Kerst in Brussel: waar kan je allemaal heen?

11 min.

Laatste update op 23 december door Bart

De kersttijd is voor velen een tijd van plezier, gezellig samenzijn, en naar kerstmarkten gaan. Ook Brussel heeft natuurlijk, als hoofdstad van België én Europa, veel te bieden voor mensen die er tijdens de kerstperiode naartoe trekken! Er worden allerlei dingen georganiseerd, zoals de schaatspiste en de kerstmarkt, maar er valt nog zoveel meer te beleven! Dit kerst in Brussel artikel brengt enkele van de beste, leukste en gezelligste kerstactiviteiten in Brussel op één plaats samen! De meeste van deze dingen bevinden zich op de Grote Markt; het Muntplein; het Sint-Katelijneplein; de Beurs en de Vismarkt, maar niet allemaal!

Kerst in Brussel

Kerstmarkt

Tijdens de kerstperiode, voor de stad Brussel te beginnen op 25 november en eindigend op 1 januari 2023, wordt er in Brussel de grootste kerstmarkt van het land georganiseerd. Er staan elk jaar meer dan 200 uit hout gebouwde chaletjes in het historische centrum van de stad, er wordt vlees gebraden, muziek gespeeld, er zijn soms kleine optredens, en boven alles kan je er uren rondslenteren. Er kan glühwein gedronken worden, decoraties voor het hele huis gekocht worden, of gewoonweg de aangenaamste kerstsfeer van het hele land opgesnoven worden. De chaletjes op zich zien er al aangenaam en prettig uit, maar als je tijdens het donker passeert, zijn ze allemaal verlicht door een ontelbaar aantal lampjes. Niet enkel mooi, en kerstachtig, maar ook romantisch natuurlijk!

(c) Visit Brussels – Eric Danhier

Schaatspiste

Voor diegenen die liever iets actiever zijn, of die liever minder actief zijn terwijl ze op de kinderen letten, is er altijd de schaatspiste De Brouckèreplein tot 8 januari. Je kan er zelf gaan schaatsen, indien je jezelf liever uitput in plaats van rustig te gaan stappen op de kerstmarkt, maar vooral de kinderen zullen dit misschien iets meer appreciëren. In dit laatste geval kan je altijd op één van de terrasjes die de piste omringen iets gaan drinken.

Kerstboom

Op de Grote Markt, één van de meest bezochte en bekende locaties in Brussel, staat elk jaar tijdens de kerstperiode één van de indrukwekkendste kerstbomen van het land. Om toch snel even details te vermelden over de boom van vorig jaar: De boom was 22 meter hoog en versierd met 200 kerstballen, een slinger van 1,8 kilometer(!) en 40 blauwe lichtparels. Maar voor hen die nog meer redenen nodig hebben om naar de Grote Markt te trekken, is er ook nog het volgende punt op deze lijst!

Klank- en Lichtshow

Er wordt op de Grote Markt ook nog een Klank- en Lichtshow georganiseerd. Deze wordt elke avond meerdere malen getoond tussen 17u en 22u.

Bij kerst in Brussel hoort: wafels eten

Aangezien de winter altijd koude met zich meebrengt, hoort ook het eten van iets lekker warms bij Kerstmis! In Brussel zijn honderden restaurants die allemaal hun eigen specialiteiten hebben, maar om het nog ietsje gezelliger en kerstachtig te maken kan je altijd wafels gaan eten! Ook hiervoor zijn natuurlijk verschillende geschikte locaties in Brussel, maar ik ga het hier specifiek hebben over Waffle Factory in de Lombardstraat. Er is keuze tussen zowel Luikse als Brusselse wafels, evenals Lunch-Wafels zoals een Croc-Wafel. Genoeg keuze voor iedereen dus! Ook voor de echte zoetekauwen is er hier meer dan genoeg keuze, met zowel wafels met chocolade(saus) als chocolademelk! Deze laatste is trouwens een aanrader!

(c) visit.brussels – Jean-Paul Remy

Reuzenrad

Brussel is een mooie stad, en tijdens de kerstperiode toont de stad zijn schoonheid nog veel meer dankzij de verlichting die overal uitgehangen wordt. Nu is het wel heel erg jammer dat, als je het hele plaatje wil zien, je door heel de stad moet wandelen. Of niet? Het reuzenrad dat bij de kerstmarkt hoort, en dat zelfs overigens meer dan genoeg verlicht is, is de perfect manier om de stad in al zijn pracht en praal te bezichtigen van bovenaf. Zowel een aanrader voor mensen met kinderen, koppels die graag iets romantisch willen doen samen, of gewoon mensen die Brussel eens op een andere manier willen bekijken! Let wel op, een reuzenrad bezoeken is logischerwijs geen goed idee voor mensen die hoogtevrees hebben!

