Verdwalen in de prachtige regenwouden van Khao Sok National Park

10 min.

Laatste update op 9 maart door Bart

Vetexbart trok de voorbije vijf jaar drie keer naar Thailand. Samen goed voor een lange ontdekkingstocht van zo’n twaalf weken; van streetfood smullen in Bangkok, zonnen op parelwitte stranden tot natuurpracht ontdekken in de nationale parken. Aan veelzijdigheid is er absoluut geen gebrek in Thailand. We kunnen dan ook niet wachten om opnieuw een vliegtuig te nemen met als eindbestemming: Land van de Glimlach.

Khao Sok National Park

In het diepe zuiden van Thailand, grofweg tussen Phuket en Surat Thani, liggen de uitgestrekte regenwouden van het Khao Sok National Park. Het is de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van Bangkok en te genieten van ongekend natuurschoon en een flinke dosis avontuur. Vetexbart ging de laatste keer de jungle in en verkende een wonderschoon natuurgebied.

Het nationaal park heeft een oppervlak van zo’n 740 vierkante kilometer. Het tropisch regenwoud is hier naar schatting 160 miljoen jaar oud en daarmee is het een van de oudste oerwouden van onze planeet. Dat zijn natuurlijk cijfers waar je als nationaal park mee kan stoefen!

Khao Sok weer

Tochten door de ongerepte jungle van Khao Sok

Een absolute aanrader in Khao Sok is een jungletrekking. Er worden in Khao Sok diverse soorten excursies georganiseerd, van eendaagse tochten tot meerdaagse trekkings door het regenwoud. Volg onder begeleiding van een ervaren gids de riviertjes die het oerwoud in leiden en trek onder het dichte bladerdak van de eeuwenoude woudreuzen steeds dieper de jungle in. Houd onderweg je ogen en oren goed open; wellicht zie je voor je voeten een slang wegschieten of in de groene toppen apen bewegen. Tijdens sommige tochten kom je door grotten waar de vliermuizen rakelings over je hoofd scheren. Wanneer je een meerdaagse tocht door de jungle boekt, kun je kamperen in het oerwoud. Een tocht door het Khao Sok National Park kost doorgaans tussen de 1500 en 5000 baht, afhankelijk van het aantal dagen en de activiteiten.

Tarzan View Point

Wanneer je enkele dagen in de Khao Sok jungle doorbrengt (ik zou je trouwens een verblijf van een dag of twee, misschien drie aanraden hier) moet je sowieso de hike overwegen naar het Tarzan View Point. Laat je met de longtailboot droppen aan de startplek van de pittige wandeling en klauter samen met een ervaren gids naar boven. Je zal versteld staan van het uitzicht, maar je moet er wel wat voor over hebben. De klim is – zeker tijdens een doorweekte dag in het regenseizoen – best wel lastig en zwaar. Als je een beetje geluk hebt sta je na zo’n twee uurtjes op de top.

Naar Koh Samui

Het Cheow Lan-meer

Midden in het nationaal park kun je genieten van de smaragdgroene wateren van het Cheow Lan-meer. Dit meer is begin jaren tachtig ontstaan door de aanleg van de Ratchaprapha-dam. In het meer liggen tientallen prachtige eilandjes en het water wordt omringd door imponerende kliffen van kalksteen. Je kunt onvergetelijke boottochten maken over het meer, waarbij je op een typische langstaartboot vlak langs de rotsen en de dichtbegroeide jungle vaart.

Ontdek de beste resorts op Khao Sok. Luxe hoeft echt niet duur te zijn.

Khao Sok tours

Een van de spannendste excursies in het Khao Sok National Park is een nachtsafari. Onder begeleiding van een ranger vaar je vlak langs de oevers van het meer op zoek wilde dieren. Je hoort een tijdlang niets anders dan het brommen van de boot en het kabbelende water, totdat de gids de motor stil legt en een lichtbundel op de dichtbegroeide oevers richt; met een beetje geluk zie je wilde olifanten die de dorst lessen aan de waterkant of gibbons die van de ene boom in de andere springen.

