter. Voor een lekkere cocktail betaal je 1200 à 2000 roepies en een kokosnoot langs de weg vind je voor 150 roepies (ongeveer €0,50).

Het eten in Sri Lanka is lekker en smaakvol en bestaat voornamelijk uit rijst, curries, vlees, vis en groenten. Sri Lankanen eten rijst zowel bij het ontbijt, de lunch als tijdens het diner. De meeste curries zijn erg pittig. Lunchen kan je in buffetvorm vaak al voor 1000 à 1500 roepies (€3 tot €5) in een degelijk restaurant langs de weg.

Wil je nog meer informatie vinden over Sri Lanka? Dan kan ik jullie deze reisgids aanraden. Ben je een fan van Azië, bezoek dan zeker deze pagina.

Reclame Code: voor deze reis werd ik uitgenodigd door de toeristische dienst van Sri Lanka in Colombo. Dit artikel bevat affiliate links.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.