In de schaduw van Ambiorix: uitje naar oudste stad van het land

5 min.

Laatste update 29 september

Wie geschiedenis opsnuiven graag combineert met culinair genieten en gezellig rondstruinen langs winkeletalages moet in de oudste stad van het land zijn. Vetexbart trok onlangs opnieuw naar Limburg om er dit keer kennis te maken met de stad van Ambiorix. Hij kwam terug met enkele fijne tips die ook jullie kunnen doen in Tongeren.

Doen in Tongeren

Gloednieuwe Per pedes wandeling

Wie naar Tongeren gaat en er de stad wil beleven als een echte Romein kan daarvoor de gloednieuwe digitale stadswandeling gebruiken. De interactieve Per Pedes tour -die zo’n 2,5 kilometer lang is- kan je downloaden op je smartphone. Onderweg scan je verschillende QR-codes op de grond. Je ontdekt zo enkele iconische locaties via een 3D realisatie. Door de camera van je telefoon zie je Romeinse bouwwerken van vroeger. De wandeling start aan het toerismekantoor.

Klassieker: Gallo-Romeins museum

Misschien heb je vroeger met je klas al wel eens het Gallo-Romeins museum bezocht? Hoog tijd om er nog eens lang te gaan want het is echt iets dat je moet doen in Tongeren! Buiten de permanente tentoonstelling Van Neanderthaler tot Gallo-Romein is er momenteel een fantastische tijdelijke expo over hoe het leven echt was ten tijde van de Romeinen. Oog in Oog met de Romeinen kan rekenen op zo’n 250 topstukken van het British museum en is nog te bezoeken tot 1 augustus 2021. Met de museumpas kan je dit museum gratis bezoeken.

Gereconstrueerd gezicht van Tongerenaar uit Romeinse tijd in het Gallo-Romeins museum.

Pittoresk begijnhof

Het sprookjesachtige Begijnhof in Tongeren is het oudste van de Nederlanden en staat uiteraard niet alleen te pronken op dit Vetexbart-lijstje, maar ook op de befaamde en enige echte UNESCO-werelderfgoedlijst. Slenter er door de bochtige geplaveide straten en kijk onderweg je ogen uit. Ontdek de buitenkant van de Sint-Catherinakerk of ga binnen in het Museum Beghina dat is gehuisvest in een echte begijntjeswoning. Loop daarna via het bruggetje over de rivier de Jeker naar de wandelpromenade.

Nog interessant

  • In de zomermaanden is er Bar Liv in het Pliniuspark. Ga heerlijk relaxen bij deze popup-zomerbar tussen het groen.
  • Deze zomer zal er een tijdelijke expo openen in het Teseum: Enclosed. Hier neemt de hedendaagse kunst het met open vizier op tegen geslotenheid.
  • Wandel langs de restanten van de hoge middeleeuwse omwalling.
  • Op zondag vanaf 7 uur is er de befaamde antiek- en brocantemarkt in de straten van de stad. Telkens op donderdagvoormiddag is het dan weer een klassieke marktdag rond het beeld van Ambiorix.
  • Ga je naar Tongeren? Download dan zeker de Tongeren city app op je telefoon. Je vindt er tours en bezienswaardigheden.

Eten, drinken en overnachten in Tongeren

Bruine kroeg: café ‘t Poorthuis

In de zomer kan je op het gezellige terras van café ‘t Poorthuis genieten van een fijn uitzicht én een uitgebreide bierkaart. De bruine kroeg ligt aan de voet van de Moerenpoort.

Restaurant Magis

In een zijstraat van de markt kan je sterrenrestaurant Magis (*) vinden achter de gevel van een statig herenhuis. Nu worden de gerechten nog (even) verplicht -en in aangepaste vorm- in de prachtige stadstuin geserveerd, maar binnenkort kan je weer gewoon binnen je voetjes onder tafel schuiven bij Aagje en Dimitri. Ze kregen hun ster in 2010, zo’n drie jaar na de opening.

Hotel Eburon

Wie van zinnens is om in Tongeren te blijven overnachten kan dat doen in het hippe Hotel Eburon, in het centrum van de stad en vlakbij alle bezienswaardigheden. Het monumentale klooster is omgetoverd tot een modern viersterrenhotel. Via HotelSpecials kan je hier voordelig een overnachting boeken en krijg je een VIP behandeling met enkele speciale extra’s als een kamer upgrade, ontbijt en de mogelijkheid om later uit te checken.

Tongeren praktisch

Je kan gemakkelijk met de trein sporen naar Tongeren, maar er zijn ook voldoende (betalende) parkeergelegenheden in de stad.

Misschien kan je een uitstap naar Tongeren ook wel combineren met een tripje naar Voeren of Maasmechelen?

Ken jij nog andere niet te missen dingen om te doen in Tongeren? Laat het dan zeker weten via onze sociale media kanalen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.