Eten in Brabant: deze culinaire troeven moet je proeven

9 min.

Laatste update op 11 mei door Bart

Eén van onze favoriete plekken bij de noorderburen is de provincie Noord-Brabant, in het zuiden van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan steden als Eindhoven, Breda en ‘s-Hertogenbosch. Het is niet alleen de place to be als je van kunst, design of pretparken houdt. Ook lekkerbekken en foodies kunnen er hun hart ophalen en genieten van het goede leven. Lekker eten in Brabant is dan ook een dingetje.

Lekkere Brabantse streekproducten

De meest Bourgondische streek van Nederland heeft een heel arsenaal aan lekkere streekproducten in de aanbieding. Denk maar aan de licht zilte asperges, verse aardbeien en bergse ansjovis oftewel The Tripel A. Ook producten als kaviaar uit Eindhoven, kersen, geitenkaas uit Etten-Leur, straffe bieren en zelfs lokale wijnen of limoncello behoren tot de culinaire troeven van de provincie.

asperges eten in brabant

Typische gerechten uit Noord-Brabant

Terwijl Oost-Vlamingen genieten van hun Gentse Waterzooi, Antwerpenaren zweren bij een schelleke Antwerpse preskop en de inwoners van Luik gelukkig worden van balletjes in siroop kan ook Noord-Brabant een heel kookboek vullen met typische streekgerechten.

Hartig en zoet

Zo kunnen onze Nederlandse vrienden naar verluidt als de beste worstenbroodjes maken. Dat staat bekend als een echte Brabantse erfgoed delicatesse. Een andere lekkernij is de Bossche Bol, de trots uit ‘s Hertogenbosch. De bol is eigenlijk een groot uitgevallen soesje dat men vult met massa’s slagroom en daarna rijkelijk overgiet met gesmolten chocolade. Lekker eten in Brabant: say what?

Wie zelf de heerlijkste worstenbroodjes op tafel wil toveren kan zich eerst best even verdiepen in deze 10 handige tips van de Brabantse Ilona de Wit van Worstenbrood en wijn.

bossche bol den bosch eten in brabant

Het witte goud

We hadden het al even over asperges. Die overheerlijke groente is echt wel een dingetje in Brabant. De Brabantse Wal asperge is zelfs een officieel erkend Europees streekproduct. Gerechten met het plaatselijke witte goud in de hoofdrol vind je dan ook op menig menukaart.

Wij vroegen aan de Brabantse Anne de Graaf van Anne Travel Foodie naar een lekker recept met witte asperges. Ze gaf er ons niet ééntje, maar 10. Je ontdekt haar smaakvolle gerechten hier.

‘Ge moet er voor zijn’

We hebben wel een heel klein beetje onze twijfels over de Balkenbrij. Een authentiek winters gerecht dat waarschijnlijk – door zijn hoofdingrediënt: slachtafval – niet voor iedereen is weggelegd. De Brabantse variant wordt gekookt in bouillon en meestal geserveerd op een stukje rozijnenbrood. Smakelijk!

Een visje dat je hier niet verwacht

Een ander product dat je misschien niet direct associeert met Brabant is de ansjovis. In Bergen op Zoom haalt men de visjes uit de Oosterschelde waar ze in de lente aankomen om te paaien. Daar worden ze gevangen door het inzetten van weren, een soort van tuigen met fijne takjes hout. De weervisser is een uitstervend knelpuntberoep, vergelijkbaar met de garnaalvissers ter paard in Oostduinkerke. Meer dan wat look, peper en zout, peterselie en een scheut olijfolie hebben de verse ansjovissen niet nodig.

Brabantse wijnen in opmars

De stijging van de gemiddelde temperaturen in onze contreien zorgt ervoor dat in België en Nederland meer en vooral betere wijnen geproduceerd kunnen worden.

wijndomein brabant

Zo is ook Brabant één van de Nederlandse top wijnprovincies, na Limburg en Gelderland. De provincie Brabant telt verrassend genoeg zelfs een vijftiental wijndomeinen. Dat resulteert in een totaaloppervlakte van zo’n 25 hectare volgens Visit Brabant.

De grootste wijngaard is die van het domein Sint-Catharinadal in Oosterhout, een klooster uit de 15de eeuw. De zusters leiden je er graag rond tijdens één van de geboekte tours.

Anne-Marie van My Happy Kitchen ging onlangs op proeverij. Haar verslag lees je hier. Ook op de website van Visit Brabant kom je meer te weten over Brabant wijnland.


Authentiek trappistenbier

Momenteel zijn er tien biermerken die het Authentic Trappist Product label mogen dragen. Het mag geen verbazing opwekken dat vijf van deze trappisten in hét land van het bier worden gebrouwen: België. Een beetje chauvinistisch zijn mag, toch? Het gegeerde logo vind je echter ook terug bij twee Nederlandse brouwerijen.

Zowel Zundert als La Trappe zijn – u raadt het al- uit Noord Brabant. Samen hebben ze zo’n tien verschillende biersoorten op de kaart staan.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook een heleboel hobbybrouwers die als paddenstoelen uit de grond schieten. Enkele gevestigde waarden die zeker de moeite zijn in Noord-Brabant zijn onder andere brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot, Stadsbrouwerij 013 in Tilburg of brouwerij De Kat in Helmond.

Wist je trouwens dat Brabant zijn eigen award winning limoncello heeft? Eva Hopstaken van Foodiewannebe ging op zoek bij de Bredase broers van likeuren en wijnen Koreman’s.

Culinair genieten op sterrenniveau

In Brabant weten ze ook als de beste wat culinair genieten op sterrenniveau wil zeggen. Getuigen daarvan zijn de drie restaurants met 2 Michelinsterren tegen hun gevel: De Lindenhof in Neunen, De Treeswijkhoeve in Waalre en Tribeca in Heeze. De restaurants zijn ‘een omweg waard’ zoals Michelin het altijd zo mooi omschrijft.

Daarnaast prijken ook nog eens een keertje achttien(!) restaurants met één ster in ‘s werelds meest vermaarde culinaire gids. Dat maakt dat Noord-Brabant oververtegenwoordigd is in de statistieken.

Eten in Brabant: één van onze favorieten

Een avond echt genieten, dat deden we bij het fantastische Noble in ‘s-Hertogenbosch. Het restaurant werd bekroond met een Michelinster en dat is meer dan terecht. Elk bordje geeft ons een verrassende en originele, maar vooral geslaagde smaaktwist. Of wat denk je van langoustine met feta of de combo van blauwe schimmelkaas en rabarber? Voor het menu Prestige, dat bestaat uit 8-gangen betaal je €90. Het wijnarrangement kost €59,50. Een lunchmenu vind je al vanaf €40.

Eten in Brabant: op culinaire ontdekkingstocht op de fiets of te voet

Tijdens de Zilt, Zoet en Zalig fiets- en wandelroutes kan je in de regio West-Brabant bijzondere verhalen ontdekken over de regionale eetcultuur. Verschillende smakelijke locaties passeren er de revue terwijl je kennismaakt met de typische Brabantse gastvrijheid.

Eten in Brabant: praktisch

Afgelopen zomer gingen we met de fiets op ontdekking in Noord-Brabant. Hier kan je de eerste video bekijken uit de reeks bekijken.

Coverfoto en foto’s in artikel Eten in Brabant: (Bossche Bol en La Trappe): Visit Brabant

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.