Zomerreeks (2): wat staat er vandaag op de New York planning?

6 min.

Laatste update op 20 augustus door

Vandaag krijgen jullie deel twee van de New Yorkse zomerreeks voorgeschoteld. In deze reeks van artikelen krijg je iedere dag, zeven dagen lang, een volledig uitgewerkte New York planning. Vandaag dag 2, met onder andere een tochtje met de Staten Island Ferry.

Wat staat er allemaal op de New York planning voor dag 2?

Voormiddag

Wie een hotel boekt in New York, doet dat mijn inziens het best zonder ontbijt. Het is te duur én onpersoonlijk. In de stad liggen her en der honderden diners en ontbijtzaakjes verspreid. Of ga ontbijten bij Le Pain Quotidien. Deze keten is Belgisch, maar heeft ook in New York heel wat zaken.

Le Pain Quotidien | 85 Broad St, NY

van jfk naar manhattan vrijheidsbeeld new york planning

Vandaag ontdekken we New York vanop het water. De Staten Island Ferry is helemaal gratis en vaart tussen Manhattan en Staten Island. Dat doet hij echt wel heel regelmatig, want iedere dag van de week en 24 op 24. De Staten Island Ferry heeft een roemruchte geschiedenis die teruggaat tot 1817 en de pont is een van de laatst overgebleven lijnen van een ooit uitgebreid ferry-netwerk in New York. Voor de eerste bruggen gebouwd werden, was het zelfs de enige manier om van en naar Manhattan te reizen. Met een tocht op deze veerpont treed je dus in de voetsporen van vele New Yorkers.

De lijn is eigenlijk nooit bedoeld geweest als toeristisch uitstapje, maar als praktisch middel om van Manhattan naar Staten Island en vice versa te reizen. Tijdens de spitsuren kan de boot dan ook afgeladen zijn met mensen die van en naar hun werk reizen. Als je de ferry neemt om te kunnen genieten van het uitzicht is het daarom raadzaam deze uren te vermijden. Op de dienstregeling zijn de drukste uren duidelijk aangegeven.

Een enkele reis duurt ongeveer een half uur. Je krijgt zo een mooi beeld van het Vrijheidsbeeld. Stap uit en keer onmiddellijk terug naar Manhattan.

Terminal ligt vlakbij Pain Quotidien of neem metrolijn 1 of R naar station South Ferry. Naam terminal: Whitehall Ferry Terminal.

Namiddag

Deze namiddag op de New York planning: shoppen! Alle grote merken hebben vestigingen in The Big Apple en daarnaast wemelt het van de kleine boetiekjes. Bezoek de meest imposante warenhuizen en wandel door de met neon verlichte straten terwijl je de etalages afspeurt op zoek naar jouw favoriete merken. Maar waar moet je precies zijn als je wilt winkelen in New York?

Een van de meest geliefde en meest charmante plekken om te shoppen is in SoHo. In de straten rond Broadway wemelt het van de leuke winkels. Je vindt er werkelijk van alles; van luxe merken tot eigenzinnige boetiekjes en de bekendere winkelketens als Forever 21 en H&M. Van al dat winkelen raak je natuurlijk uitgeput en hongerig, dus gelukkig vind je in de buurt ook een ruime keus aan de gezelligste cafés en eetgelegenheden. Aan het eind van de dag kun je een voorstelling meepikken in een van de beroemde theaters aan Broadway.

SoHo new york planning
Shoppen? SoHo is dé wijk waar je moet zijn! © NYC & Company/Jo Buglewicz

Meatpacking District is een ander populair winkelgebied. Aan het begin van de High Line zijn tal van verrassende shops gevestigd. Waan je als een van de dames in de populaire serie Sex and the City tijdens het winkelen in deze gezellige straten.

Shop till you drop

Ongetwijfeld de meest hectische plek om te winkelen in New York is het fameuze Herald Square. Bezoek de rijk uitgeruste filialen van vrijwel alle bekende merken. Het mag hier dan wat drukker zijn dan in de eerder genoemde winkelgebieden, als er één plek is die New York ‘ademt’, dan is het Herald Square. Wie juist wil winkelen in een wat rustiger omgeving kan bijvoorbeeld gaan shoppen bij Columbus Circle. Op een steenworp afstand van Central Park vind je hier de leukste winkels.

Oké! Maar wat te doen bij regenweer? Macy’s is één van de grootste warenhuizen van de VS en het grootste van New York. Hier kan je gerust enkele uren vertoeven. Loop nog even langs het gezellige Bryant Park. Er is overal wifi en er staat een schaatsbaan in de winter. Ook de New York Library is de moeite en is vlakbij. Tip: Als toerist heeft u recht op een Macy’s Visitor Savings Pass. Deze shoppingpas geeft u 10% korting op een deel van de collectie. Haal hem af in het Visitor Center.

Avond

Van al dat eten krijg je honger dus tijd om aan tafel te schuiven. We gaan dineren bij Bryant Park Grill. Dit Parisian style grill restaurant ligt achter de New York Library. Geen fan? Wandel dan naar Alta, het beste tapasrestaurant van New York.

Bryant Park Grill | 25 W 40th St, NY | $$$ | Iedere dag open & Alta | 64 W 10th St, NY | $$$ | Iedere dag open

Wat zou jij nog toevoegen aan deze planning voor de tweede dag in New York City?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.