Gambia: 16 onmisbare tips voor een eerste bezoek

7 min.

Laatste update op 12 mei door Bart

Voor de eerste keer in je leven naar Gambia (of bij uitbreiding heel Afrika ) reizen kan voor vele westerlingen wel eens een echte cultuurschok zijn. Yep, dat was het ook voor mij! Daarom enkele first hand tips om iets beter voorbereid aan je trip te beginnen.

Checklist Gambia

De wevervogels bouwen lustig hun nesten aan het strand van Sanyang. Een echt kijkspektakel.

Belgen moeten geen paspoort of visum hebben om voor enkele weken als toerist naar Gambia te gaan. Een elektronische identiteitskaart is wel nodig. Check de website van Buitenlandse Zaken voor de meest recente wetgeving.

Het is belangrijk enkele weken voor je afreis naar Gambia contact op te nemen met een arts. Je hebt immers misschien een aantal inentingen nodig (hepatitis A, gele koorts, meningitis, polio, tetanus en/of difterie). De kostprijs voor mijn vaccinaties (4) bedroeg zo’n € 125. Bereken dit dus zeker mee in de uiteindelijke kostprijs van je trip, maar denk er wel aan dat je met de meeste inentingen je leven lang safe bent (2023: aan te raden, niet verplicht).

Ook het innemen van medicijnen tegen malaria is zeer sterk aan te raden. Naargelang het advies van je dokter neem je de malariapillen voor, tijdens en na je reis. Voor twee doosjes tabletten betaalde ik ongeveer € 40 bij de apotheker. Zorg ook voor een goede muggenspray met DEET en slaap indien mogelijk in een kamer met airco of onder een muggennet.

Hygiëne laat in Gambia vaak te wensen over, ook in sommige eettentjes. Neem daarom een goede reisapotheek mee, met onder andere een middel tegen diarree.

Het regenseizoen in Gambia loopt van juni tot oktober. Wie ondanks het zeer slechte wegennet toch met de auto wil rijden in het land kan niet anders dan tijdens het regenseizoen een terreinwagen te huren. Er zijn (vaak zonder enig nut) security checkpoints op alle grote wegen.

Roken in Gambia

Sinds kort is het verboden te roken op openbare plaatsen in Gambia. Je mag er dus niet meer roken in het hotel, op een terras of op minder dan 100 meter van andere openbare plaatsen.

Zoals op vele plaatsen is het leidingwater in Gambia niet drinkbaar. Pas daarom op en vermijd ijsblokjes of water dat niet uit een afgesloten fles komt. Ook rauwe groeten of fruit kunnen je achteraf voor een lange (en onaangename) tijd naar het toilet sturen.

In Gambia heerst er nog een hardnekkige mentaliteit van corruptie. Schrik er bijvoorbeeld niet van dat er enkele geldbriefjes nodig zijn tijdens een standaard politiecontrole om agenten gelukkig te houden.

Gambianen zijn vriendelijk en hulpvaardig, maar in de toeristische zones word je als (westerse) toerist ontzettend veel aangesproken door ‘bumsters’ die vooral uit zijn op je centen. Ze proberen hun diensten als gids of taxichauffeur aan te bieden. Geen interesse? Je maakt je dan best niet al te druk. Zeg gewoon enkele keren beleefd en kordaat neen want dat is vaak het meest efficiënt.

Klik hier voor de beste en goedkoopste hotels in Gambia!

Op toeristische plaatsen kan je geld afhalen aan een bankautomaat (maar erg duur). Het is echter financieel het voordeligst om euro’s om te wisselen – voor de nationale munt dalasi – op de zwarte markt of wisselkantoren op straat. Het is belangrijk om overal te onderhandelen en nooit dadelijk toe te happen. Dat geldt voor de prijs van een taxirit, een souvenir, je gids of het entreegeld van een bezienswaardigheid, maar dus ook voor de wisselkoers. De veiligste oplossing om geld te wisselen is uiteraard bij erkende wisselkantoren of in je hotel.

De briefjes in Gambia hebben een lage waarde. Geen biljetten die € 500 waard zijn hier, maar maximum 200 dalasi (ongeveer € 3). De briefjes die het meest in omloop zijn zijn die van 100 dalasi (ongeveer 1,5 euro). Wil je een paar honderd euro’s laten wisselen bereid je dan voor op heel wat telwerk en een (rug)zakje om de kilo’s aan biljetten in op te bergen. 🙂

Wil je een aantal bezienswaardigheden bezoeken of bijvoorbeeld afreizen naar Senegal, dan is een tochtje met de ferry in Banjul nodig. Mijn persoonlijke ervaringen met de veerboot lees je hier.

Telefoneren en (mobiel) internetten via je Belgische operator is mogelijk in Gambia, maar extreem duur (tot € 13/MB data). Een veel goedkopere oplossing om verbonden te blijven tijdens je verblijf is de aanschaf van een SIM-kaartje (onder andere Africell). Voor zo’n 275 dalasi (ongeveer € 4,25) heb je al 1 GB aan mobile data. Je kan overal langs de straatkant verkopers vinden die belwaarde op de telefoon kunnen zetten.

Ook al heb je een goed hotel, houd er rekening mee dat je mogelijk enkele uren per dag geen elektriciteit hebt. Neem daarom je voorzorgsmaatregelen!

In Gambia wonen overwegend moslims, hou daarom rekening met enkele typische voorschriften en gebruiken. Bedek blote armen en benen als je moskeeën bezoekt en neem geen etenswaren vast met je linkerhand.

Gambianen zijn, net als andere inwoners van West-Afrika, geen fan van poseren voor de foto. Als je hen vooraf even toestemming vraagt is het echter meestal geen probleem.

Gambia praktisch

Eenmaal ginder is vertoeven in Gambia niet erg duur. Voor een frisdrank betaal je naargelang de plaats tussen de 40 en 70 dalasi (€ 0,60 à € 1,10) terwijl het lokale bier JulBrew je ook ongeveer € 1,20 zal kosten (er is niet overal alcohol te verkrijgen). Een authentiek West-Afrikaans gerecht zoals Kip Yassa kost in Kololi zo’n 325 dalasi (€ 5). Ga je meer het binnenland in of eet en drink je in kleine, lokale zaakjes dan dalen de prijzen een fors stuk.

Klik hier voor de beste en goedkoopste hotels in Gambia!

Heb jij nog tips voor iemand die voor het eerst Gambia bezoekt? Laat het me dan gerust weten!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.