Zo ziet het ultieme vriendenweekend in de Ardennen eruit

Smullen van alles wat Wallonië te bieden heeft.

6 min.

Laatste update op 18 april door Bart

Een flinke portie hoogtemeters bij elkaar fietsen, eindeloos wandelen in een mooie omgeving en (vooral) leut maken rond de barbecue met alles wat er in de buurt zoal te bikkelen valt. Dat stond er in grote lijnen te lezen op de to-do en verlanglijst van dit reisje. Voor een goedgevuld Paasweekend kiezen we dit keer voor een vriendenweekend richting Ardennen. Plaats van de afspraak is een ruime vakantiewoning in het vredige Vielsalm in de provincie Luxemburg.

vriendenweekend ardennen fietsen

Battle of the Cols

Omdat de meeste maten fervente fietsers zijn moest en zou er flink worden getrapt op de pedalen tijdens deze trip. Met heel wat pittige cols die geen rem kennen is de Ardennen sowieso al een gewaagd decor voor een fikse tocht op de koersvélo. Zo gaat onze lusrit – van zo’n 105 kilometer – vanuit Vielsalm naar Aywaille, in de provincie Luik.

vriendenweekend ardennen fietsen

Met niet minder dan zes hellingen, waaronder de legendarische Côte de La Redoute, is dit – met z’n stijgingspercentage van 21% – een behoorlijk stevige kluif. Andere kuitenbijters van dienst zijn de Côte de Wanne, Côte de Stoumont, Côte de Lorcé, Côte de Chession en Côte de Lierneux. Het totaal aantal venijnige hoogtemeters bereikt zelfs vlotjes het getal 1600. Voor de liefhebbers: het gpx bestand van de tour kan je hier vinden.

Skinny Dippers

Wie aan de Ardennen denkt krijgt natuurlijk spontaan goesting om enkele mooie hikes te gaan doen in de prachtige natuur. Ook in de buurt van Vielsalm kan je perfect de wandelschoenen aanbinden om er enkele uren rond te hossen in de uitgestrekte bossen, diepe valleien en tussen kabbelende rivieren. De fraaie panoramische uitzichten zijn sowieso altijd mooi meegenomen. Wij vertrekken aan onze vakantiewoning voor een luswandeling van zo’n 8 kilometer. Hier kan je de route terugvinden. Onderweg kan je zelfs nog even in een meertje springen om afkoeling te zoeken of gewoon omdat het kan. Het is ook de perfecte plek voor een picknick of extra jenever-halte.

Zoek je nog meer wandelingen in de buurt? Dan hebben we hier een handig overzicht van de 25 mooiste hikes in Wallonië.

De Verloren Cryptex

Hou je van de natuur én van mysteries? Dan kan je in Salmchateau deelnemen aan een heus gps-spel. Tijdens dit outdoor escape game van Avenature ga je aan de hand van een tablet, gps-kompas en dagboek op zoek naar de oplossingen van allerlei raadsels. Het spel duurt ongeveer 2 uur. De Verloren Cryptex is er voor iedereen, maar misschien toch vooral voor gezinnen met kinderen. Je maakt sowieso een prachtige wandeling van ongeveer 6 kilometer door een adembenemend groen decor. Deelnemen aan het spel kost € 16 à € 17 per persoon, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Overnachten in Het Gewei

Onze vakantiewoning ligt in Ottré, een rustig gehucht van Vielsalm. Je kan er met maximum 15 personen logeren. Je deelt vijf slaapkamers en drie moderne badkamers. De grote troeven van deze accommodatie zijn zonder twijfel de rust, een grote tuin en de overdekte veranda. Parkeren doe je er gewoon voor de deur. Hou er wel rekening mee dat er voor een bakker, slager of supermarkt steeds enkele kilometers moet rondgereden worden. Je kan de vakantiewoning hier bekijken.

Lokale handelaars in de buurt die de moeite waard zijn

  • is het mooi weer om te barbecueën? Twijfel dan niet en ga voor je vleesjes naar boucherie Curnel-Remy. Tip: de spieringkoteletten zijn er goddelijk lekker | Av. de la Résistance 2 in Vielsalm
  • ben je op zoek naar een uitgebreid assortiment (lokale) bieren? Passeer dan langs Brasserie Detrembleur. Je kan hier de eigen brouwsels uit de La Vieille Salme-familie vinden, maar ook andere bieren van in de buurt zoals La Farnières of Lupulus |Tigeonville 6 in Vielsalm
  • geen zin om te koken, dan kan je terecht bij La ronde des Fagnes voor een lekkere pizza. Je kan hier eventueel te voet naar toe want dit restaurant ligt op ongeveer 3 kilometer van Het Gewei (40 minuten wandelen) | Regné 57B in Vielsalm

Vriendenweekend Ardennen praktisch

Vielsalm ligt in de provincie Luxemburg. Vanuit Antwerpen is het ongeveer 200 kilometer rijden met de auto tot in het dorp, vanuit Amsterdam is het 300 kilometer. Wie met de trein wil komen kan dat het makkelijkst via het station van Luik-Guillemins. Van daaruit is het nog een dik uur sporen tot het station van Vielsalm. Denk er wel aan dat je zonder auto (of fiets) in deze regio sterk beperkt bent.

Wil je nog meer informatie en ideetjes over Wallonië sprokkelen? Of nog enkele extra activiteiten in de buurt van Vielsalm toevoegen aan je vriendenweekend in de Ardennen? Neem dan een kijkje op de toeristische website van Visit Wallonia.

Pin it!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.