Cinque Terre Vernazza

Mini roadtrip door Italië: niet te missen stops

5 min.

Laatste update op 5 februari door Bart

Vanaf het ogenblik dat ze enkele dagen vrij hebben trekken Belgen en Nederlanders er maar al te graag op uit. Zo besloten wij vorig jaar te vertrekken voor een mini roadtrip door Italië. La bella Italië is hét land bij uitstek om te genieten van het mooie weer, een prachtig landschap en een bordje parmaham met ‘n glaasje Lambrusco ernaast. Wij reden van verrassend Milaan naar het kunstrijke Florence.

Hier stop je best tijdens je roadtrip door Italië

Milaan

Het perfecte startpunt voor een roadtrip door Italië is sowieso Milaan, in het noorden van het land. Met een aantal dagelijkse en rechtstreekse vluchten vanuit zowel Brussel als Amsterdam ligt de stad in de Povlakte slechts op zo’n anderhalf uur vliegen. Je kan -afhankelijk van de lengte van je trip- ervoor kiezen om dadelijk aan je trip te beginnen, zoals wij, of eerst nog wat rond te kuieren in Milaan. Denk maar aan toeristische bezienswaardigheden zoals de fantastische Dom van Milaan, één van de grootste ter wereld of het prachtige stadspark Giardini Pubblici.

Parma

Onze eerste echte stop werd Parma in de Emilia-Romagna regio en op zo’n 130 kilometer van Milaan. De stad staat synoniem voor lekker eten. Denk maar aan de parmaham en Parmezaanse kaas, die onlos(s)makelijk verbonden zijn met de plek. Maar Parma is veel meer dan ham en kaas. Zo heeft de compacte stad die door de Romeinen 2000 jaar geleden werd gesticht heel wat kunstschatten in de aanbieding. Er zijn prachtige kloosters en kerken te bezoeken, maar ook een citadel en enkele interessante musea. Die zijn vaak gevestigd in vroegere paleizen.

Bologna

Deze bon-vivant hoofdstad van de Emilia Romagna regio wordt door toeristen – onterecht – nogal snel met de nek aanzien. Door zijn ligging tussen Florence en Venetië zou het nochtans de ideale uitvalsbasis kunnen zijn voor een Italië-roadtrip. Bologna heeft geen bekende topattracties of kunstschatten zoals steden als Rome en Venetië die wel op hun lijstje hebben pronken, maar wat geweldig is aan deze plaats is de prachtige architectuur. Met zijn eindeloze fotogenieke straten en pleinen – zonder de toeristische drukte – gaf de universiteitsstad ons meteen een goed gevoel.

Florence

Firenze of Florence, ligt op een dikke 100 kilometer van Bologna en is de hoofdstad van de regio Toscane. Vlakbij de rivier de Arno vind je een bruisende kunststad die iedereen zal verbazen. Musea, shoppen, lekker eten of gewoon rondslenteren? Jij kiest. Het is een stad waar echt voor ieder wat wils te vinden is. Wie Firenze zegt zegt ook Renaissance, een architectuurvorm die overal opduikt. Het bekendste monument is ontegensprekelijk de kathedraal met zijn enorme koepel die te bewonderen is vanuit de hele stad.

La Spezia

In studentenstad La Spezia logeerden we in een riant vakantieappartement dat we vonden bij Interhome. Zij hebben meer dan 32.000 woningen in zo’n 30 landen, waaronder ook een heleboel in Italië. Vanuit La Spezia kan je makkelijk de prachtige Cinque Terre dorpjes bezoeken. Dat kan met de auto, maar de trein is een stuk praktischer.

la spezia roadtrip door italie

Cinque Terre

Langs de steile en ruige kustlijn tussen de Italiaanse steden Levanto en La Spezia ligt de toeristische trekpleister Cinque Terre. De Vijf Landjes in de regio Ligurië staan synoniem voor een schilderachtig landschap, kleurrijke gevels en prachtige baaien. Vetexbart sprong samen met hordes toeristen op de trein om de dorpjes -die ook op de UNESCO-werelderfgoed prijken- te bezoeken. Alles over een bezoek aan deze plek lees je hier.

cinque terre roadtrip door italie

Mini roadtrip door Italië praktisch

Wij vlogen met Brussels Airlines rechtstreeks naar de luchthaven van Milaan. Van daaruit reden we naar Parma, onze eerste stop. We boekten onze verblijven op deze website.

Boek hier je rechtstreekse vlucht vanuit Zaventem.

Ter plaatse kan je dan een auto huren, bijvoorbeeld bij Sunny Cars. Deze raden wij zelf aan omdat ze steeds de all inclusieve formule hanteren, waardoor je zorgeloos aan je trip kan beginnen. Dat wil zeggen dat er geen extra verzekeringen afgesloten moeten worden wanneer je de auto ophaalt. Dat is immers allemaal al inbegrepen in de basisprijs. Kies hier je ideale huurwagen.

Welke stops zou jij nog toevoegen aan deze roadtrip door Italië?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.