Overnachten in een bungalow

De leukste (en meest romantische) manier om te overnachten in Khao Sok is een bungalow op het water. Huur een van de schilderachtige hutjes en val in slaap terwijl je luistert naar de rustgevende geluiden uit de jungle. ’s Ochtends duik je vanuit jouw hutje zo in het ongerimpelde water van het meer en bij de bungalow kun je een kano pakken om de omgeving te verkennen. Omdat de accommodaties zich binnen een beschermd gebied bevinden, zijn de huisjes op het meer doorgaans alleen te reserveren als onderdeel van een tour.

Floating bungalows

Duurzaamheid voorop in Thailand

De Thaise overheid beseft dat ecologisch reizen en duurzaamheid kernwoorden zijn die hoog in het vaandel moeten gedragen worden. Ze deinzen er dan ook niet voor terug om bijvoorbeeld een populair strand voor een jaar te sluiten zodat de natuur zich terug kan herstellen. Ook zijn er wetten gestemd die plastic verbieden in nationale parken en mag je niet roken op Thaise stranden. Zo wil men het zwerfvuil tegen gaan. Ook voor het inzetten van olifanten als attractie gelden nu veel strengere regels.

De perfecte dag in het Khao Sok National Park

  • 06u00 Vroeg uit de veren voor een prachtige zonsopgang! Maak je daarna klaar voor een ochtend safari op het water. Ga op zoek naar de typische hoornvogels en misschien spot je wel aapjes.
  • 10u00 Bewonder de Pad Sian Waterfall en get wet!
  • 13u00 Stap in een kayak! Er ligt er eentje voor iedere kamer. Trek er een namiddag op uit en geniet van de natuur en de omgeving van Chiew-Larn Lake.
  • 17u00 Observeer het wildlife in het Klong Saeng Wildlife Sanctuary tijdens een boottocht in de vooravond. Wij zagen geen olifanten, maar ze zijn er wel. Enkele bizons stonden alvast op de loer.
  • 20u00 Geniet van een deugddoende massage in het resort.
Khao Sok hotels

Van Bangkok naar Khao Sok

Khao Sok is de ideale plek om tot ontsnappen aan de drukte van Bangkok. Vanuit Bangkok doet de bus er ruim 10 uur over en een ticket kost doorgaans tussen de 150 en 200 baht. Heb je geen zin om uren in de bus te zitten? Dan kun je ook een binnenlandse vlucht naar Surat Thani boeken en daarvandaan de bus naar Khao Sok nemen.

Een bezoek aan Khao Sok is prima te combineren met een uitstapje naar Trang, een sfeervolle provinciestad. Hier kun je – in ieder geval volgens de inwoners van de stad zelf – de lekkerste curries van het land kunt proeven. De meeste reizigers bezoeken Trang echter voor de omliggende eilandjes met prachtige kalkstenen rotsen en diepblauwe wateren. Op de stranden van Koh Muk en Koh Kradan kun je bijvoorbeeld heerlijk tot rust komen.

Ben je op zoek naar een verrassende locatie om jouw reis te vervolgen na de avonturen in Khao Sok? Dan kun je bijvoorbeeld verder naar het zuiden reizen en de verrassende provincie Phatthalung bezoeken. Deze eeuwenoude regio is nog relatief onbekend bij reizigers. Je kunt hier onder andere genieten van klassieke poppenspelen. Phatthalung staat daarnaast bekend als de bakermat van de Nora-dans.

Reizen naar Thailand praktisch

Overweeg je een reis naar Thailand wanneer de COVID-19-storm eindelijk gaan liggen is? Dan is het mogelijk om als Belgische reiziger het land te bezoeken zonder een visum aan te vragen. Dit geldt wanneer je er niet langer dan 45 dagen blijft. Reizigers moeten wel een certificaat van binnenkomst (COE) aanvragen bij de Thaise ambassade. Er gelden momenteel ook test- en quarantaine maatregelen. De meest recente informatie kan je vinden op de website van Buitenlandse Zaken.

Staat Thailand op jouw verlanglijstje?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.