Shoppen in de Nieuwstraat

Natuurlijk hoef je tijdens de kerstperiode niet per sé te gaan KERSTshoppen. Gewoon gaan shoppen in de Nieuwstraat, de grootste winkelstraat van Brussel, om er al dan niet kerstcadeautjes te gaan zoeken is ook een leuke bezigheid! Er zijn winkels te vinden zoals H&M, Primark, Media Markt en Swarovski, dus in het geval dat je toch nog kerstcadeautjes nodig zou hebben, is de Nieuwstraat dé place to be! Alle winkels in de Nieuwstraat mógen immers ook open zijn op zondag, maar let er wel op dat niet elke winkel dit ook doet!

Brussel heeft dus veel te bieden tijdens de kerstperiode. Er is voor ieder wat wils: voor volwassenen, kinderen, kerstshoppers of gewoon bezoekers aan de stad, iedereen kan wel iets vinden waarmee je je bezig kan houden!

Muziekinstrumentenmuseum

Wil je tijdens een weekendje weg graag een museum bezoeken, maar ben je al eens in het Museum van de Stad Brussel in het Broodhuis geweest? Dan is het Muziekinstrumentenmuseum een even leuk als verrassend alternatief. Het museum bestaat al sinds 1877 (voorheen als het Instrumentenmuseum) en is sinds 1992 onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. In het schitterende gerestaureerde gebouw in het hart van de stad biedt het museum plaats aan ruim 9000 verschillende instrumenten. Het museum heeft vier tentoonstellingszalen waarin telkens 1100 van deze instrumenten worden tentoongesteld, vergezeld van beeldmateriaal en uitgebreide beschrijvingen. Tot de collectie behoren onder andere instrumenten uit de verzameling van de Belgische musicoloog en eerste directeur van het Koninklijk Muziekconservatorium François-Joseph Fétis. Daarnaast kun je honderden Indische instrumenten bewonderen die in 1876 door radjah Sourindro Mohun Tagore aan koning Leopold werden geschonken.

Chocoladetour

Voor mensen die van zoetigheden houden, maar niet zozeer van wafels, heeft Brussel meer dan genoeg aan te bieden buiten Waffle Factory. Elke straat in Brussel heeft wel een chocoladewinkel, of iets anders dat chocolade-gerelateerd is zoals bijvoorbeeld een museum. Kerstmis is natuurlijk dé tijd van het jaar voor zowel zoete dingen in het algemeen als, meer specifiek, chocolade. Niets zou je dus tegen moeten houden van een wandeling via de chocoladewinkels in Brussel! Houdt je ook zeker niet in bij het mogelijks kopen, want geef nu toe, wie houdt er niet van een lekker stuk chocolade als kerstcadeau?

Kerst in Brussel: volg een chocoladeworkshop!

Mini Europa

Ik moet toegeven, Mini Europa is nu niet echt iets dat rond het thema “kerst” draait. Maar er moet toch ook gezegd worden dat kinderen, vooral kleinere kinderen, zich vaak nogal vervelen tijdens het kerstshoppen. Ook het proeven en vergelijken van de glühwein van elk kraampje op de kerstmarkt is misschien niet echt iets gepast. En niet elk kind durft op een reuzenrad stappen, of gaan schaatsen. Daarom staat ook Mini Europa op deze lijst. Zoals eerder gezegd werd is dit niet onmiddellijk een uitstap waar je aan denkt bij het plannen van een dagje kerstswandelen in Brussel, maar in afwachting van het donker, wanneer de stad zijn echte schoonheid kan tonen, is Mini Europa één van de leukere dingen die je kan doen met kinderen. Je kan er alle belangrijke en mooie plaatsen van heel Europa op een paar uur bezoeken. Gegarandeerd plezier voor de kids! Mini Europa is gelegen aan de voet van het Atomium, wat ook van het Atomium een mogelijke uitstap maakt!

Atomium

Het Atomium is één van, indien niet het bekendste monument van Brussel. Zowel van buitenaf en op de grond als van binnenin één van de bollen is deze plek een must-see. Ook dit is niet per sé een heel Kerstmis-gerelateerde uitstap, maar behalve het reuzenrad is het Atomium wel een plaats vanwaar je Brussel in al zijn schoonheid in je op kan nemen! Pas wel op, ook het Atomium is misschien niet zo’n goed idee voor mensen die hoogtevrees hebben!

Kerst in Brussel praktisch

Een leuke plaats om tijdens de kerst in Brussel te overnachten is het B&B Hotel. Dat kan je vinden aan de Fonsnylaan, achter het station Brussel-Zuid. Het hotel heeft 91 kamers en boeken kan vanaf 80 euro per kamer per nacht. Het ontbijt kost je ongeveer 12 euro. Lees hier mijn bevindingen van het hotel en ontdek wat de buurt te bieden heeft.

Coverfoto: (c) Visit Brussels – Eric Danhier

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.