Verdwalen in de regenwouden van Khao Sok National Park

In het diepe zuiden van Thailand, grofweg tussen Phuket en Surat Thani, liggen de uitgestrekte regenwouden van het Khao Sok National Park. Het is de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van Bangkok en te genieten van ongekend natuurschoon en een flinke dosis avontuur. Vetexbart trok de jungle in en verkende dit wonderschone natuurgebied.

Het nationaal park heeft een oppervlak van zo’n 740 vierkante kilometer. Het tropisch regenwoud is hier naar schatting 160 miljoen jaar oud en daarmee is het een van de oudste oerwouden van onze planeet. Dat zijn natuurlijk cijfers waar je als nationaal park mee kan stoefen!

Khao Sok weer

Tochten door de ongerepte jungle van Khao Sok

Een absolute aanrader in Khao Sok is een jungletrekking. Er worden in Khao Sok diverse soorten excursies georganiseerd, van eendaagse tochten tot meerdaagse trekkings door het regenwoud. Volg onder begeleiding van een ervaren gids de riviertjes die het oerwoud in leiden en trek onder het dichte bladerdak van de eeuwenoude woudreuzen steeds dieper de jungle in. Houd onderweg je ogen en oren goed open; wellicht zie je voor je voeten een slang wegschieten of in de groene toppen apen bewegen. Tijdens sommige tochten kom je door grotten waar de vliermuizen rakelings over je hoofd scheren. Wanneer je een meerdaagse tocht door de jungle boekt, kun je kamperen in het oerwoud. Een tocht door het Khao Sok National Park kost doorgaans tussen de 1500 en 5000 baht, afhankelijk van het aantal dagen en de activiteiten.

Khao Sok hotels

Het Cheow Lan-meer

Midden in het nationaal park kun je genieten van de smaragdgroene wateren van het Cheow Lan-meer. Dit meer is begin jaren tachtig ontstaan door de aanleg van de Ratchaprapha-dam. In het meer liggen tientallen prachtige eilandjes en het water wordt omringd door imponerende kliffen van kalksteen. Je kunt onvergetelijke boottochten maken over het meer, waarbij je op een typische langstaartboot vlak langs de rotsen en de dichtbegroeide jungle vaart.

Khao Sok tours

Een van de spannendste excursies in het Khao Sok National Park is een nachtsafari. Onder begeleiding van een ranger vaar je vlak langs de oevers van het meer op zoek wilde dieren. Je hoort een tijdlang niets anders dan het brommen van de boot en het kabbelende water, totdat de gids de motor stil legt en een lichtbundel op de dichtbegroeide oevers richt; met een beetje geluk zie je wilde olifanten die de dorst lessen aan de waterkant of gibbons die van de ene boom in de andere springen.

Floating bungalows

De leukste (en meest romantische) manier om te overnachten in Khao Sok is een bungalow op het water. Huur een van de schilderachtige hutjes en val in slaap terwijl je luistert naar de rustgevende geluiden uit de jungle. ’s Ochtends duik je vanuit jouw hutje zo in het ongerimpelde water van het meer en bij de bungalow kun je een kano pakken om de omgeving te verkennen. Omdat de accommodaties zich binnen een beschermd gebied bevinden, zijn de huisjes op het meer doorgaans alleen te reserveren als onderdeel van een tour.

Van Bangkok naar Khao Sok

Khao Sok is de ideale plek om tot ontsnappen aan de drukte van Bangkok. Vanuit Bangkok doet de bus er ruim 10 uur over en een ticket kost doorgaans tussen de 150 en 200 baht. Heb je geen zin om uren in de bus te zitten? Dan kun je ook een binnenlandse vlucht naar Surat Thani boeken en daarvandaan de bus naar Khao Sok nemen.

Naar Koh Samui

Een bezoek aan Khao Sok is prima te combineren met een uitstapje naar Trang, een sfeervolle provinciestad. Hier kun je – in ieder geval volgens de inwoners van de stad zelf – de lekkerste curries van het land kunt proeven. De meeste reizigers bezoeken Trang echter voor de omliggende eilandjes met prachtige kalkstenen rotsen en diepblauwe wateren. Op de stranden van Koh Muk en Koh Kradan kun je bijvoorbeeld heerlijk tot rust komen.

Ben je op zoek naar een verrassende locatie om jouw reis te vervolgen na de avonturen in Khao Sok? Dan kun je bijvoorbeeld verder naar het zuiden reizen en de verrassende provincie Phatthalung bezoeken. Deze eeuwenoude regio is nog relatief onbekend bij reizigers. Je kunt hier onder andere genieten van klassieke poppenspelen. Phatthalung staat daarnaast bekend als de bakermat van de Nora-dans.

Staat Thailand op jouw verlanglijstje?


ReizenReizen

Geef een reactie