Studenten genieten van de nazomer op het Rapenburg op de brug bij Barrera

Toffe steden in Nederland: 9 ideeën voor dag of weekendje weg

8 min.

Laatste update op 30 april door Bart

Binnenkort kunnen we hopelijk weer massaal de grens oversteken met Nederland, zonder ons veel zorgen te moeten maken over beperkingen en quarantaineregels. Wij delen alvast onze 9 favoriete toffe steden in Nederland voor een dagje of weekendje weg bij onze noorderburen.

Helmond

Wie graag fietst kan via de prachtige knooppuntenroutes richting Helmond rijden. Deze stad in Brabant ligt niet gek ver van Eindhoven en heeft alles voor een dagtrip of een weekendje weg. Passeer zeker bij Museum Helmond dat met een kunsthal en een kasteel zelfs twee locaties heeft. Kasteel Helmond is trouwens de grootste waterburcht van Nederland. Voor kunst en fotografie moet je dan weer vooral in de kunsthal zijn. Breng ook een bezoek aan de Cacaofabriek en schuif ‘s avonds je voeten onder tafel in sterrenrestaurant De Rozario.

toffe steden in Nederland Helmond
Kasteel Helmond – (c) Vetexbart

Sluis

De Belgen zijn zot van Zeeuws-Vlaanderen, dat weten we ondertussen allemaal. Je vindt in de provincie Zeeland niet alleen de mooiste zandstranden van Cadzand tot Breskens, maar ook wie wil shoppen komt hier aan zijn of haar trekken. Heel wat Vlamingen springen af en toe de grens over om te gaan winkel of borrelen in het mooie Zeeland. Denk aan Goes met zijn middeleeuwse haven, maar vergeet ook zeker het gezellige Sluis niet. Op beide plekken kan je na het shoppen ook culinair genieten in heel wat lekkere (sterren) restaurants. De zilte smaken uit de zee staan er vaak centraal op de menukaart.

sluis zeeland
(c) Daniël de Kievith

Eindhoven

Wij zijn héél grote fan van Eindhoven. Van bij ons in de Kempen ben je er met de auto al op 45 minuten, maar ook vanuit Hasselt of Antwerpen sta je in een mum van tijd in deze Brabantse stad. Hier valt echt vanalles te beleven. Zo is Eindhoven de designhoofdstad van Nederland. Breng een bezoekje aan het Philips museum en slenter rond op de oude fabrieksterreinen van Strijp-S. Wie zijn fiets meebrengt kan ook naar het Vincentre rijden in Nuenen, waar je meer te weten komt over het leven van kunstenaar Vincent van Gogh.

eindhoven philips
(c) Mike Roelofs

Leiden

Hou je van Amsterdam, maar wil je het toch graag allemaal wat rustiger? Dan is het Zuid-Hollandse Leiden misschien wel een plekje voor jou. De universiteitsstad heeft, na de hoofdstad, het meeste water binnen haar poorten stromen. Buiten de 88 bruggen over het water heeft Leiden ook de grootste concentratie van musea. Nergens in Nederland zal je meer musea op loopafstand van elkaar vinden. Fan van natuur? Ontdek dan de tentoonstellingszalen van Naturalis. Ook wie houdt van terrasjes zit helemaal goed in Leiden, want door de aanwezigheid van de duizenden studenten is er altijd wel ergens iets te beleven. Je vindt er ook restaurants met keukens uit alle windstreken. Het Noordzeestrand ligt trouwens ook niet eens zo gek ver van Leiden.

(c) Goos van der Veen

Tilburg

Ook Tilburg hoort in dit lijstje van toffe steden in Nederland. De stad gooit zijn stoffig imago (het is dé textielstad van Nederland) van zich af met een hippe Spoorzone, de gezellige Piushaven en plekjes waar het bruist van de creativiteit. Een eventuele eerste leuke stopplaats tijdens een fietstochtje is in het proeflokaal van Brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. In dit trappistenklooster brouwt men –onder het toezicht van de monniken– de La Trappe bieren. Geniet in de tuin van één of meer Tripeltjes, Quadruppels of Isid’oren. Cheers!

Tilburg Piushaven toffe steden in Nederland
Piushaven – (c) Vetexbart

Rotterdam

Het Nederlandse Rotterdam is misschien wel de modernste stad bij onze noorderburen. Wat ooit ontstond als vissersdorp groeide gestaag uit tot een grootstad met een vernieuwende architectuur en de grootste haven van Europa. Met de trein vanuit Antwerpen ben je in een mum van tijd in het centrum van Rotterdam. Wandel naar Museum Boijmans Van Beuningen, één van de oudste Rotterdamse musea, breng een bezoek aan de Markthal en ontdek het Rotterdamse nachtleven in de Witte de Withstraat en omgeving. 

rotterdam brug
Rotterdam – (c) Vetexbart

Den Burg

Wanneer je op een eiland arriveert krijgt je toch instant een vakantiegevoel, niet? Dat hebben we ook met Texel, één van de Waddeneilanden. Neem er de fiets en verken het Texelse landschap, maakt kennis met de zeehonden van Ecomare, beklim de vuurtoren, hengel naar garnalen op de Waddenzee en waan je vogelaar voor één dag. Wil je liever winkelen? Dat kan onder andere in ‘hoofdstad’ Den Burg, badplaats De Koog of De Cocksdorp. Vanuit België is Texel best wel een eindje rijden, maar als het verkeer een beetje meezit ben je er op zo’n vier uurtjes vanaf Antwerpen (ongeveer 260 kilometer). Niet echt geschikt voor een dagtripje, maar meer dan ideaal voor een lang weekend of midweek.

den burg texel
Den Burg – (c) Vetexbart

Utrecht

De rijke geschiedenis van Utrecht, één van de oudste Nederlandse steden, ontdek je eigenlijk het best al lopend door het middeleeuwse stadscentrum met een ervaren gids langs je zijde. Wandel doorheen prachtige tuintjes, bekijk unieke bouwwerken uit de vroege middeleeuwen, ga langs grachten en kades die als een hoofdader door de stad kronkelen en spot enkele prachtige kerken. Voor de fans: er zijn winkelmogelijkheden waar iedere shop-a-holic heel blij van wordt. Uiteraard kan ook een bezoek en bijbehorende beklimming van de 112 meter hoge Dom-toren niet ontbreken op het programma.

water kanalen utrecht
Utrecht – (c) Vetexbart

Breda

De binnenstad van Breda mag dan misschien maar een zakdoek groot zijn. Dat wil alleen maar zeggen dat al het leuks op een steenworp van elkaar ligt en je gerust alles te voet kan bereiken. Je kan het natuurlijk op zijn Nederlands doen en een fiets huren. Wie even de zintuigen tot rust wil brengen kan zich onderdompelen in de vele culturele hotspots die Breda rijk is: denk bijvoorbeeld aan het Stedelijk Museum. Passeer ook langs de Grote Kerk in het midden van de stad. Het wordt algemeen aangenomen dat dit gebouw tot een van de mooiste kerken van Nederland wordt gerekend. Verzet achteraf je zinnen door een uurtje rond te dobberen op de singels, het water rond de stad.

Breda kerk toffe steden in Nederland
Breda – (c) Vetexbart, Rein Van den Bergh

Welke toffe steden in Nederland mis jij nog op onze lijst?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.