Helemaal wild van de Achterhoek

Een echte verborgen parel in Nederland.

6 min.

Laatste update op 19 oktober door Bart

Onbekend is onbemind. Om daar verandering in te brengen trok Vetexbart enkele dagen naar de Achterhoek, in het oosten van Nederland. De prachtige streek in de provincie Gelderland heeft namelijk heel wat te bieden, zeker in het najaar. Of wat dacht je van lange herfstwandelingen, sprookjesachtige kastelen, verrassende musea en last but not least wildgerechtjes om bij te watertanden.

Culinaire verwennerij in de Achterhoek

Vanaf oktober slaan de Achterhoekse chefs en hotels de handen in mekaar om de gasten te verwennen met allerlei lokale lekkernijen en arrangementen. Hierbij staat het beste wild uit de omgeving centraal. Of wat dacht je van een stomende bouillon van eend en bospadestoel, huisgemaakte kroketjes van evenzwijn of een lekker stukje haas en hert op je bord? Alsof dat nog niet genoeg is mag de Achterhoek ook nog eens uitpakken met heerlijke lokale wijnen en streekbieren. Probeer zeker een van de wijntjes van Wijngoed Montferland uit, ondertussen een begrip in de streek. Ook wildgerechten en bier zijn een sterke combo. Zo heb je de lokale bieren van Nootsaeck waarvoor men enkel hop en graan uit de Achterhoek gebruikt. Tip: proef zeker de heerlijke dark tripel.

Historisch Zutphen

Eén van de mooiste en meest historische plekjes van de Achterhoek vind je in en rond Hanzestad Zutphen. Je kan er eindeloos verdwalen in de kleine, pittoreske straatjes en vervolgens uitrusten op een bankje in een van de typische stadstuintjes die je her en der zal tegenkomen. Ben je van plan om een stadwandeling te maken? Neem dan even contact op met het plaatselijke VVV-kantoor in Zutphen en boek een gids die je de mooiste spots kan laten zien.

Tip! Misschien wil je wel de Stadsrandwandeling in Zutphen uitproberen? Die is zo’n 7 kilometer lang en brengt je langs enkele hotspots zoals de Vispoorthaven, Armenhagen en de Walburgiskerk.

Enkele blikvangers in Zutphen

  • Een bibliotheek op zich is misschien niet zo spannend om te bezoeken, maar die van Zutphen is gevestigd in een erg bijzonder monumentaal pand: een kerk.

Naast Zutphen heeft de Achterhoek nog een Hanzestad, namelijk Doesburg. In de 14de en 15de eeuw groeide het verbond van Hanzesteden uit tot een belangrijke economische factor. In die tijd verliep de handel hier meestal via het water.

Vetexbart
  • Trek zeker wat tijd uit voor een bezoek aan Musea Zutphen in een prachtig stadspaleis uit de 17de eeuw. Daar vind je naast het Stedelijk Museum -waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad- ook nog het Museum Henriette Polak met schilderijen en beeldhouwwerken.
  • De gigantische Walburgiskerk is gebouwd op de restanten van een Romaanse kerk en wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en mooiste Nederlandse kerken. Bewonder zeker de unieke grote smeedijzeren kaarsenkroon uit de 14de eeuw.
  • Lekker borrelen of lunchen -met Italiaanse touch- kan in het centrum van Zutphen op de levendige Groenmarkt in de Wijnhuistoren. De locatie, een belfort met klokkenspel, is uniek te noemen. Af en toe kan de toren bezocht worden.

Fietsparadijs

De Achterhoek leent zich ook voor fantastische fietstochten. Niet voor niets is de regio al enkele keren uitgeroepen tot Nederlands beste fietsregio. Heel wat routes loodsen je langs pittoreske dorpjes, maar ook door weilanden en bospaden. Wissel zo geschiedenis af met prachtige natuur. Zo kan je onder andere kiezen voor een route Langs de Oude Ijssel (40 kilometer) of kies voor de onverharde wegen van het Kerkenpad Rondje Zieuwent (26 kilometer). Er zijn trouwens ook sportieve singletracks, klimmetjes en afdelingen te vinden voor mountainbikers.

Kunstig kasteel

In Ruurlo -perfect met de fiets te combineren met Zutphen- vind je een prachtig kasteel dat nog niet zo lang geleden helemaal werd gerenoveerd. Oud en nieuw wordt hier met heel veel oog voor detail en harmonie samengebracht. Terwijl je door de prachtige paleistuinen kan wandelen valt er ook binnenin heel wat te beleven. Kasteel Ruurlo huisvest namelijk ook Museum More. Achteraf kan je bij de Orangerie passeren voor een drankje, inclusief het prachtige uitzicht op het kasteel en de omgeving.

Er werd al melding gemaakt van het kasteel in de 14de eeuw. Het bleef vijf eeuwen in handen van dezelfde familie. Enkele jaren geleden kocht een echtpaar Kasteel Ruurlo om het in z’n oude glorie te herstellen.

Vetexbart

Logeren in de buurt

Tijdens deze trip logeerden we in het Hampshire hotel in Ruurlo op een boogscheut van het kasteel en het Hampshire hotel in het hartje van historisch Zutphen. De restaurants van beide hotels bieden tijdens de herfst (vanaf 15 oktober tot 15 januari) lekkere wildmenu’s en andere arrangementen aan. Aan de recepties kan je ook (elektrische) fietsen huren.

De Achterhoek praktisch

Zowel Zutphen als Ruurlo zijn met de trein te bereiken vanuit Antwerpen via Breda. Reken op een reistijd van om en bij de 3,5 à 4 uur.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.