/

Vakantie naar ‘Smiling’ Gambia, meer dan zonnen aan het strand

6 min.

Laatste update op 3 januari door Bart

Het eerste deel van onze vakantie naar Smiling Gambia zit op. Vier dagen lang hingen we rond in Afrika’s kleinste landje aan de westkust. Het wordt netjes in tweeën verdeeld door de Gambia rivier en is helemaal omringd door Senegal. The Smiling Coast of Africa is heel wat meer dan enkel een zomerse strandbestemming. Na slechts een zestal uur vliegen vanuit Brussel of Amsterdam kan je in het kleurrijke Gambia niet alleen terecht voor de witte stranden en tropische temperaturen het hele jaar door. Lees daarom zeker verder! Het land is volgens velen de ideale startplaats voor een eerste kennismaking met Afrika.

Vakantie in Gambia:The Smiling Coast of Africa

Kololi

Voor de meeste vakantiegangers gaat het vanaf Banjul Airport rechtstreeks naar Kololi, dé toeristische plek in Gambia. Hotels in alle prijsklassen liggen verspreid in een strook langs het zandstrand terwijl restaurants en bars zich bijna allemaal situeren in de levendige Senegambia straat. Je vindt er net zo makkelijk een typisch Gambiaans gerecht dan een Italiaanse pasta of friet van Piet. Jonge Afrikaanse mannen spreken je er om de haverklap aan en proberen – vriendelijk, maar volhardend – een taxirit of  restaurantbezoek aan je te verpatsen. Bronstige westerse cougar girls van vaak een stuk in de vijftig flaneren er met diezelfde Afrikaanse knapen fier langs hun zij.

Een bezoek aan het dorp is haast niet te vermijden, maar beperk je zeker en vast niet enkel tot Kololi. Het echte, authentieke Gambia speelt zich buiten dit toeristenoord af.

gambia2
gambia3

Sanyang

In het zuiden van het mini-landje ligt Sanyang, een klein vissersdorp op zo’n 25 kilometer van Kololi. Tientallen kleurrijke Pirogues – de typische West-Afrikaanse vissersbootjes – liggen op het paradijselijke strand. Af en toe trekken een paar dozijn mannen de houten bootjes uit het water om hun catch of the day aan land te brengen. De botervissen, roggen, zeeslakken en zwarte snappers worden door de vrouwen dadelijk gestript op het strand om ze vervolgens te roken of zouten in de stallen iets verderop.

Op Paradise Beach kan je trouwens iedere zondag een worstelkamp meepikken (jammer genoeg niet toen wij er waren; want blijkbaar zijn er geen wedstrijden in het regenseizoen). Aan de strandbars kan je gewoon even chillen of genieten van een verfrissende duik in zee.

gambia1

gambia7

Bijilo Forest Park

In volle kustzone net naast het strand van Kololi ligt het Bijilo Forest Park & Nature Trail. Het Monkey Park is zo’n 50 hectare groot en herbergt heel wat primaten. Zo kan je wandelen tussen de groene meerkatten (green vervet monkeys) en de meer schuchtere rode franjeaap (western red colobus monkeys).

gambia17

DISCLAIMER: ik maakte deze trip enkele jaren geleden. In de huidige tijdsgeest zou ik er niet meer voor kiezen om samen met wilde dieren op de foto te gaan. Je weet immers nooit echt of achter wat misschien op het eerste zicht onschuldig lijkt toch geen erg dierenleed schuil gaat.

De toegang tot het park kost je zo’n 200 dalasi per persoon, maar je kiest best ook een van de lokale gidsen om je rond te leiden door het stukje regenwoud. We zagen er heel wat vogels! Volgens recente tellingen zijn er meer dan 130 verschillende soorten te bewonderen. Deze kraanvogel was wel heel gewillig om te poseren voor onze lens.

gambia25

Royal Albert Market in Banjul

Havenstad Banjul (het vroegere Bathurst) is de hoofdstad van Smiling Gambia en geldt als administratief centrum van het land. De meeste toeristen laten het stoffige Banjul links liggen omdat het niet echt uitblinkt in interessante bezienswaardigheden. Naast het panoramisch uitzicht vanop Arch 22 kan je rondslenteren op de Royal Albert Markt op Liberation Avenue. In een labyrint van smalle steegjes en kleine stalletjes vind je er zowel kleding en ambachtelijke werkjes als groenten, fruit en vis terug. De oever ligt slechts op een paar stappen van de markt. Je ziet er overvolle pirogues en veerboten voorbij varen.

gambia36
gambia30
gambia32

Kachikally Crocodile Pool

Een must see voor veel toeristen in Gambia is de heilige krokodillen vijver in het hartje van Bakau. Je kan hier op de foto met de beesten, die trouwens de dag door gevoederd worden zodat vers mensenvlees ze niet sterk lijken te interesseren. De toegang tot de Kachikally Crocodile Pool kost je zo’n 150 dalasi. Er is ook een klein museum gewijd aan de geschiedenis van het land. Ben je maar kort in Gambia? Kies dan voor het Monkey Forest en laat de Crocodile Pool links liggen.

DISCLAIMER: ik maakte deze trip enkele jaren geleden. In de huidige tijdsgeest zou ik er niet meer voor kiezen om samen met wilde dieren op de foto te gaan. Je weet immers nooit echt of achter wat misschien op het eerste zicht onschuldig lijkt toch geen erg dierenleed schuil gaat.

gambia27

Vakantie in Gambia praktisch

Met TUI kan je makkelijk vanuit Brussel naar Gambia vliegen. Wij logeerden in het goedkope en basic Bamboo Garden hotel in Kololi-Serrekunda.

Een vakantie in Smiling Gambia? Iets voor jou?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.