Zomerreeks (1): de eerste dag in New York

8 min.

Laatste update 17 augustus

In deze zomerreeks krijg je iedere dag, zeven dagen lang, een volledig uitgewerkte New York City dagplanning. De artikels staan bovendien vol met allerlei leuke activiteiten, interessante fotospots, eet en drinkadressen, tips & tricks. Vandaag deel 1.

De eerste dag in New York City

Voormiddag

Vandaag gaan we onder andere Central Park, het meest iconische park ter wereld ontdekken. Highlights in Central Park zijn ongetwijfeld Strawberry Fields (John Lennon Monument), Bethesda Fountain (decor voor tientallen blockbuster films) en Belvedere Castle.

Wandel naar de ingang van Central Park aan Columbus Circle of neem de A/C/B/D metro tot 59 Street – Columbus Circle.

De meeste mensen die een bezoek brengen aan New York besluiten op enig moment te genieten van het groen in Central Park en jaarlijks trekt het enorme stadspark meer dan 25 miljoen bezoekers. Maar waar moet je zijn in dit uitgestrekte park met een oppervlak van meer dan 341 hectare? Een van de meest idyllische plekken in Central Park is het Harlem Meer (ook in het Engels gebruikt men dit Nederlandse woord). Dit water in het noordoosten van het park heeft een omtrek van 1,2 kilometer en biedt de mogelijkheid tot verschillende soorten activiteiten. Zo kun je er bijvoorbeeld vissen aan de meanderende oevers van het meer of een bootje huren en het water verkennen. Daarnaast kun je in de buurt een verfrissende duik nemen in de Lasker Rink and Pool en als het water ’s winters bevroren is, kun je hier ook schaatsen. Het is dé plek om even tot rust te komen in NY, als groene oase midden in een wereldstad. En tevens een van de echte New Yorkse klassiekers.

central park eerste dag in new york

Een ander hoogtepunt in Central Park is Belvedere Castle. Dit in 1865 gebouwde kasteel fungeert als meetstation en biedt vanaf zijn balkons prachtig uitzicht op verschillende bezienswaardigheden in het park, zoals het Delacorte Theater, the Great Lawn en Turtle Pond. Met een beetje geluk zie je vanaf een van de uitzichtpunten zelfs een valk of een visarend naar beneden duiken. Binnen in het kasteel kun je diverse historische artefacten bewonderen.

Wat nog?

Verder kun je in Central Park bijvoorbeeld de aardbeientuin bezoeken en in het voorjaar kleurt het park roze door de kersenbloesems. Ook het American Museum of National History heeft een plekje aan de rand van het park. In Central Park Zoo kun je een collectie met de mooiste dieren bewonderen en het hele jaar door worden er in Central Park leuke festivals en evenementen georganiseerd.

Namiddag

Ga naar de hoofdingang van Central Park aan 5th Avenue. Op enkele meters vind je één van de New Yorkse Apple Stores. Wandel langs 5th Avenue voorbij glimmende (dure) merkenwinkels als Gucci en Michael Kors en geef je ogen de kost. Dit is een iconische straat in New York. Ga ook even langs bij Trump Tower. Er is een Starbucks binnen in het gebouw, maar werp zeker een blik op de inside ‘waterval’.

Tip: al eens ooit cupcakes uit een automaat gehaald? Dichtbij de Apple store is dit mogelijk bij de overheerlijke Sprinkles Cupcakes (780 Lexington Avenue).

Als je naar New York gaat voor de eerste keer kan je bijna niet anders dan eens een kijkje te gaan nemen op één van de observatiedeks van een hoog flatgebouw. Naast het wereldberoemde Empire State Building kan je ook kiezen voor de Top of the Rock (Comcast Building, Rockefeller Center). De building telt 70 verdiepingen en is 259 meter hoog. Je hebt een zeer mooi uitzicht op Central Park, Empire State Building en de Crysler Building. Ook het ritje met de lift naar boven is indrukwekkend. Je hebt een zeer mooi zicht op de liftschacht door het glazen plafond.

top of the rock eerste dag in new york

Optionele namiddagactiviteit

Het Metropolitan is met zijn 2,5 miljoen kunstwerken één van de belangrijkste musea ter wereld. De collectie van The Met telt een zeer grote diversiteit. Van Vlaamse primitieven tot manuscripten uit de oudheid en Afrikaanse beelden. Zeker de moeite om te doen, al kom je in dit doolhof ogen tekort en geraak je er nooit door op één dag. Het Metropolitan ligt aan de rand van Central Park.

Metropolitan Museum | 1000 Fifth Avenue, NY | $25 volwassenen | Alle dagen vanaf 10u.

Avond

Het legendarische Times Square dankt zijn naam aan de krant The New York Times die er vroeger zijn hoofdkantoor had. Times Square is een gigantisch plein in het midden van Manhattan, in de buurt van Broadway en 42nd St. Het plein is omgeven door reusachtige lichtreclames en neonverlichtingen. De musicalstraat Broadway loopt door Times Square. Verder kan je op het plein diverse souvenirwinkeltjes terugvinden, maar is er ook een M&M Store, H&M, het Hard Rock Cafe en een gigantische McDonalds. Een Belgisch café ligt net om de hoek.

BXL Café | 125 West 43rd Street, NY.

Jullie rammelen ongetwijfeld van de honger. Tijd voor een stevig diner én een portie entertainment in één. Ga naar Ellen’s Stardust Diner op Times Square. Naar Ellen’s Stardust ga je in de eerste plaats om er van de geweldige sfeer en ambiance te genieten die er hangt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Vanaf de eerste stap die je in het restaurant binnen zet waan je je onmiddellijk in het decor van één of andere Broadway musical. Er zijn overal zingende obers en de serveersters klimmen op de tafels om -Grease Lightning gewijs- er het beste van zichzelf te geven. Om de beurt wisselen ze elkaar af en zingen ze diverse bekende musicalsongs.

Ellen’s Stardust Diner | 1650 Broadway, NY | Alle dagen vanaf 7u tot middernacht.

Wat zou jij nog toevoegen aan deze planning voor de eerste dag in New York City?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.