/

Kunta Kinteh Island, stukje trieste geschiedenis in Gambia rivier

5 min.

Laatste update op 4 januari door Bart

Nadat we onze trip doorheen Senegal afsloten en voor we terug richting het resort in Gambia reden gingen we eerst nog een kijkje nemen op Kunta Kinteh Island, het vroegere James Island. Dat is een eiland nabij het dorp Juffereh op zo’n 30 kilometer inlands op de noordelijke oever van de Gambia Rivier.

De plek is vooral bekend om zijn passage in de roman Roots: The Saga of an American Family van Alex Haley. Het was het geboortedorp van Kunta Kinteh, één van de voorvaders van Haley. De Afrikaan werd (ergens in de 18de eeuw) gevangen genomen en in de VS als slaaf verkocht.

Kunta Kinteh Eiland bezoeken

Slechte weg

Wie het mini eilandje wil bereiken moet er wel wat voor over hebben. We rijden via een hobbelige zandweg – in meer dan anderhalf uur – naar Juffereh. De weg ligt er ondanks de redelijk droge periode toch rotslecht bij en is waarschijnlijk midden in het regenseizoen zo goed als niet te berijden. Hou hier rekening mee als je een bezoek plant aan het eiland.

gambia51

Als je uiteindelijk dichter bij de kade komt zijn er enkele inwoners die toch nog snel even hun kans wagen. Ze hopen dat je in een vrijgevige bui bent en proberen je nog snel een zak snoep, een houtsnijwerkje of armband te verpatsen.

Je komt in een gemiddeld Vlaams bos meer chimpansees tegen dan je hier huizen ziet staan, maar toch moet je een citytax betalen om het dorpje te betreden.

Natuurlijk moet ook nog de toegang tot het eiland, de gids en de overzetsloep betaald worden. Maar dat je als Westerling overal voor moet betalen, dat zijn we na tien dagen in Gambia en Senegal ondertussen zo al wel want gewend geworden.

Militair op pad

Toegegeven, voor die paar euro’s krijgen we wel meteen een militair mee die onze veiligheid zal garanderen. Het is duidelijk dat ze hier voor de toeristen de indruk willen laten wekken dat er alles aan gedaan wordt om het moslim terrorisme dat in een groot deel van de Sahel welig tiert buiten het land te houden. Geen idee trouwens of die militair nu echt was of dat er gewoon een Gambiaan de verkleedkoffer was ingedoken. Van een wapen was alleszins geen sprake.

gambia53

Eiland krimpt

Na een paar minuten varen bereik je het piepkleine Kunta Kinteh Island dat tot in 2011 nog gewoon James Island werd genoemd. Deze plek staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is eigenlijk een bezienswaardigheid die je gezien zijn historische waarde niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Gambia. Op het eiland bevonden zich vroeger vestingen van waaruit Afrikaanse slaven per boot werden vervoerd.  Vanaf hier werden ze naar Amerika verscheept.

Het eiland heeft zwaar te lijden onder erosie. Daarom is het nog maar 1/6 van de oorspronkelijke grootte van in de tijd dat het fort (dat werd gebouwd rond 1650) nog actief was. Met Westerse hulp tracht men nu de aantasting tegen te gaan.

De gids neemt je mee voor een rondje langs het eiland terwijl je meer te weten komt over de geschiedenis en de link tussen het eiland en Kunta Kinteh. Voor een bezoek trek je eenmaal gearriveerd in het dorp best zo’n uur uit. Aan de kade is er 1 kleine taverne waar je iets kan eten of een frisdrank kan kopen. Voor wie achteraf wil is er (tegen betaling, ah ja!) nog een klein museum te bezoeken. Omdat wij nog graag voor het donker onze ferry naar Banjul wilden halen besloten we het museum over te slaan.

Kunta Kinteh ruïne

Kunta Kinteh praktisch

Wij kozen voor deze 15-daagse reis voor touroperator TUI die met enkele toffe hotels en resorts samenwerken in Gambia. Bekijk het ruim aanbod hier. Voor vliegtickets kan je onder andere terecht bij TUI fly.

lat-design-1011

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.