Mini roadtrip door Duitsland: Noordrijn-Westfalen

10 min.

Laatste update op 9 augustus door

Een verbluffende natuur, massa’s pittoreske dorpen en de allerbeste curryworsten. Je leest het, onze Duitse buren hebben alle ingrediënten aan boord voor een coole roadtrip. Onze mini tocht door drie regio’s in de deelstaat Noordrijn-Westfalen bracht ons van Wuppertal via onder andere Dreislar naar Kevelaer in drie dagen. Vetexbart somt graag alle interessante plekjes voor een geslaagde mini roadtrip door Duitsland op.

Bij een mini roadtrip past een Mini uiteraard het best | Beeld: Frederic Paulussen

Wist je dat? Noordrijn-Westfalen eigenlijk vlakbij België ligt en dus helemaal geen lange trip hoeft te zijn? Iedereen kent waarschijnlijk al wel de bekendste steden van de regio: Düsseldorf, Keulen en Dortmund. Vanuit bijvoorbeeld Antwerpen of Leuven rijd je zo’n 200 à 230 kilometer tot in het centrum van Bergisches Land, onze eerste roadtrip stop. De hele deelstaat is dan weer enorm uitgestrekt en is zelfs iets groter dan België.

Ontdek Bergisches Land highlights vanop de fiets

Even ten oosten van Keulen ligt Bergisches Land, een (nog niet zo toeristische) regio waar je nog zalig tot rust kan komen in de prachtige natuur. Wij kropen in Wuppertal op onze elektrische fiets, onder andere voor een tocht over de Nordbahntrasse, een deel van de Bergische Panorama route. Je fietst op een verlaten treintraject langs wisselende landschappen en verrassende steden.

Zwevende tram

Eerste stop tijdens onze fietstocht werd de Wuppertaler zweefbaan, een unieke en indrukwekkende belevenis, want de 13 kilometer lange monorail zweeft als het ware boven de rivier en de straten van de stad. In 1901 werd het bouwwerk plechtig geopend.

Wuppertaler zweefbaan roadtrip door duitsland
Iedere dag nemen bijna 90.000 mensen de bijzondere monorail.

Müngstener Brücke

Een mooi staaltje van de perfecte ingenieurs- en architectuurkunst is de stalen spoorbrug Müngstener Brücke. Al in 1890 besloot men om een brug te bouwen om zo twee steden via de trein te verbinden. Door de rivier de Wupper was er anders een omweg van meer dan 40 kilometer nodig. Met z’n 107 meter is het trouwens nog altijd de hoogste treinbrug van Duitsland.

Altenberger kathedraal

In Odenthal -tussen het groen- vind je een een indrukwekkend gebouw in gotische stijl terug: de Altenberger kathedraal. Fascinerend is het feit dat de dom door zowel protestanten als katholieken gebruikt wordt, hetzij tijdens verschillende tijdstippen. Vandaag doet de kathedraal vooral dienst als centrum voor geestelijke muziek, met jaarlijks tientallen concerten.

altenberger kathedraal venster roadtrip door duitsland
Dit venster werd als laatste aangebracht rond 1400 en is volgens kenners één van de mooiste uit de Duitse gotiek.

Eten, drinken & logeren

Ons driesterrenhotel in Odenthal lag op wandelafstand van de kathedraal en paste perfect als rustplaats voor de eerste dag van onze roadtrip. Het kleine hotel was basic en netjes, met eigen badkamer en een standaard ontbijt. ‘s Avonds kan je in het restaurant kiezen voor a la carte gerechten of een menu. Een kamer boek je al vanaf 79 euro.

Omdat wandelen niet meer oubollig is: stevige hike in Sauerland

De afstand tussen het Odenthal en de volgende stop Medebach bedraagt ongeveer 175 kilometer, waardoor je bij normaal verkeer zo’n 2u30 onderweg bent. Heel wat Belgen kennen de regio Sauerland trouwens door de plaats Winterberg, een stop bij vele landgenoten tijdens het skiseizoen.

Orketalrundweg

Outdoor liefhebbers zullen het naar hun zin hebben in Sauerland. De regio in het middelgebergte heeft vooraleerst een prachtig landschap, en bulkt van de wandel- en fietsmogelijkheden. Wij reden naar Medebach en kozen er voor een stevige wandeling door het Orketdal. De 16 kilometer lange wandellus kent een verschil van ongeveer 470 hoogtemeters en leg je af in zo’n 5 uur. Zorg voor een kleine picknick, want vanaf de top van de Kreuzberg kan je genieten van een prachtig uitzicht over Dreislar en de Medebachbaai.

sauerland bossen roadtrip door duitsland
Bottle flip in the Sauerland woods | Beeld: Yannick De Pauw

Halverwege de wandeling kom je voorbij het Schwerspatmuseum in het schilderachtige dorpje Dreislar. De plek geeft je heel wat informatie over de geschiedenis van de mijnbouw en de wondere wereld van kristallen. De mijnbouwtraditie in het stadje gaat terug tot in 1777.

Sauerland is er uiteraard niet alleen om te hiken. Door zijn meren heeft de plek ook heel wat watersport mogelijkheden zoals zwemmen, surfen of vissen. Wie liever op het droge blijft kan kiezen uit heel wat bewegwijzerde fietstochten langs het water, of zelfs langs oude spoorlijnen. Met een e-bike kan je dan weer makkelijk iedere berg trotseren.

Eten, drinken & logeren

Voor de tweede overnachting kozen we voor een charmant driesterrenhotel in Medebach, waar ook de Orketdal wandeling start en eindigt. Enkele van de moderne kamers beschikken over een groot terras met een mooi uitzicht op het dorp en de omgeving. Een kamer boek je hier al vanaf 78 euro. Het ontbijt is er uitgebreid en het hotel beschikt over een restaurant waar je ook erg lekker kan eten.

Streepje cultuur, geschiedenis en adrenaline in Nederrijn

Voor de laatste dag van onze roadtrip door Duitsland rijden we zo’n 230 kilometer van Medebach naar Bedburg-Hau in het Nederrijn gebied. De regio ten westen en oosten van de Rijn heeft niet alleen een indrukwekkende geschiedenis uit de Romeinse tijd, maar bulkt ook van de weiden, beken en rivieren in een prachtig landschap.

Schloss Moyland

Midden in een prachtig park ligt Schloss Moyland, een sprookjesachtig kasteel in de Nederrijn regio waarvan de geschiedenis zo’n 700 jaar terug in de tijd gaat. Wat begon als een middeleeuws waterslot -en later werd hersteld tot zijn huidige vorm- is nu een museum voor moderne kunst. Niet alleen het park rondom herbergt heel wat beelden en kunstwerken. Ook de drie verdiepingen tonen de bezoekers verschillende verzamelingen van moderne en hedendaagse kunst. Het museum bezit tevens de grootste collectie van de Duitste kunstenaar Joseph Beuys.

schloss moyland roadtrip door duitsland
Het kasteel kende tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstige beschadigingen. De ruïnes werden pas heropgebouwd rond het jaar 1990.

De lekkerste curryworst

Meteen een primeur voor mij tijdens deze roadtrip door Duitsland, want in het plaatsje Kevelaer at ik mijn allereerste curryworst. Niet zo’n waardeloos ding uit de frituur bij ons in België, maar een echte Duitse curryworst. Hier in restaurant Alt Derp, maken en serveren ze die volgens de regels van de kunst. Inclusief currypoeder en zelfgemaakte currysaus. Iedere streek claimt natuurlijk ‘het beste recept’ te gebruiken.

Kevelaer zelf is een bedevaartsoord, waardoor jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen de plaats bezoeken. Onder hen heel wat Nederlanders, want de stad ligt slechts enkele kilometers van de Nederlandse grens. Het hoogtepunt voor velen onder hen is de Genadekapel op het marktplein, dat wordt omringd door een kerk en basiliek.

Gloednieuw adventure Park

Sinds ik onlangs voor het eerst ging klettersteigen in Oostenrijk, heb ik de adrenaline microbe stevig te pakken. Daarom was ik enorm blij met de afsluitende activiteit tijdens onze mini roadtrip door Duitsland. Waar ik in Montafon nog 72 meter hoog bengelde aan de muur van een stuwdam, moest ik in het Duitse adventure park van Xanten een echt (gloednieuw) hindernissen- en touwenparcours trotseren. Een dagje klauteren kost zo’n 20 euro per volwassen persoon.

aventure park xanten
Toch maar even niet naar beneden kijken | Beeld: Niel Van Herck

Roadtrip door Duitsland praktisch

Wie door Duitsland rijdt denkt er best aan dat voor sommige steden een milieuvignet verplicht is. Zorg ook steeds voor een goede reisverzekering.

Welke steden zou jij zeker niet willen overslaan tijdens een roadtrip door Duitsland?

Deze fijne trip kwam er in samenwerking met Noordrijn-Westfalen en Mini België. Ik wil zowel Niel van Tjoolaard, Yannick van Soms Ook Heimwee en Fred van Frederic Paulussen bedanken om enkele foto’s te delen. Bezoek zeker hun websites voor meer verhalen over onze #NRW trip | Dit artikel bevat affiliate links.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.